Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo imunitet Ivanu Pernaru

20

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u četvrtak Saboru da skine imunitet zastupniku Ivanu Pernaru iz Živog zida, kako bi se protiv njega vodio kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv imovine, odnosno oštećenja tuđe stvari u listopadu 2015. – za skidanje imuniteta bilo je pet članova, suzdržan je bio Gordan Maras (SDP), a protiv sam Pernar.

Skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Pernara od Sabora je zatražilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, pa je MIP poštovao dosadašnju praksu da skidanje imuniteta odobrava kad to traže DORH ili sud, ne i kad se radi o privatnim tužbama.

Pernar: Na teret mi se stavlja banalno i beznačajno djelo

Za djelo koje mu se stavlja na teret Pernar kaže da je “banalno” i “beznačajne naravi”, pa moli Povjerenstvo da napravi iznimku i zadrži mu imunitet.

Nije se radilo o namjernom oštećenju tuđe stvari, tereti me se za dva grafita ispisana u Jelkovcu, gradskoj četvrti u Sesvetama, kaže zastupnik Živog zida.

Tvrdi da je počinjena šteta oko tisuću kuna, dok će sam sudski postupak i sve drugo proizvesti troškove nesrazmjerno više od te štete.

Pernar uvjerava kolege da se zapravo radi o optužbama koje su politički motivirane, tumači da DORH “ekspresno” protiv njega diže prijavu, dok mu je za aferu sa farbanjem tunela trebalo pet godina.

O mojoj krivnji unaprijed je odlučeno, u državi koju vodi jedna stranka pravno nemam šanse, ustvrdio je Pernar, apelirajući na oporbu da se usprotivi skidanju njegova imuniteta.

Maras: Bit ću suzdržan

Jedni koji je stao na njegovu stranu, u pogledu rada DORH-a, bio je SDP-ovac Maras.

Puno je predmeta na DORH-u koji stoje deset godina, kaže Maras i spominje Ivicu Kirina, Fimi Mediju, Milana Bandića, pitajući se zašto tamo gdje postoje priznanja DORH ne podiže optužnice.

Maras ističe da ne podržava oštećenje tuđe imovine, drži da je u predmetnom slučaju možda moguća izvansudska nagodba između Pernara i tužiteljstva, jer je “šteta banalna”.

Nema smisla suđenje na kojem će se potrošiti desetak puta više nego iznosi šteta, odnosno desetak tisuća kuna, drži Maras.

Previše je ovdje teatra, a premalo prava i struke kako bi trebalo biti, uzvraća predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) i poručuje kako se znaju prava i poslovnički okvir rada Povjerenstva.

Tušek: Nitko nije bio suzdržan kad se Culeju skidao imunitet

MIP je do sada imao jedan kriterij i trebali bismo ga se držati, a ne zbog političkih razloga uvoditi drugi, poručio je kolegama, podsjetivši Marasa da nitko nije bio suzdržan kod zahtjeva da se Stevi Culeju (HDZ) skine imunitet zbog razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Pernar je na sjednici ponovno izveo mini performans – doveo je četiri mladića od kojih je jedan mobitelom snimao sudionike za Pernarov facebook profil. Dovodeći ih u dvoranu, tumačio im je kako će “sada vidjeti kako se država bori protiv kriminala”.

“Ogorčen sam, ovo je farsa. Oni koji su ovu državu upropastili, njih DORH štiti. Protiv Kalmete su čekali 5 godina, imali su sve što imaju i sada, nisu ga procesuirali, da ne govorim o propustima u svim drugim predmetima koji zbog toga propadaju. U ovom slučaju navodnog grafitiranja gdje je šteta 1000 kuna, tu DORH ekspresno djeluje, tu postoji politički konsenzus. Žalosno je što je samo kolega Maras bio suzdržan. Protiv političke opozicije procesi se vode, a protiv drugih takvi se postupci ne vode”, rekao je Pernar nakon odluke MIP-a.

facebook komentari

 • Agromentum

  Kad bi se svi bavili “političkim aktivizmom” kao Pernar, gdje bi se stiglo. Nikakvo opravdanje ne smije biti da su eto neki drugi napravili i gore – pa ništa. Ovdje se više radi u “sasijecanju u korijenu”, jer, Pernar ima u sebi daleko više kriminalne energije nego kad se radi o ovih 1000 kuna.

 • Paulaner Paulaner

  Treba sve poduzeti da se ovog klauna makne sa politicke scene. Sto prije – to bolje.

 • Saga

  Odavno sam napisala da je pernar sociopat i svakim sam danom sve sigurnija da je tako.
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Sociopat

 • Agromentum

  Haha, teško je naći točku koja ga direktno ne pogađa.

 • Saga

  Gdje li nam je Ogledalce:))?
  Ne bi ona imala puno dvojbi što direktno (u)činiti… 😉

 • Agromentum

  A njoj trenutno nije dobro… ima išjas – od cipanja drva. Kad nađem vremena možda je malo izmasiram. :))

 • Saga

  Khmm… bez komentara. ;))

 • Srki

  Agro,hajd’ ti njoj iscijepaj drva,a ja cu se pobrinuti za masazu:))

 • bakran

  Ma čekajte malo. Ja sam, ni sam ne znam tašto, mislio da je Ogledalce muško koje se ‘skriva’ iza slike šarmantne žene?!

 • bakran

  Ali Pernar kaže ”navodnog grafitiranja”. Pa možda on to nije ni učinio?! Stvarno su okrutni. Siromah; em je bedast, a još ga ‘vitlaju’…

 • veki

  “Pernar: Na teret mi se stavlja banalno i beznačajno djelo”

  Pa kad si i ti banalan i beznačajan!

 • Plavac Plavi

  Pa Ogledalce komentira pod drugim nickom!! :))

 • Saga

  Ne razumijem što si htio reći. Nije valjda Agrić Ogledalce?! XD

 • Saga

  Ogledalce je moja najdraža Hercegovka na Portalu. Nju bi trebalo instalirati na Podrepićevo mjesto. Ona bi “određene individue” najprije istamburala, a onda postavljala pitanja. ;))))
  P.S. Prvi na popisu bio bi Tupavac, ako se nije predomislila. 🙂

 • bakran

  Ooo, ako je tako; od ovog trena je i za mene Ogledalce baš kako kažete u prvoj rečenici!

 • Saga

  🙂

 • Plavac Plavi

  Drugi nick!! :)))

 • Saga

  Koji? “Herceg Bosna”, ili ima još neki? 😉

 • A.

  Ogledalce :)) i Herceg Bosna su ista (ženska) osoba.
  P.S. Poznajem dugo Ogledalce :)), (Herceg Bosnu). Ona je jako dobra, pozitivna, prirodna, inteligentna, domoljubna, otvorena i draga osoba, kakvu se danas rijetko viđa. Ponekad se ljuti, a ponekad je tužna, ali je najviše vesela i uvijek spremna na pozitivnu komunikaciju. Zato sam je i zavolio i nedostaje mi njeno društvo.

 • Saga

  🙂