Pratite nas

Hrvatska

Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo imunitet Ivanu Pernaru

Objavljeno

na

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u četvrtak Saboru da skine imunitet zastupniku Ivanu Pernaru iz Živog zida, kako bi se protiv njega vodio kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv imovine, odnosno oštećenja tuđe stvari u listopadu 2015. – za skidanje imuniteta bilo je pet članova, suzdržan je bio Gordan Maras (SDP), a protiv sam Pernar.

Skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Pernara od Sabora je zatražilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, pa je MIP poštovao dosadašnju praksu da skidanje imuniteta odobrava kad to traže DORH ili sud, ne i kad se radi o privatnim tužbama.

Pernar: Na teret mi se stavlja banalno i beznačajno djelo

Za djelo koje mu se stavlja na teret Pernar kaže da je “banalno” i “beznačajne naravi”, pa moli Povjerenstvo da napravi iznimku i zadrži mu imunitet.

Nije se radilo o namjernom oštećenju tuđe stvari, tereti me se za dva grafita ispisana u Jelkovcu, gradskoj četvrti u Sesvetama, kaže zastupnik Živog zida.

Tvrdi da je počinjena šteta oko tisuću kuna, dok će sam sudski postupak i sve drugo proizvesti troškove nesrazmjerno više od te štete.

Pernar uvjerava kolege da se zapravo radi o optužbama koje su politički motivirane, tumači da DORH “ekspresno” protiv njega diže prijavu, dok mu je za aferu sa farbanjem tunela trebalo pet godina.

O mojoj krivnji unaprijed je odlučeno, u državi koju vodi jedna stranka pravno nemam šanse, ustvrdio je Pernar, apelirajući na oporbu da se usprotivi skidanju njegova imuniteta.

Maras: Bit ću suzdržan

Jedni koji je stao na njegovu stranu, u pogledu rada DORH-a, bio je SDP-ovac Maras.

Puno je predmeta na DORH-u koji stoje deset godina, kaže Maras i spominje Ivicu Kirina, Fimi Mediju, Milana Bandića, pitajući se zašto tamo gdje postoje priznanja DORH ne podiže optužnice.

Maras ističe da ne podržava oštećenje tuđe imovine, drži da je u predmetnom slučaju možda moguća izvansudska nagodba između Pernara i tužiteljstva, jer je “šteta banalna”.

Nema smisla suđenje na kojem će se potrošiti desetak puta više nego iznosi šteta, odnosno desetak tisuća kuna, drži Maras.

Previše je ovdje teatra, a premalo prava i struke kako bi trebalo biti, uzvraća predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) i poručuje kako se znaju prava i poslovnički okvir rada Povjerenstva.

Tušek: Nitko nije bio suzdržan kad se Culeju skidao imunitet

MIP je do sada imao jedan kriterij i trebali bismo ga se držati, a ne zbog političkih razloga uvoditi drugi, poručio je kolegama, podsjetivši Marasa da nitko nije bio suzdržan kod zahtjeva da se Stevi Culeju (HDZ) skine imunitet zbog razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Pernar je na sjednici ponovno izveo mini performans – doveo je četiri mladića od kojih je jedan mobitelom snimao sudionike za Pernarov facebook profil. Dovodeći ih u dvoranu, tumačio im je kako će “sada vidjeti kako se država bori protiv kriminala”.

“Ogorčen sam, ovo je farsa. Oni koji su ovu državu upropastili, njih DORH štiti. Protiv Kalmete su čekali 5 godina, imali su sve što imaju i sada, nisu ga procesuirali, da ne govorim o propustima u svim drugim predmetima koji zbog toga propadaju. U ovom slučaju navodnog grafitiranja gdje je šteta 1000 kuna, tu DORH ekspresno djeluje, tu postoji politički konsenzus. Žalosno je što je samo kolega Maras bio suzdržan. Protiv političke opozicije procesi se vode, a protiv drugih takvi se postupci ne vode”, rekao je Pernar nakon odluke MIP-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Kod Vrgorca nova migrantska ruta ponovno uhićeni krijumčari ilegalnih migranata

Objavljeno

na

Objavio

Četiri Kineza vraćena su u BiH temeljem bilateralnog readmisijskog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon što je prošlog tjedna granična policija kod Vrgorca u automobilima Crnogorca i Srbina otkrila osam kineskih ilegalnih migranata koji su nezakonito iz BiH ušli u Hrvatsku kako bi iz nje krenuli dalje u zemlje EU, da je riječ o novoj migrantskoj ruti baš za Kineze svjedoči i 21-godišnji državljanin BiH u čijem su automobilu kojim je iz BiH ušao u RH sjedila i četvorica Kineza.

Splitsko-dalmatinska policija priopćila je u petak kako je u Ravči nedaleko Vrgorca jučer u automobilu bosansko-hercegovačkih registracija 21-godišnjeg državljanina BiH otkrila j četvoricu Kineza.

Uhićen je i kazneno prijavljen zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma“ te je predan pritvorskom nadzorniku.

Četiri Kineza vraćena su u BiH temeljem bilateralnog readmisijskog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vrgorac je, očito, odabran kao nova ruta za ulazak ilegalnih migranata u Hrvatsku, posebno Kineza kojih je osam otkriveno prije tjedan dana u dva vozila kojima su ih 29-godišnji Crnogorac i 36-godišnji Srbin pokušali kroz Hrvatsku, u koju su također migrante nezakonito prevezli EH, prevesti dalje u druge članice EU.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Uz Svjetski dan voda: Hrvatska mora čuvati svoje vodno bogatstvo

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatske vode svečano su u petak u hotelu “Jezero” na Plitvičkim jezerima obilježile Svjetski dan voda, 22. ožujka, pod motom “Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve”, a tom je prigodom izaslanik premijera i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao da Hrvatska obiluje velikim rezervama vode te da smo po vodnom bogatstvu u europskome i svjetskom vrhu, ali to vodno bogatstvo treba čuvati i razumno koristiti.

Tema “Voda za sve” upućuje na pravo svih ljudi da imaju pristup sigurnoj vodi u uvjetima globalnih trendova smanjenja raspoloživih zaliha vode zbog njezina neracionalnog trošenja i onečišćenja.

Ćorić: Pitku vodu osigurati i na otocima i u udaljenim ruralnim sredinama

S tim u vezi, ministar Ćorić je rekao da Hrvatska provodi programe sanacije gubitaka pitke vode u vodovodnim sustavima, u što je uloženo 100 milijuna kuna.

“Gubici vode u Hrvatskoj su prosječno oko 50 posto, rekonstruiramo mreže da bi gubici bili prihvatljivi, a to se čini paralelno s izgradnjom novih aglomeracijskih sustava”, rekao je Ćorić.

Istaknuo je da Hrvatska čini sve kako bi voda bila dostupna svima, to jest da se svi građani mogu priključiti na javne vodoopskrbne sustave. Tu mogućnost sada ima 94 posto građana, a priključeno ih je 86 posto.

“Da bi se okoliš štitio, potrebno je proširiti sustave javne odvodnje s pročistačima jer je sada 53 posto građana priključeno na kanalizaciju, a Vlada je jučer pustila u proceduru tri nova zakona kao iskorak u rješavanju problema u vodno-komunalnim sektoru”, rekao je ministar Ćorić, ističući da će se pitka voda, kao jedno je od temeljnih ljudskih prava, osigurati na otocima i udaljenim malim ruralnim sredinama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao da Hrvatska s vodom mora postupati racionalno.

Postoje sredine poput Gračaca i Otočca, koje imaju 80 i 70-postotni gubitak vode, te se na godinu stotinu milijuna kuna troši na sanaciju vodovodnih mreža. U općinama Plitvičkim jezerima i Rakovici provodi se sanacija, ali i istražni radovi za vodocrpilišta da se više ne crpi voda iz Plitvičkih jezera. Istodobno se radi i projekt izgradnje sustava javne odvodnje s dva pročistača u duljini od 83,6 kilometara, sve zajedno riječ je o projektu ‘aglomeracija Plitvička jezera’ za Korenicu i Rakovicu, vrijednom 300 milijuna kuna, od čega se računa na nepovratnih 210 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda EU.

Nakon što je predloženo na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN-a odlučila da se 22. ožujka obilježava kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebice upozori na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Govoreći o novim trendovima, Đuroković je rekao da treba raditi i razdjelne sustave odvodnje, jedne za sanitarnu odvodnju, a druge za oborinsku, što će, dodao je, zahtijevati nove investicije.

Do sada se, zbog nedostatka novca, gradio mješoviti sustav odvodnje, no sada, u novije doba, treba učiniti sve da se ti sustavi odvoje, da na pročistače dolaze manje količine vode, a da se kišnica ne onečišćuje, nego da se koristi za druge namjene ili odvodi čista u rijeke.

Za sustav natapanja u Poreštini 106 milijuna kuna

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković i istarski župan Valter Flego danas su na Plitvicama potpisali ugovor vrijedan 106 milijuna kuna za gradnju akumulacije od milijun kubičnih metara vode za sustav natapanja poljoprivrednih površina u Poreštini, što je jedan od devet projekata za natapanje kojima je u Hrvatskoj obuhvaćeno 3700 hektara.

Flego je nakon potpisivanja ugovora rekao da u vrijeme klimatskih promjena bez sustavnog natapanja nema razvoja poljoprivrede te da “zasad s 90 gazdinstava imaju potpisane predugovore za navodnjavanje njihovih polja”, ukupno oko 550 hektara, ali može se očekivati da će ih za dvije godine, kada sustav proradi, biti i više te da neće prevladavati samo vinogradarstvo, nego i unosnije povrtlarstvo, koje bez natapanja nije dovoljno zastupljeno.

“Hrvatska je prekrasna zemlja, za razvoj joj treba infrastruktura, navodnjavanje je jedna od njih, kao i zaštita izvorišta pitke vode, na čemu također radimo, a s tim ide i zaštita zraka i tla da bi razvoj bio održiv, i to dugoročno održiv”, rekao je Flego.

(Hina)

 

Svjetski dan voda – Pogledajte prekrasne vode Hrvatske! (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari