Connect with us

Komentar

Marasović: Milanović će za dva mjeseca vikati ‘Za dom spremni’

Objavljeno

on

Sabor raspravlja o dvama zakonima koji bi trebali omogućiti dvojezičnost ondje gdje se ne poštuju odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Riječ je o izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi se omogućilo raspuštanje predstavničkih tijela lokalne samouprave koja odbiju gradske i općinske statute uskladiti s pravima na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina. Time Vlada namjerava ispuniti odluku Ustavnog suda koji joj je, odlučujući o zahtjevu za raspisivanjem referenduma “o ćirilici”, u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana predloži zakonske mehanizme koji će osigurati primjenu manjinskih prava na lokalnoj razini, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, prenosi Hrt.hr

[ad id=”68099″]

Vlada ne želi promijeniti te zakone, već se obračunati s rezultatima izbora u Vukovaru, uzvratio je zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar, obrazlažući u ime trećine zastupnika iz oporbe zaključak kojim bi se u Vukovaru omogućila odgoda primjene dvojezičnosti, na temelju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji govori o razvijanju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti, dijaloga.

Vlada ponovno nasilno pokušava uvesti ćirilicu u Vukovar, poručio je HDZ-ovac Josip Đakić. Vukovar je grad s posebnim pijetetom i još su rane u njemu svježe. Ovo je zapravo i dalje silovanje u Vukovaru, kazao je.

Ministar uprave Arsen Bauk HDZ-ovce je podsjetio da su dvojezičnost u Vukovaru prije šest godina oni uveli u gradski statut. Rane su vjerojatno bile tada još veće nego što su danas zato što je to bilo prije šest godina pa nije bio problem da se tada uvede ravnopravna uporaba jezika i pisma. Prema tome, pozivanje na tu vrstu emocija je značajno kompromitirano činjenicom da oni koji se danas pozivaju na to su prije šest godina, zbog šačice vlasti, bili spremni te rane zatomiti ili je vlast i upravljanje gradskim poduzećima bilo lijek protiv bolova za uporabu ćirilice, rekao je ministar.

Na primjedbu HDZ-ovca Josipa Borića da ga ministar Bauk i premijer Milanović podsjećaju na dva nespretna majstora Pata i Mata iz crtića “A je to”, Bauk je odgovorio: Bolje je biti Pat i Mat, nego pozivati na drugi Domovinski rat.

Zastupniku HDZ-a Dujomiru Marasoviću, koji je komentirao da će zbog predizborne godine premijer Milanović za dva mjeseca vikati Za dom spremni, ministar Bauk je uzvratio da zastupnika Marasovića da ga nema, ne bi trebalo izmisliti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari