Connect with us

Iz Svijeta

Manevar demokrata u SAD-u: Okončati blokadu, a izbjeći financirati Trumpov zid

Published

on

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa planiraju u četvrtak glasati o proračunu u nastojanju da okončaju desetodnevnu djelomičnu blokadu financiranja vlade, a istodobno izbjeći odobriti 5 milijarda dolara koje predsjednik Donald Trump traži za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Blokada rada američke vlade počela je pošto je Trump odbio plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida kojim predsjednik, prema izbornom obećanju, želi Sjedinjene Države obraniti od najezde južnoameričkih migranata.

Sredinom studenoga demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovici Trumpova mandata imali većinu u Zastupničkom domu, a službeno ga preuzimaju 3. siječnja.

Za taj dan predviđeno je glasanje o zakonskom paketu u dva dijela koji su dostavljeni zastupnicima u ponedjeljak.

Na Twitteru se u ponedjeljak oglasio i predsjednik porukom “Demokrati će vjerojatno predstaviti prijedlog zakona, zgodnog kao i obično, koji ne do donosi NIŠTA za sigurnost granice, za Zid”, napisao je Trump na Twitteru i ponovio da želi “čvrsti zid”.

Predsjednik ima pravo veta na zakone u Kongresu pa je u ponedjeljak ponovio da bez tih pet milijarda on neće potpisati proračunske zakone kojima bi se okončala djelomična blokada rada državne uprave (shutdown) početa 22. prosinca.

“Ne, nećemo popustiti”, ponovio je Trump u intervjuu koji u utorak navečer treba emitirati kanal Fox News.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva.

Da bi razdvojili raspravu o zidu od drugih financijskih pitanja koja nisu sporna demokrati predlažu da se do 30. rujna, kada istječe sadašnja fiskalna godina, financiraju druge agencije. Za ministarstvo domovinske sigurnosti, a u njegovoj je nadležnosti osiguranje državnih granica, demokrati predviđaju izglasati financiranje samo do 8. veljače.

Takav bi rok omogućio predsjedniku Trumpu da s Kongresom postigne dogovor o zidu, objasnili su u ponedjeljak demokrati, kako prenosi agencija AFP.

Međutim, ako zakon prođe u Zastupničkom domu, ide na glasanje u Senat gdje republikanci imaju većinu.

“Senat neće poslati predsjedniku nešto što on ne bi potpisao”, rekao je glasnogovornik Senata, vođa republikanaca Mitch McConnell.

Demokratski zakoni prva su velika bitka koju demokrati počinju protiv Trumpa i McConnella od siječnja kada u Zastupničkom domu raspolažu većinom.

“Dok predsjednik Trump vuče naciju u drugi tjedan Trumpove blokade (shutdown) i sjedi u Bijeloj kući ‘tvitajući’, a istodobno ne nudi nikakav plan koji bi bio prihvatljiv za oba doma Kongresa, demokrati se trude izvući zemlju iz tog meteža” napisali su u zajedničkom priopćenju Nancy Pelosi, predsjednica demokrata u Zastupničkom domu i vođa demokrata u Senatu Chuck Shcummer.

Pelosi Trumpov zid naziva nemoralnim, nedjelotvornim i skupim.

Demokrati se nadaju da će njihov pristup financiranju u dva dijela dovesti Senat u tešku poziciju. Ako Senat odbaci financiranje ministarstava koja nisu povezana sa sigurnošću granica, tada bi republikanci bili krivi jer nisu osigurali plaće za oko 800.000 vladinih službenika koji bi u tom slučaju bili taoci Trumpova zahtjeva za zid.

Riječ je o agencijama koje uključuju ministarstvo poljoprivrede, transporta, trgovine, pravosuđa i unutarnjih poslova.

Financijski paket za domovinsku sigurnost uključuje 1,3 milijarde dolara za gradnju zida i oko 300 milijuna dolara za sigurnosno opremanje, kao što su nadzorne kamere i druga tehnologija.

Trump redovito ističe da je zid presudan za borbu protiv ilegalne imigracije i krijumčarenje oružja i da granična sigurnost ne može postojati “bez čvrstog i snažnog Zida”.

Trump je otkazao odlazak na Floridu i ostao u Bijeloj kući dok su mu supruga i njihov sin Baron otputovali provesti blagdane u privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago na Flroidi.

Poručio je demokratima da je otvoren za razgovore i čeka ih u Washingtonu “spreman, voljan i sposoban”.

Dužnosnici Bijele kuće nisu odgovorili na email kojim su novinari zatražili odgovor je li u izravnoj komunikaciji s demokratskim vođama.

Pelosi nije službeno bila u Bijeloj kući od 11. prosinca, kada su ona i Schumer održali polemički sastanak s Trumpom u Ovalnom uredu Bijele kuće, rekli su demokratski asistenti. Za Schumera su rekli da se nije čuo ni s kim iz Bijele kuće od 22. prosinca kada se susreo s potpredsjednikom Mikeom Pencom i novim predstojnikom predsjednikova ureda Mickom Mulvaneyem.

(Hina)

 

Trump prijeti zatvaranjem granice s Meksikom ako Kongres ne odobri novac za zid

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari