Connect with us

Događaji

Maratonska saborska rasprava trajala 15 sati, završila u ponoć

Objavljeno

-

Maratonska saborska rasprava o predloženom državnom proračunu za tekuću godinu trajala je gotovo 15 sati i završila u srijedu točno u ponoć, a noćna se polemika, kao i ona dnevna, odvijala u duhu optužbi opozicije kako je proračun neambiciozan, ‘naštiman’ te kako se u njemu reforme ne naziru i obrani vladajućih kako će upravo takav kakav je, proračun najavljene reforme i iznijeti.

 [ad id=”93788″]

SDP-ov Željko Jovanović predloženi je proračun usporedio sa CT-om. “Kada ga gleda običan građanin ne vidi ništa, no kada ga uzme stručnjak – vidi sve, a stručna javnost kaže da je predloženi proračun nereformski, neambiciozan i bez pomaka u smijeru ozbiljne fiskalne konsolidacije”, poručio je Jovanović najavivši šezdesetak SDP-ovih amandmana.

Uvjeren je i kako je smanjenjem od 258 milijuna kuna za znanost i obrazovanje taj resor najveći proračunski gubitnik.

Predložio je transformaciju postojećeg ministarstva na dva i to da u jednom bude obrazovanje, kultura i sport, a u drugom znanost, tehnologija i gospodarstvo, kako bi se osigurala veza visokog obrazovanja, znanosti i gospodarstva.

I njegova stranačka kolegica Sabina Glasovac uvjerena je kako znanost i obrazovanje nisu prioriteti aktualne vlade. “Zemlja koja štedi na obrazovanju odriče se svoje budućnosti”, poručila je.

Oporba je zamjerala i “socijalnu neosjetljivost” na što se referiorao HDZ-ov Josip Borićustvrdivši kako takve zamjerke ponajviše govore o bivšim vladajućima koji su, kaže, vlast doživljavali kao hedonizam. “Tek sada izlaze iznosi nekakvih reprezentacija, kolača, vina, putovanja. Neki su putovali u Las Vegas neki na Bali. Zbog 20-tak milijuna kuna manje u razdjelu Ministarstva socijalne skrbi cijeli dan slušamo kako vlada socijalna neosjetljivost. “A imali ste zaposlenu stručnu osobu kojoj je posao bio da čuva jednog psa, onog za ministricu Opačić te da ga socijalizira”, čudio se Borić.

Zapitao se i kako je to bila socijalno osjetljiva bivša vlada kada nije ni primjetila da joj je 100 tisuća ljudi otišlo iz države.

Borićevo izlaganje SDP-ov Domagoj Hajduković nazvao je “politikantskim” i “demagoškim”.

“Kažete da krešete troškove koji su bili neprimjereni i nepotrebni te da ćete biti socijalna vlada. Kako socijalna vlada može novac za zajamčenu minimalnu naknadu sa 626 smanjiti na 523 milijuna kuna. Zašto se kreše stipendir

anje studenata, ulaganje u sveučište i da li je to ponašanje odgovorne vlade”, pitao je Hajduković.

“Ovu vladu treba podržati u reformama jer ovo nam je zadnja šansa”, uvjeravao je oporbu ‘mostovac’ Miro Bulj.

“Treba ukloniti uzroke niskog gospodarskog rasta jer ćemo još možda godinu-dvije moći rezati troškove na rashodovnoj strani, no nakon toga više nećemo moći niti sastaviti proračun”, mišjenja je Dragica Zgrebec (SDP).

Bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina zamjerki je imao na proračunski razdjel za Ministarstvo poljoprivrede čiji je kumulativni prijedlog, priznaje, veći za 3,7 posto od proračuna za prošlu godinu. “Iako bi to trebalo izazvati zadovoljstvo, detaljnija analiza izaziva i zbunjenost i zabrinutost”, ustvrdio je Jakovina.

Zapitao se što će biti sa najavljenom zemljišnom reformom i upozorio kako je proračun Agencije za poljoprivredno zemljište smanjen za 17 posto, navodnjavanje za 50 posto, ekološka proizvodnja za više desetaka milijuna kuna, a sredstva za izravne potpore u poljoprivredi smanjene su za 625 milijuna kuna.

HDZ-ov Stevo Culej odgovorio mu je kako su za njegovog mandata velika sredstva namijenjena malim poljoprivrednicima otišla dvojici-trojici velikih igrača.

“Bili ste jako dobri u školovanju poljoprivrednog kadra, uspješno ste proveli obuku za vozače traktora, uzgajivače pčela medica, stručne radnike pri uporabi motornih pila i sličnog te ste dali cetrifikate i diplome poljoprivrednicima koji to rade generacijama i sve imaju u malom noktu ali su morali na dodatnu edukaciju i sve to pri tome i platiti”, zamjerio je Culej.

Jakovina mu je na to odgovorio kako iste obveze vrijede za sve farmere u EU.

“Iz aviona je vidljivo da je proračun naštiman. Ponešto su smanjeni rashodi, po mom sudu na krivim mjestima, dok su prihodi planirani ‘u oblaku’ i bojim se da će proračun ubrzo doživjeti izmjene”, ocjenila je Nada Turina Đurić (HNS). Dodala je kako ju ovako predložen proračun od HDZ-a ne čudi no zanima ju, kaže, gdje je bio Most prilikom njegove izrade.

“Nama PR nije potreban kad imamo ovakvu zastupnicu! Da nema Mosta vi ne bi imali o čemu pričati”, odgovorila joj je ‘mostovka’ Ines Strenja Linić.

Dodala je i kako su reforme spremne, te će ih Most provesti i to s planiranim proračunskim novcem.

HNS-ov Ivan Vrdoljak predloženom je proračunu zamjerio ‘neambicioznost’. “Za 2018. godinu rast od 2,3 posto je neambiciozan”, ocijenio je.

Bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako je 135 milijuna kuna manje za pravosuđe neodrživo.

“Povećavate sredstva za zaposlene, a smanjujete za obrazovanje sudaca i onih koji se trebaju obrazovati na Pravosudnoj akademiji – to je apsurd”, poručio je Miljenić.

Zatvori i kaznionice, tvrdi, sa smanjenim proračunom neće moći završiti godinu, a prema dobavljačima će imati dugove i do devet mjeseci. Također se zapitao i zašto se smanjuje 17 milijuna kuna DORH-u.

“Iz proračuna ne vidim strukturne reforme”, zamjerila je HNS-ova Anka Mrak Taritašpojašnjavajući kako u njemu nema navedenog ni hodograma, ni ciljeva ni rokova.

Goran Marić (HDZ) kaže kako su dosadašnji proračuni ‘zapuštali Hrvatsku’ te je predložio Vladi analizu svakog proračunskog korisnika da se, kaže, “kuća više ne gradi na pijesku, nego na stijeni”.

“Zamislite da i ovaj proračun sadržava troškove jedne agencije koja je iznajmila 5.137 metara četvornih za 170 zaposlenika. Niti im treba trećina tog prostora niti treba trećna tih zaposlenika, a sve zato što nema analize”, zaključio je.

“Za HAVC je  predviđeno  72 milijuna kuna, no ako će raditi kao što radi onda je to bačen novac i to ne bačeno već upereno protiv RH. No ako će raditi u interesu RH onda mu je to možda i malo, ali za to je potrebna analiza. Za Ured bivšeg predsjednika svaka je lipa bačena i više ih ne bacajmo,  a kamo li milijune”, rekao je Marić.

Ni Ivanu Viliboru Sinčiću (Živi zid) ne sviđa se ideja da se godišnje za Ured bivšeg predsjednika izdvaja milijun kuna te se založio za njegovo ukidanje. “To je nepotrebna institucija i ne mogu vjerovati da će desničari za to glasovati”, čudio se Sinčić.

Branimir Glavaš (HDSSB) je naglasio kako je “na državnoj sisi i proračunima jedinica lokalne samouprave uhljebljeno od 230 do 250 tisuća ljudi” te je mišljenja kako je ključ rješenja problema deficita upravo u rješavanju ‘prekomjerne administracije’.

Zastupnici su tijekom rasprave mogli podnositi amandmane na predloženi proračun. O podnesenim amandmanima treba se očitovati Vlada, a rasprava o amandmanima i samo donošenje proračuna očekuju se u ponedjeljak.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari