Pratite nas

Politika

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučuje o ukidanju imuniteta Kuščeviću

Objavljeno

na

U Hrvatskom saboru danas bit će održana sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj će biti riječi o zahtjevu DORH-a za skidanje imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zbog zlouporabe položaja i ovlasti protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika i donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića.

Kuščevića Državno odvjetništvo (DORH) tereti za dva kaznena djela protiv službene dužnosti – zloupotrebu položaja i ovlasti zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

“Sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva bit će održana u ponedjeljak u 11.30. Okupit ćemo zastupnike, članove povjerenstva i donijet ćemo odluku. To je samo formalnost, kad DORH traži, imunitet se skida, i vjerujem da će tako članovi i glasati”, rekao je u petak za N1 predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bačić: Među onima koji vrijeđaju ima i poznatih HDZ-ovaca

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić osudio je u ponedjeljak “govor mržnje i verbalno nasilje” u komunikaciji dijela članova HDZ-a na zatvorenim grupama društvenih mreža, ističući kako će takvi biti sankcionirani, pa i oni koji su poznati široj hrvatskoj javnosti.

“Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Za mene je to, kad sam vidio, bilo iznenađenje. Sada slijedi postupak pri Časnom sudu HDZ-a koji će jasno odgovoriti na takva podmetanja koja su štetila HDZ-u. Nećemo dozvoliti da takvi napisi i takve objave štete našoj kandidatkinji”, izjavio je Bačić za Dnevnik Nove TV.

Pozdravio je odluku Predsjedništva HDZ-a da se takvo ponašanje osudi te najave sankcije.

“Dobra je i uvijek dobrodošla odluka Predsjedništva HDZ-a da govor mržnje i verbalno nasilje ne mogu biti u najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj, u obitelji HDZ-a. Takvo verbalno nasilje ne može stanovati ni u hrvatskom društvu, stoga je dobro da takve članove koji prijete, koji vrijeđaju sankcioniramo i udaljimo iz HDZ-a. I stoga će ta odluka itekako dobro doći upravo u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović za njezin drugi mandat”, poručio je Bačić

Upitan znače li te sankcije isključenje iz stranke, odgovorio je kako je Predsjedništvo o tome raspravljalo i u petak, a danas i osnažilo svoju odluku kojom je zadužilo predsjednike županijskih i gradskih organizacija da članove “koji pišu takve grozne objave u svojim grupama” sankcioniraju sukladno stranačkom Statutu i Etičkom kodeksu.

Ne misli da bi neki od tih članova svojim otvorenim navijanjem za Miroslava Škoru mogli ugroziti HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

“HDZ je prejak. Možda postoje takvi određeni simpatizeri, pa možda i neki i član HDZ-a, no takav način postupanja neće proći u HDZ-u i oni koji drže da su neki drugi kandidati bolji, otvorena su im širom vrata. Mjesto im nije u HDZ-u, stranka u potpunosti stoji iza naše kandidatkinje”, zaključio je Bačić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a: Nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a u izjavi za medije nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a osvrnuo se na glavne teme sastanka.

“Program predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio je glavni smisao našeg sastanka – dogovaranje daljnjih aktivnosti i hodograma kampanje. Predstavljanje je bilo jako dobro, očekujemo mobilizaciju i potporu stranke, većine birača, budući da ona zaslužuje potporu za još jedan mandat. Na tom tragu ćemo zajednički raditi u tjednima pred nama”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da su na sastanku Predsjedništva raspravljali i o rejtingu stranaka, kao i o pripremama za kongres Europske pučke stranke.

“Kratko smo evocirali raspravu od prošlog tjedna. Zaključili smo da u HDZ-u, otkako sam na čelu, svaki član ima punu slobodu izražavanja, mišljenja, govora, kao i zauzimanja stavova i kritika, ali nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije koje se odvijaju, koje su izvan svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke”, kazao je premijer.

Na pitanje hoće li se govor mržnje sankcionirati, kazao je da je to “zadaća nadležnih županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi.”

“Par primjera koje ste vidjeli jučer ne zaslužuju da budu dio najjače, najodgovornije, najuspješnije hrvatske stranke. Odlučivat će časni sudovi. Bitno je da takvih praksi u HDZ-u ne bude. To su zatvorene grupe, žao mi je što ranije nisam znao za tu komunikaciju. Sada kada znamo, nadležni će poduzimati mjere.”

“Uvjeren sam da kolega Davor Ivo Stier, kao humanist i kršćanin, ne podržava izjave koje, garantiram, ne bi odobrio ni Ivan Pavao II, na kojeg se pozvao u svom komentaru. Tu moramo staviti sa strane nečije ambicije i korištenje situacija koje se događaju, od fakata, činjenica i odgovornog ponašanja strake sukladno statutu i etičkom kodeksu.”

Na kraju je potvrdio da će kampanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović biti intenzivna.

“Predsjednica će obići sve županije i velike gradove. Očekujemo uspjeh jer smatramo da ima izvrstan program.”

Upitan hoće li biti sankcija za članove stranke ako podrže Miroslava Škoru, kazao je:

“Onaj koji je član HDZ-a, glasat će za kandidatkinju HDZ-a. Tko želi ići negdje drugdje, otvorena su mu vrata.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari