Pratite nas

Iz Svijeta

Manevar demokrata u SAD-u: Okončati blokadu, a izbjeći financirati Trumpov zid

Objavljeno

na

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa planiraju u četvrtak glasati o proračunu u nastojanju da okončaju desetodnevnu djelomičnu blokadu financiranja vlade, a istodobno izbjeći odobriti 5 milijarda dolara koje predsjednik Donald Trump traži za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Blokada rada američke vlade počela je pošto je Trump odbio plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida kojim predsjednik, prema izbornom obećanju, želi Sjedinjene Države obraniti od najezde južnoameričkih migranata.

Sredinom studenoga demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovici Trumpova mandata imali većinu u Zastupničkom domu, a službeno ga preuzimaju 3. siječnja.

Za taj dan predviđeno je glasanje o zakonskom paketu u dva dijela koji su dostavljeni zastupnicima u ponedjeljak.

Na Twitteru se u ponedjeljak oglasio i predsjednik porukom “Demokrati će vjerojatno predstaviti prijedlog zakona, zgodnog kao i obično, koji ne do donosi NIŠTA za sigurnost granice, za Zid”, napisao je Trump na Twitteru i ponovio da želi “čvrsti zid”.

Predsjednik ima pravo veta na zakone u Kongresu pa je u ponedjeljak ponovio da bez tih pet milijarda on neće potpisati proračunske zakone kojima bi se okončala djelomična blokada rada državne uprave (shutdown) početa 22. prosinca.

“Ne, nećemo popustiti”, ponovio je Trump u intervjuu koji u utorak navečer treba emitirati kanal Fox News.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva.

Da bi razdvojili raspravu o zidu od drugih financijskih pitanja koja nisu sporna demokrati predlažu da se do 30. rujna, kada istječe sadašnja fiskalna godina, financiraju druge agencije. Za ministarstvo domovinske sigurnosti, a u njegovoj je nadležnosti osiguranje državnih granica, demokrati predviđaju izglasati financiranje samo do 8. veljače.

Takav bi rok omogućio predsjedniku Trumpu da s Kongresom postigne dogovor o zidu, objasnili su u ponedjeljak demokrati, kako prenosi agencija AFP.

Međutim, ako zakon prođe u Zastupničkom domu, ide na glasanje u Senat gdje republikanci imaju većinu.

“Senat neće poslati predsjedniku nešto što on ne bi potpisao”, rekao je glasnogovornik Senata, vođa republikanaca Mitch McConnell.

Demokratski zakoni prva su velika bitka koju demokrati počinju protiv Trumpa i McConnella od siječnja kada u Zastupničkom domu raspolažu većinom.

“Dok predsjednik Trump vuče naciju u drugi tjedan Trumpove blokade (shutdown) i sjedi u Bijeloj kući ‘tvitajući’, a istodobno ne nudi nikakav plan koji bi bio prihvatljiv za oba doma Kongresa, demokrati se trude izvući zemlju iz tog meteža” napisali su u zajedničkom priopćenju Nancy Pelosi, predsjednica demokrata u Zastupničkom domu i vođa demokrata u Senatu Chuck Shcummer.

Pelosi Trumpov zid naziva nemoralnim, nedjelotvornim i skupim.

Demokrati se nadaju da će njihov pristup financiranju u dva dijela dovesti Senat u tešku poziciju. Ako Senat odbaci financiranje ministarstava koja nisu povezana sa sigurnošću granica, tada bi republikanci bili krivi jer nisu osigurali plaće za oko 800.000 vladinih službenika koji bi u tom slučaju bili taoci Trumpova zahtjeva za zid.

Riječ je o agencijama koje uključuju ministarstvo poljoprivrede, transporta, trgovine, pravosuđa i unutarnjih poslova.

Financijski paket za domovinsku sigurnost uključuje 1,3 milijarde dolara za gradnju zida i oko 300 milijuna dolara za sigurnosno opremanje, kao što su nadzorne kamere i druga tehnologija.

Trump redovito ističe da je zid presudan za borbu protiv ilegalne imigracije i krijumčarenje oružja i da granična sigurnost ne može postojati “bez čvrstog i snažnog Zida”.

Trump je otkazao odlazak na Floridu i ostao u Bijeloj kući dok su mu supruga i njihov sin Baron otputovali provesti blagdane u privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago na Flroidi.

Poručio je demokratima da je otvoren za razgovore i čeka ih u Washingtonu “spreman, voljan i sposoban”.

Dužnosnici Bijele kuće nisu odgovorili na email kojim su novinari zatražili odgovor je li u izravnoj komunikaciji s demokratskim vođama.

Pelosi nije službeno bila u Bijeloj kući od 11. prosinca, kada su ona i Schumer održali polemički sastanak s Trumpom u Ovalnom uredu Bijele kuće, rekli su demokratski asistenti. Za Schumera su rekli da se nije čuo ni s kim iz Bijele kuće od 22. prosinca kada se susreo s potpredsjednikom Mikeom Pencom i novim predstojnikom predsjednikova ureda Mickom Mulvaneyem.

(Hina)

 

Trump prijeti zatvaranjem granice s Meksikom ako Kongres ne odobri novac za zid

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Daytonski sporazum obavezno treba revidirati jer nije donio rješenje za budućnost BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Reuters

Hrvatska i Turska predane su što prije približiti se trgovinskoj razmjeni od milijarde dolara, rekli su u srijedu u Ankari predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan, koji je najavio da u idući posjet Zagrebu stiže s velikim gospodarskim izaslanstvom.

Nakon gotovo dvosatnog sastanka kojim je predsjednica zaokružila jednodnevni državni posjet Turskoj, godinu dana od njihova sastanka u Ankari u siječnju 2018. i niza susreta na međunarodnim skupovima, na konferenciji za novinare istaknuli su bliskost u stajališta – prema Erdoganovim riječima, “u regionalnim i međunarodnim pitanjima većinom dijelimo slične osjetljivosti”.

Gospodarstvo u središtu bilateralnih odnosa

“Intenzivirat ćemo napore da povećamo obostrane investicije”, rekao je Erdogan. Nakon 531 milijun dolara trgovinske razmjene u 2017., Erdogan očekuje da će podaci za cjelokupnu 2018. dosegnuti 600 milijuna dolara.

“U idućih godinu dana nadamo se približiti cilju od milijarde dolara, ako ga već ne ispunimo”, rekao je, a predsjednica Grabar-Kitarović nadodala: “Želimo se što prije približiti ciljanoj razmjeni”.

Predsjednica je podsjetila da je Hrvatsko-turski gospodarski forum u travnju 2016. izazvao golem interes u poslovnim zajednicama obiju zemalja. Također je kazala da je sa svojim domaćinom razgovarala o suradnji u energetici i prometnom povezivanju.

Treba oživjeti Mješovitu komisiju za transport, rekao je Erdogan te najavio kako će u idući posjet Zagrebu stići s velikim izaslanstvom poslovnih ljudi.

Predsjednica je na sastanku naglasila da su brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.

Za Zagreb Turska je kandidatkinja za članstvo i ključan partner EU

Izrazila je zadovoljstvo nastavkom tradicije održavanja hrvatsko-turske suradnje na najvišoj razini, “osobito s obzirom na globalnu važnost Turske”.

Hrvatska je oduvijek bila snažna zagovornica turskog članstva u Eurospkoj uniji, podsjetio je Erdogan na konferenciji za novinare. Očekuje da će u prvoj polovici 2020. tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om Zagreb te aktivnosti ojačati.

“Hrvatska vjeruje da je u vitalnom interesu održati Tursku na putu u EU”, rekla je Grabar-Kitarović.

Pristupne pregovore s EU-om Turska je otvorila kada i Hrvatska, ali oni sporo napreduju i u zastoju su. Predsjednica je kazala da je Turska uključena u zajednički 18-mjesečni program “trija” EU-a koji čine Rumunjska kao trenutačna predsjedateljica, te Finska i Hrvatska kao iduće.

“Turska je kandidatkinja i ostaje ključan partner Europske unije” i to se izrijekom spominje u programu, rekla je.

Istaknula je bitnu ulogu Turske u suočavanju s izbjegličkom krizom. Turska je i ključan partner u suzbijanju ilegalne migracije i u borbi protiv terorizma, rekla je Grabar-Kitarović.

Netom prije konferencije za novinare dvije su zemlje potpisale ugovore s područja suradnje u kulturi i umjetnosti te projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku između Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Ugovor o projektu Islamskog kulturnog centra u Sisku potpisao je dr. Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Islam je nezamjenjiv dio duhovnog i kulturnog mozaika hrvatskog društva”, rekla je predsjednica na konferenciji za novinare.

Dayton treba mijenjati

Hrvatska i Turska saveznice su kao članice NATO-a, ali dijele interes za regiju jugoistočne Europe (JIE) o čemu je također bilo govora na sastanku.

Hrvatska snažno zagovara europsku perspektivu za sve zemlje europskog jugoistoka, a također i euroatlantsku (NATO) za one koje to još nisu ostvarile, rekla je predsjednica. “Čvrsto vjerujem da je jedino euroatlantska perspektiva država JIE jamstvo stabilnosti, sigurnosti i blagostanja cjelokupnog područja JIE”, rekla je.

Posebna pozornost pridaje se stanju u Bosni i Hercegovini zahvaljujući tradicionalno dobrim vezama Turske s tom državom koja u Hrvatskoj ima – kako redovito tvrdi službeni Zagreb, a predsjednica je to i ovom prigodom ponovila – najsnažnijeg zagovaratelja europskih integracija.

Hrvatska, BiH i Turska održale su do sada sedam trilateranih sastanka od 2010., od kojih su zadnji bili na rubu Opće skupštine UN-a 2016. i 2017.

Na konferenciji su oboje ponovili predanost revitalizaciji trilateralnih sastanaka koji bi trebali ponajviše pomoći reformskom procesu u BiH.

Stoga su se i pitanja hrvatskih novinara ticala upravo pogleda predsjednika Erdogana na BiH. “Trilateralni mehanizam je veoma važan, makar smo ga zapostavili”, rekao je Erdogan koji očekuje da će se ponovno aktivirati nakon osnutka vlade BiH u čemu se kasni iako su izbori bili u listopadu 2018.

Na novinarsko inzistiranje da iznese svoje stajalište o izboru hrvatskog člana u predsjedništvo BiH bošnjačkim glasovima, Erdogan je odgovorio da su izbori volja glasača i ne može odgovoriti koliko je Bošnjaka glasalo za Ivu Komšića kojega BH Hrvati ne prihvaćaju kao svog legitimnog predstavnika.

“Naš je cilj na osnovu ovakvog rezultata postići kompromis”, rekao je.

Ocijenio je da Daytonski sporazum koji je u svoje vrijeme bio dobar jer je donio mir, treba mijenjati.

“S ovakvim Daytonom ne može se napredovati”, rekao je Erdogan koji želi da BiH bude jaka i zajednička zemlja svih njezinih naroda.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj je izjavi potvrdila da se slaže s novinarskom konstatacijom o “puzajućim promjenama” Daytonskog sporazuma.

Hrvatska će ustrajati na dijalogu, rekla je i inzistirala na provedbi odluke Ustavnog suda o izbornom zakonu u BiH.

“Nastavit ćemo pružati potporu BiH ali i zagovarati ne samo formalnu jednakost njezinih naroda”, rekla je.

Naglasila je da se pritom “mora osigurati demokratsko pravo svakog od triju naroda BiH da izaberu svoje legitimne predstavnike”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Angela Merkel: Cilj nam je štetu od brexita svesti na najmanju moguću mjeru

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u srijedu žaljenje zbog britanskog odbijanja sporazuma o Brexitu, ali je odbacila daljnje pregovaranje o ovom dokumentu.

“Mi sada želimo smanjiti nastalu štetu, a šteta će u svakom slučaju nastati izlaskom Velike Britanije, na najmanju moguću mjeru. Zato ćemo i dalje tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije”, rekla je njemačka kancelarka u srijedu uoči sastanka Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Ona je međutim, kako javlja agencija Reuters, odbacile mogućnost novih progovora o sadržaju sporazuma o Brexitu.

“Kancelarka je istodobno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije”, kazao je za Reuters neimenovani izvor.

Njemačka vlada je međutim spremna i na neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) je britanskoj premijerki Theresi May poručila da je “sada na njoj red da nam kaže kako dalje”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručio je Britancima da što je prije moguće daju do znanja koji su sljedeći koraci.

“Vrijeme za igre je iza nas”, rekao je Maas za javni servis Deutschlandfunk.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) upozorio je na posljedice kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

“Svi bi bili gubitnici a posebice Britanci. To bi se negativno odrazilo na blagostanje, radna mjesta i stabilnost“, rekao je Altmeier za javni servis ZDF.

(Hina)

 

Zastupnici odbacili sporazum o brexitu premijerke May

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari