Maras se obrušio na Vidoševića, Grčić isprovocirao Obersnela

0

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras se na 2. međunarodnom investicijskom forumu se još jednom obrušio na Nadana Vidoševića i HGK-a, dok je potpredsjednik Vlade Branko Grčić svojim govorom isprovocirao riječkog gradonačelnika Obersnela, javlja RTL televizija
U Opatiji se održava 2. međunarodni investicijski forum na koje su predstavljeni projekti i investicijski potencijali Primorsko goranske županije i Grada Rijeke, ove godine s naglaskom na turistički sektor, projekte iz područja energetike te mogućnosti financiranja iz EU fondova.

Na Invest forumu sudjeluju predstavnici Vlade i ministarstava, domaćih i međunarodnih financijskih institucija, diplomatskih predstavništava u Republici Hrvatskoj, investicijskih fondova, gospodarstvenika, predstavnika lokalne i regionalne samouprave i drugi.

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, na forumu se još jednom obrušio na Nadana Vidoševića i Hrvatsku gospodarsku komoru, javlja RTL televizija.

‘Stojim iza onoga što sam rekao, neke stvari koje su se očito događale u komori, a sad vidimo svaki dan, od terenaca, odlazaka na gradilišta, plaća koje plaćaju hrvatski poduzetnici, koje su neprimjerene, znači da direktori ili tajnici po županijama imaju plaću preko 15 000 kuna’, rekao je Maras.

‘Te sve plaće možete usporediti s ministarskim i onda se postavlja pitanje tko kontrolira taj javni novac. Iz tog razloga se ja zalažem za dobrovoljno plaćanje pa ako vi želite podržavati 40 ljudi s plaćom od 15 kuna kuna, može. Zaključujem da je to istina jer ne čujem ni jedan glas iz HGK-a da to nije istina, ni oko plaća, ni oko obilaženja gradilišta. Ako to nije istina, tužite novine i recite da to nije istina’, rekao je ministar obrta.

Nadan Vidošević komentirao je povećanje plaća tajnicama i direktorima komora.

‘Tajnici su dobili novu odgovornost. HGK-a je od početka krize tri puta smanjivala doprinos, to je nešto što bih volio da shvatite. U sklopu toga je došlo do reogranizacije strukture, i to se događa posljednje tri godine. Na tragu toga je jačanje pozicije lokalnih tajnika koji su postali direktori i dobivaju novu dimenziju te im je za mali iznos povećana plaća. Kad se uzme kvalifikacijska stuktura u komori, oni su niže plaćeni nego prosjek plaća u gospodarstvu. Svako skretanje na plaće u komori je nekorkektno, a mislim da je i štetnu jer devalvira rad najkompetentnijih’, rekao je Vidošević.

Gordan Maras je komentirao i neefikasnost Hrvatske obrtničke komore.

‘Obrtnici trebaju imat koristi od komore, da odlučuju sami na koji će način koristiti usluge komore i da imaju manje opterećenje. Ako nađete u Hrvatskoj više od 20 posto obrtnika koji su ikada koristili usluge obrtničke komore, onda sam ja u krivu, ali sva istraživanja koja smo proveli govore da se ne koriste usluge’, rekao je Maras.

Na pitanje kako to da je danas sjeo kraj Vidoševića, Maras je odgovorio:

‘Kakve veze ima što sam sjedio kraj njega? Ja nisam organizator ovog skupa, sjeo sam tamo gdje su mi rekli da sjednem, nije to bilo po dragosti, odnosno po podržavanju određenih aktivnosti koje se u komori događaju’, rekao je Maras.

Potpredsjednik Vlade, Branko Grčić, isprovocirao je riječkog gradonačelnika, Vojka Obersnela, komentarima o neefikasnoti lokalne samouuprave:

‘Predstavnici lokalne i regionalne samouprave, pozivam vas na veću odgovornost kada je riječ o odnosima prema investitorima. Država čini svoje, vi još niste učinili dovoljno’, rekao je Grčić.

‘Ako investicija zapne, onda investitor tuži državu bez obzira što je to zapravo zastalo na lokalnoj razini zbog neprincipijelne izmjene prostornog plana i slično. Mi ćemo te odnose promijeniti, odgovornost se mora podignuti i na lokalnoj razini, za ono što je kriva snostiti će posljedice,’ kazao je potpredsjedik Vlade.

Obersnel tvrdi da država, na način koji je do sada upravljala državnom imovinom kroz Agenciju za upravljanje državnom imovinom nije ništa učinila. Prostori u vlasništvu države kojima upravlja agencija su prazni.

‘Trebala bi se ta imovina, kojom se evidentno ne zna i ne može upravljati iz Zagreba, prepusti na upravljanje lokalnoj upravi’, rekao je Obersnel.

Vidošević: HGK je nešto najbolje što nam se moglo dogoditi u teškim vremenima

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević izjavio je danas da za sada nije čuo ni jedan stav koji bi išao u pravcu ukidanja komore, smatra da bi to bilo društveno štetno i da njen posao, s takvom kvalitetom i obimom, nema tko drugi raditi.

Vidošević je to rekao nakon sudjelovanja na investicijskom forumu u Opatiji komentirajući na upit novinara mišljenje nekih članova Vlade da obveznu komorsku naknadu treba ukinuti.

Odgovarajući na pitanje smatra li da će dobiti povjerenje skupštine HGK, koja će se sastati potkraj studenoga, Vidošević je rekao da skupština u svakom trenutku može raspravljati o povjerenju predsjedniku i da će tako će vjerojatno biti i na sljedećoj skupštini.

Ocijenio je da je HGK ‘nešto najbolje što nam se moglo dogoditi u teškim vremenima’, jer da ima razvijenu strukturu u zemlji i snažne poluge prema inozemstvu.

Na pitanje o povećanju plaća tajnicima županijskih komora kazao je da su oni dobili potpuno novu odgovornost, dodavši da je HGK od početka krize tri puta smanjivala doprinos, da je 65 posto zaposlenih s VSS i znanjem dva svjetska jezika, da su niže plaćeni negoli je prosjek takvih kadrova u gospodarstvu te da je skretanje pozornosti na plaće u HGK nekorektno i štetno.

Na pitanje o Hotelu Panorama u Rijeci, koji, iako na atraktivnoj lokaciji, godinama propada, Vidošević je rekao da je HGK preuzela taj objekt s obvezom da će tamo biti nastavni centar te da je problem pronaći sadržaj i u tom objektu stvoriti internacionalnu modernu poslovnu školu, za što do sada nije bilo zanimanja.

Komentirajući pad Hrvatske u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja sa 84. na 89. mjesto, Vidošević je rekao da izvana procjenjuju da kod nas nema dovoljno sigurnosti, a da osobno nije tako kritičan. No, kada je riječ o greenfield investicijama pojavljuje se problem naše manje organiziranosti da budemo bolji od konkurenata u okruženju, rekao je.
Tportal.hr/RTL/Hina, Novi list

facebook komentari