Pratite nas

Komentar

Marasović: Milanović će za dva mjeseca vikati ‘Za dom spremni’

Objavljeno

na

Sabor raspravlja o dvama zakonima koji bi trebali omogućiti dvojezičnost ondje gdje se ne poštuju odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Riječ je o izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi se omogućilo raspuštanje predstavničkih tijela lokalne samouprave koja odbiju gradske i općinske statute uskladiti s pravima na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina. Time Vlada namjerava ispuniti odluku Ustavnog suda koji joj je, odlučujući o zahtjevu za raspisivanjem referenduma “o ćirilici”, u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana predloži zakonske mehanizme koji će osigurati primjenu manjinskih prava na lokalnoj razini, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, prenosi Hrt.hr

[ad id=”68099″]

Vlada ne želi promijeniti te zakone, već se obračunati s rezultatima izbora u Vukovaru, uzvratio je zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar, obrazlažući u ime trećine zastupnika iz oporbe zaključak kojim bi se u Vukovaru omogućila odgoda primjene dvojezičnosti, na temelju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji govori o razvijanju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti, dijaloga.

Vlada ponovno nasilno pokušava uvesti ćirilicu u Vukovar, poručio je HDZ-ovac Josip Đakić. Vukovar je grad s posebnim pijetetom i još su rane u njemu svježe. Ovo je zapravo i dalje silovanje u Vukovaru, kazao je.

Ministar uprave Arsen Bauk HDZ-ovce je podsjetio da su dvojezičnost u Vukovaru prije šest godina oni uveli u gradski statut. Rane su vjerojatno bile tada još veće nego što su danas zato što je to bilo prije šest godina pa nije bio problem da se tada uvede ravnopravna uporaba jezika i pisma. Prema tome, pozivanje na tu vrstu emocija je značajno kompromitirano činjenicom da oni koji se danas pozivaju na to su prije šest godina, zbog šačice vlasti, bili spremni te rane zatomiti ili je vlast i upravljanje gradskim poduzećima bilo lijek protiv bolova za uporabu ćirilice, rekao je ministar.

Na primjedbu HDZ-ovca Josipa Borića da ga ministar Bauk i premijer Milanović podsjećaju na dva nespretna majstora Pata i Mata iz crtića “A je to”, Bauk je odgovorio: Bolje je biti Pat i Mat, nego pozivati na drugi Domovinski rat.

Zastupniku HDZ-a Dujomiru Marasoviću, koji je komentirao da će zbog predizborne godine premijer Milanović za dva mjeseca vikati Za dom spremni, ministar Bauk je uzvratio da zastupnika Marasovića da ga nema, ne bi trebalo izmisliti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Predsjednica: Kao što sam već istaknula – arbitraža je mrtva

Objavljeno

na

Objavio

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

– Svojim današnjim mišljenjem nezavisni odvjetnik Priit Pikamae Sudu predlaže da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija, rekao je, pročitavši sažetak mišljenja, nezavisni odvjetnik Maciej Szpunar.

– U sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, nezavisni odvjetnik Priit Pikamae smatra da Sud Europske unije u tom pitanju nije nadležan, istaknuo je. Szpunar je zbog Pikamaeove odsutnosti pročitao mišljenje estonskog stručnjaka.

Preporuku nezavisnog odvjetnika Europskog suda komentirala je na Twitteru predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a na početku poslijepodnevne sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković.

– Kao što sam već istaknula – arbitraža je mrtva, a Slovenija je sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka. Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje, objavila je predsjednica Kolioda Grabar-Kitarović na twitteru.

 

Plenković: Mišljenje europskog odvjetnika korak prema dogovoru sa Slovenijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Tko se to usudi diva Dražena Petrovića uspoređivati s pjevačem Škorom!

Objavljeno

na

Jedva čekam 22.12. da konačno završi ovo besprimjerno klanjanje zlatnom teletu Škori kojega se podiže na pijedestal iznad Tuđmana, kojega se diže do nebeskog božanstva.

Ja znam da je Mate Mijić praktičan katolik, barem se takvim prikazuje što je zapravo krajnje degutantno koristiti to  u političkom ringu. Pa i sama gospođa Škoro je izjavila da su pitanja o vjeri i naciji u SAD-u zabranjena i prostačka. I naravno slagala je! Prvo pitanje u Americi kada se sretne dvoje državljana SAD-a je „odakle dolaziš“ i to je zapravo neki temelj za bilo kakvu daljnju komunikaciju. Jer činjenica odakle dolaziš zapravo te oslikava i u tvom ideološko nacionalnom identitetu i više je nego očito da je to pitanje u SAD-u u kojoj je najmanje autohtonih Amerikanaca itekako relevantno.

Kada je Škorin „megafon“ Mate Mijić postavio retoričko pitanje zašto se Dražena Petrovića ili Dinu Rađu ne pita gdje su bili devedesetih, a Škoru se to pita, stvarno se spustio na dno dna mizerije i ne poznavatelja opće poznatih činjenica. Dakle, Dražen i Dino, ti sportski hrvatski divovi služili su Domovini, služili su Domovinskom ratu na veličanstven način pronoseći slavu i ime Hrvatske u najtežim trenutcima diljem Svijeta i to baš u presudnim trenutcima kada je Hrvatsku trebalo priznati.

I Dino i Dražen su bez ikakve sumnje zaslužili doživotnu titulu počasnih ambasadora Hrvatske i najviša vojna odličja za promicanje Hrvatske u svjetskim razmjerima. Zaslužili su bez ikakve sumnje mjesto u „kući slavnih“ i najzaslužniji su da Hrvatska i danas uživa ogroman ugled u SAD-u koje su na žalost mnogih, strateški partner Republike Hrvatske i iskreni prijatelj Kolinde Grabar Kitarović. Osim toga ni Dražen ni Rađa se nikada nisu kandidirali za predsjednika Republike Hrvatske pa ih Velimir Bujanac nije ni stigao pitati gdje su bili devedesetih, tko su im roditelji i tko su im djevojke ili žene. Njih nije pitao, a Škoru je „zaboravio“ pitati!?

Uspoređivati ove hrvatske sportske divove s tamburašem Škorom doista je pravo bogohuljenje. Uspoređivati Draženov i Dinin doprinos Republici Hrvatskoj kada je to bilo najpotrebnije, najveće je moguće licemjerje i dizanje do neba nekoga tko to nije ni najmanje zaslužio niti će ikada zaslužiti.

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari