Pratite nas

Kronika

Margareta Matijević – Znanstvenica s četiri diplome i doktorskom titulom koja kopa po kontejnerima trag je naše nečiste savjesti

Objavljeno

na

Ima već više od četiri godine kako je u Večernjem listu objavljen potresan članak o našoj znanstvenici dr.sc. Margareti Matijević, tekst nakon kojega se čovjek koji ga pročita ne može osjećati dobro. Ako ima i trunku ljudskog poštenja, savjesti i morala. (Vidi: https://www.vecernji.hr/vijesti/s-cetiri-diplome-zivim-od-papira-plasticnih-boca-i-stare-krame-993636; stranica posjećena 14.5.2019.)

No, čini se da u Lijepoj našoj baš i nema previše takvih – pogotovu na mjestima na kojima se odlučuju sudbine intelektualaca i znanstvenika. Nepotizam, korupcija, moralno-politička podobnost, to je ono što uglavnom (uz časne izuzetke) određuje sudbinu, karijere i društveni položaj onih koji bi morali biti “motor razvoja” Hrvatske (kako to tvrde naši demagozi i farizeji počevši od Pantovčaka preko Markova trga do ministarstava i drugih državnih institucija) i savjest ovog društva (po mome osobnom mišljenju – a što oni nikad ne kažu).

Ako za takvu znanstvenicu kakva je dr.sc. Margareta Matijević u Hrvatskoj nema posla, nije li vrijeme upitati se:

Tko na katedrama naših fakulteta, u znanstvenim institucijama i sustavu odgoja i obrazovanja drži tisuće mediokriteta, nesposobnih i nekompetentnih uhljeba koji ne samo da ničim ne doprinose ovom društvu nego ne rijetko rade na štetu svih nas? One kojima povijest i znanost služe samo kao pomoćno sredstvo za vođenje ideoloških ratova i obranu vlastitih pozicija?

Tko ih tamo drži i zašto?

U znanstvenim krugovima i intelektualnom miljeu imamo čitavu plejadu plagijatora, politikanata, smutljivaca i nemoralnih likova koji su titule stekli na krajnje sumnjiv način i ne znaju sklepati prosto-proširenu rečenicu, kamo li suvislo izraziti ono što misle (ako su uopće u stanju i misliti), a odbacujemo pametne, sposobne, moralne i čestite ljude čija je jedina “mana” što su vrijedno učili, radili i trudili se u uvjerenju da će to što su postigli društvo znati cijeniti.

Zašto dopuštamo da nam intelektualci takvog formata kao što je Margareta kopaju po kontejnerima, skupljaju boce i prodaju polovne stvari kako bi preživjeli i zaradili za koru kruha, dok paraziti i jeftini politikanti odlučuju o našim i njihovim sudbinama!?

Dragi moji Hrvati (branitelji, državotvorci i svi ostali) mate li grižnju savjesti zbog toga što nas je ta bagra dovela u položaj da smo postali sukrivci za brojne ljudske sudbine i suodgovorni zbog nepravdi koje se iz dana u dan čine?

Jesmo li toliko zaglibili u vlastitom konformizmu i obnevidjeli od egoizma da više ne vidimo ništa osim vlastitih interesa i koristi?

Ne znam gdje je danas Margareta i je li se išta promijenilo u njezinom životu što bi joj vratilo nadu i dostojanstvo. Ne znam ni to je li otišla na prekvalifikaciju za pedikerku i pronašla bilo kakav posao. Ne znam je li joj se popravilo zdravlje (jer imala je ozbiljnih problema s kukovima – uz nekoliko drugih dijagnoza i 70% tjelesnog oštećenja). Samo znam da me je SRAM. Sram me je iako nisam izravni krivac za sve što joj se događa. Sram me je što sve ove godine šutim o tim pojavama. Sram me je i zbog svih drugih koji jednako šute kao i ja.

A ne bismo smjeli šutjeti! Naš bi se glas morao čuti! Jer nije ljubav prema Hrvatskoj prosipati žuč u političkoj areni (koja sve više sliči smrdljivoj baruštini), nadmudrivati se, voditi beskonačne polemike i bitke s neistomišljenicima, izbacivati parole i floskule, dijeliti se u navijačke tabore, “vaditi oči” jedni drugima zbog trivijalnih pojava i nevažnih stvari, dopuštati da našim mišljenjem i osjećajima manipuliraju oni koji nam nameću izmišljene i bizarne “afere”…

To nije ljubav prema Hrvatskoj!

Ljubav prema Hrvatskoj je solidarnost, osjećaj obveze prema bližnjemu, dizanje glasa protiv nepravde, nejednakosti, diskriminacije, protiv svega što je trulo, lažno i nagriza nas poput opake i neizlječive bolesti, javni protest protiv svega onoga što navodi tisuće Hrvata na bijeg iz Domovine! Ljubav prema Hrvatskoj je borba za dostojanstvo, ali ne samo vlastito, nego i ljudi kojima smo okruženi i prije svega bitka za ISTINU!

U ime te istine, pravde i ljudskog dostojanstva podsjećam na slučaj dr.sc. Margarete Matijević koja je kao najbolji i posebno nadareni student u naraštaju i izuzetno vrijedna znanstvena suradnica s doktoratom i završena četiri fakulteta potjerana iz Hrvatskog instituta za povijest koji joj je zauvijek zalupio vrata!

Ne znam hoće li tko od odgovornih iz ove institucije osjetiti barem nelagodu (ako ne sram) zbog tako neljudskog odnosa prema znanstvenici koja je u nešto više od deset godina napravila ono što većina njih ne bi bila u stanju ni za tri svoja života.

Spavaju li mirno oni koji su joj učinili nepravdu i izbacili je na ulicu samo zato da bi svojim rođacima i onima koji su im bliži srcu osigurali karijere i državni novac za znanstvene projekte?

Volio bih znati gdje je sad i što radi dr.sc. Margareta Matijević čiji su me znanstveni radovi oduševljavali i za koju sam čvrsto uvjeren da bi dobila zasluženo mjesto u znanstvenoj zajednici bilo koje zemlje (izuzev Hrvatske). Je li završila i objavila svoju knjigu priča “Pod Orlovcem”, kako je sa zdravljem (zadnja objava na fb profilu je od 16. srpnja 2018.) i peku li je još uvijek nanesene nepravde? Je li izgubila vjeru u Domovinu ili još uvijek sanja onu našu željenu i pravednu Hrvatsku koja će znati cijeniti sve koji rade za njezino dobro i podnose žrtvu?

Evo kratkog životopisa i Bibliografije dr. sc. Margarete Matijević (sa stranica Hrvatskog instituta za povijest) i molim sve one koji čitaju ovaj tekst da obrate pozornost na detalje (kako iz životopisa, tako i one vezano za njezine objavljene znanstvene radove i knjige) i pokušaju odgovoriti na pitanje:

Kuda ide naša Hrvatska ako odbacuje ovakve znanstvenike? I nisu li teme koje je obrađivala (možda) uzrokom da je postala nepoželjna u instituciji u kojoj je vrijedno, marljivo i stručno radila? Je li jedini njezin “grijeh” to što je tragala za ISTINOM i nije posustajala u tomu?

Ne ogledaju li se upravo u sudbini Margarete Matijević i sve one brojne sudbe naših znanstvenika koji u naivnom uvjerenju da je znanstvena istina iznad svega, na kraju bivaju odbačeni i izopćeni iz društva samo zato što su tragali za njom?

dr. sc. Margareta Matijević, znanstvena suradnica

e-pošta: [email protected]

Margareta Matijević rođena je 19. lipnja 1975. godine u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina. Od 1993. trajno je nastanjena u Republici Hrvatskoj. Osnovnu i dio srednje škole završila je u rodnom gradu, a maturirala je na Medicinskoj školi na Sušaku 1994. godine. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 2001. godine studij jednopredmetne povijesti s temom Izvori i literatura o Bihaću do 1592. godine te stekla zvanje profesora povijesti. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 2004. godine petogodišnji studij teologije obranivši tezarij i diplomski rad na katedri crkvene povijesti s temom: Različitost stajališta Strossmayera i Račkog na temelju međusobne Korespondencije te stekla zvanje diplomiranog teologa. Kao studentica bila je dobitnica Rektorove nagrade za izrađeni rad na temu “Odnos Srpske pravoslavne crkve prema Domovinskom ratu u Hrvatskoj 1991.-1995.” Na studiju teologije stipendirana je od Hrvatskog društva katoličkih novinara za koje je prošla i novinarsku naobrazbu i neko vrijeme surađivala na Hrvatskom katoličkom radiju u sklopu emisija “Povijestice”. Na studiju povijesti bila je dobitnica državne stipendije u kategoriji posebno nadarenih studenata. Od ožujka 2002. radi kao znanstvena novakinja na Hrvatskom institutu za povijest, na projektu Političke ideologije, stranke, vjere i institucije u Hrvata u XIX. i XX. stoljeću čiji je voditelj bio dr. sc. Jure Krišto. Uže područje njezinog znanstvenog interesa je djelovanje vjerskih zajednica u komunizmu, ali bavi se i drugim temama. Na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu obranila je u studenom 2006. magistarski rad s temom Djelovanje Komisije za vjerske poslove Federalne Države Hrvatske / Narodne Republike Hrvatske u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948.” Na istom fakultetu 2011. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Političko, crkveno i kulturno djelovanje Svetozara Rittiga 1873.-1961.“ U razdoblju od ak. god. 2000/01.-2004/05. sudjelovala je u izvođenju nastave na studiju kroatologije na Hrvatskim studijima u okviru kolegija Hrvatski nacionalni identitet u europskom kontekstu čiji je nositelj bio pok. prof. dr. Eduard Kale. Sudjelovala je na četiri domaća i tri međunarodna znanstvena skupa. Objavila je pedesetak prikaza i recenzija knjiga u znanstvenim i stručnim časopisima, te novinama. Uz znanstveni bavi se i književnim radom, uglavnom objavljujući kraću prozu.

(Izvor: http://www.isp.hr/devetnaesto-stoljece/; stranica posjećena 14.5.2019.)

Margareta Matijević
(250516)

 
 
Autorske knjige (1)
Poglavlja u knjizi (2)

Znanstveni radovi u drugim časopisima (7)
Ostali radovi u drugim časopisima (34)
Radovi u postupku objavljivanja (1)

Znanstveni radovi u zbornicima skupova s međunar.rec. (2)
Drugi radovi u zbornicima skupova s recenzijom (1)
Radovi u zbornicima skupova bez recenzije (1)
Sažeci u zbornicima skupova (1)

Neobjavljena sudjelovanja na skupovima (4)
Disertacije (1)
Magistarski radovi (1)
Diplomski radovi (1)

Druge vrste radova (3)

 
 
  Autorske knjige
 
1. Matijević, Margareta.
Između partizana i pristojnosti – Život i doba Svetozara Rittiga (1873.-1961.) .
Zagreb : Plejada, 2017. (monografija).
 
  Poglavlja u knjizi
 
1. Matijević, Margareta.
Odnos Komisije za vjerska pitanja i bosansko-srijemskoga biskupa Antuna Akšamovića // Zbornik u čast Hrvoja Matkovića / Matković, Stjepan (ur.).
Zagreb : Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2005. Str. 185-193.
2. Matijević, Margareta.
Recepcija Srba i Srbije u katoličkom vjerskom tisku 1980.-1991. // Dijalog povjesničara-istoričara / Fleck, Hans Georg ; Graovac, Igor (ur.).
Zagreb : Zaklada Friedrich Naumann, 2005. Str. 469-486.
 
  Znanstveni radovi u drugim časopisima
 
1. Akmadža, Miroslav; Matijević, Margareta.
Odnos biskupa Antuna Akšamovića prema komunističkoj vlasti. // Časopis za suvremenu povijest38 (2006) , 2; 433456 (članak, znanstveni).
2. Matijević, Margareta.
Religious communities in Croatia from 1945 to 1991 : social causality of the dissent between communist authorities and religious communities’ leadership. // Review of Croatian history2 (2006) , 1; 117140 (članak, znanstveni).
3. Matijević, Margareta.
Građa o Nijemcima i Austrijancima u fondu Komisije za vjerska pitanja 1945.-1946.. // Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice …12 (2005) ; 253258 (članak, znanstveni).
4. Matijević, Margareta.
Gadna kukavica švapska – slika vojnokrajiških časnika njemačkog podrijetla u hrvatskoj historiografiji i književnosti. // Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice11 (2004) ; 233240 (pregledni rad, znanstveni).
5. Matijević, Margareta.
Svetozar Rittig – teolog i političar. // Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice10 (2003) , 10; 9197 (pregledni rad, znanstveni).
6. Matijević, Margareta.
Franz Pfanner (1825.-1909.) ili kratko o doprinosu njemačkih trapista gospodarskom razvitku banjalučkog kraja. // Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice …9 (2002) ; 279286 (pregledni rad, znanstveni).
7. Matijević, Margareta.
Stepinčev “dossier” Svetoj Stolici (31. 05. 1943.). // Croatica Christiana periodica21 (1997) , 40; 107139 (članak, znanstveni).
 
  Ostali radovi u drugim časopisima
 
1. Matijević, Margareta.
Vera Katz, Društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine 1945. – 1953., Institut za istoriju, Sarajevo, 2011., 432 str.. // Časopis za suvremenu povijest46(2014) , 2; 399401 (prikaz, stručni).
2. Matijević, Margareta.
Svakodnevni život pod okupacijom 1941-1944.: iskustvo jednog Beograđanina, prir. Nataša Milićević, Dušan Nikodijević, Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd, 2011., 894 str.. // Časopis za suvremenu povijest46 (2014) , 1; 201203 (prikaz, stručni).
3. Matijević, Margareta.
Branka Doknić, Kulturna politika Jugoslavije 1946-1963, Službeni glasnik, Beograd, 2013., str. 335. // Časopis za suvremenu povijest46 (2014) , 3; 600603 (prikaz, stručni).
4. Matijević, Margareta.
Ivica Zvonar, Mons. dr. Fran Barac (1872.-1940.) Život i djelo, Zagreb 2012. // Pilar – Časopis za društvene i humanističke studije14 (2012) , 2; 136138 (prikaz, stručni).
5. Matijević, Margareta.
Međuratni Split. // Hrvatska revija10 (2010) , 2; 118120 (prikaz, stručni).
6. Matijević, Margareta.
Trapisti u Banjoj Luci. // Hrvatska revija10 (2010) , 1; 7279 (popularno-znanstveni rad, stručni).
7. Matijević, Margareta.
Prešućene žrtve Đakova i Đakovštine u Drugom svjetskom ratu i poraću, prir. Mato Lukačević et al. (Đakovo –Slavonski Brod: Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Podružnica Osijek, Ogranak Đakovo, Magnus, 2007.. // Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest8 (2008) , 1; 649651 (prikaz, stručni).
8. Matijević, Margareta.
Barani u Mlecima. // Marulić : hrvatska književna revija42 (2008) , 2; 384386 (prikaz, stručni).
9. Matijević, Margareta.
Rudari, kovači i drvosječe. // Hrvatska revija7 (2007) , 4; 112119 (popularno-stručni rad, stručni).
10. Matijević, Margareta.
Hrvati u državi bratstva i jedinstva. // Hrvatska revija7 (2007) , 2; 146147 (prikaz, stručni).
11. Matijević, Margareta.
Zbornik Mire Kolar-Dimitrijević, ur. Damir Agičić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb 2003., 571 str.. // Časopis za suvremenu povijest37 (2005) , 2; 549550 (prikaz, stručni).
12. Matijević, Margareta.
Ivica Golec, Vojni komunitet Petrinja kao gospodarsko i prosvjetno-kulutrno središte Banske krajine (1778.-1871.) Sisak 2003.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu53 (2004) , 28; 247-249 (prikaz, stručni).
13. Matijević, Margareta.
Jakša Raguž, Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu, Metković – Zagreb 2004., 520 str.. // Časopis za suvremenu povijest36 (2004) , 3; 12551258 (prikaz, stručni).
14. Matijević, Margareta.
Iz prošlosti hrvatskog sela. // Hrvatska revija4 (2004) , 1; 113115 (prikaz, stručni).
15. Matijević, Margareta.
Radmila Radić, Država i verske zajednice 1945.-1970. I. II., Beograd, 2002, 1125 str.. // Časopis za suvremenu povijest35 (2003) , 3; 1076-1088 (recenzija, stručni).
16. Matijević, Margareta.
Husnija Kamberović, Begovski zemljišni posjedi u Bosni i Hercegovini 1878.-1918.. // Časopis za suvremenu povijest35 (2003) , 2; 643-645 (prikaz, stručni).
17. Matijević, Margareta.
Hrvatska u doba kneza Branimira (zbornik radova), Zadar 2002.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu24 (2003) , 51; 234-236 (prikaz, stručni).
18. Matijević, Margareta.
Suzana Leček, Seljačka obitelj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 1918-1941, Zagreb 2003.. // Povijest u nastavi1 (2003) , 2; 263-265 (prikaz, stručni).
19. Matijević, Margareta.
Zbornik o Tomi Babiću, Šibenik-Zagreb 2002.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u ZagrebuXXVI (2003) , 51; 236239 (prikaz, stručni).
20. Matijević, Margareta.
Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Vol. 19, Zagreb 2001., 364 str.. // Povijesni prilozi22 (2003) , 24; 292293 (prikaz, stručni).
21. Matijević, Margareta.
Građa i prilozi za povijest Dalmacije, 17, Državni arhiv u Splitu, Split 2001., 367 str.. // Povijesni prilozi22 (2003) , 24; 292293 (prikaz, stručni).
22. Matijević, Margareta.
Ivan Pažanin, Školstvo trogirskog kraja u XIX. i XX. st. – Zagreb ; Zadar ; Trogir: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Zadru: Matica hrvatska, 2001., 82 str.. // Časopis za suvremenu povijest35 (2003) , 1; 327328 (prikaz, stručni).
23. Matijević, Margareta.
Miroslav Perišić, Valjevo grad u Srbiji krajem 19. veka (1870-1903), Beograd-Valjevo 1998.. // Časopis za suvremenu povijest34 (2002) , 3; 1007-1008 (prikaz, stručni).
24. Matijević, Margareta.
Stipan Trogrlić, Katolički pokret u Istri: 1895. – 1914., Hrvatski studiji – Studia Croatica, Zagreb 2000., 147 str.. // Časopis za suvremenu povijest34 (2002) , 1; 244246 (prikaz, stručni).
25. Matijević, Margareta.
Lovorka Čoralić, Hrvatski tragovi u Mlecima, Zagreb 2002.. // Marulić : hrvatska književna revija35 (2002) , 3; 603604 (prikaz, stručni).
26. Matijević, Margareta.
Ivica Golec, Povijest školstva u Petrinji 1700.-2000., Petrinja 2000.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu25 (2001) , 47; 295297 (prikaz, ostalo).
27. Matijević, Margareta.
Hrvatska 1848. i 1849., Zbornik radova, glavni urednik Mirko Valentić, Hrvatski institut za povijest, Zagreb 2001., 378. str.. // Časopis za suvremenu povijest33(2001) , 2; 515519 (prikaz, stručni).
28. Matijević, Margareta.
Pejo Ćošković, Susret sa zagubljenom poviješću: područje Bosanske Gradiške u razvijenom srednjem vijeku, Zagreb 2001., 212 str.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu25 (2001) , 48; 171172 (prikaz, stručni).
29. Matijević, Margareta.
Zbornik Odsjeka za povijesne i društvene znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Vol.18, Zagreb 2000.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu25 (2001) , 48; 173175 (prikaz, stručni).
30. Matijević, Margareta.
Zbornik o Pavlu Posiloviću, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik, Hrvatski studiji Zagreb, Šibenik – Zagreb 2001., 262 str.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu25 (2001) , 48; 175177 (prikaz, stručni).
31. Matijević, Margareta.
Hrvatska srednjovjekovna diplomacija, Zbornik Diplomatske akademije, Diplomatska akademija MVP RH, Zagreb 1999., 284 str.. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu25 (2001) , 47; 292295 (prikaz, stručni).
32. Matijević, Margareta.
Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti HAZU 17/1999. // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu24 (2000) , 46; 265-268 (prikaz, stručni).
33. Matijević, Margareta.
Hrvatska srednjovjekovna diplomacija, Zbornik Diplomatske akademije, Diplomatska akademija MVP RH, Zagreb 1999., 284 strani. // Annales: Anali za istrske in mediteranske študije. Series historia et sociologia22 (2000) , 2; 591593 (prikaz, stručni).
34. Matijević, Margareta.
Jadranka Damjanov, ur., Zrinski i Europa, Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, Zagreb 2000.. // Povijesni prilozi19 (2000) , 19; 272274 (prikaz, stručni).
 
  Radovi u postupku objavljivanja
 
1. Matijević, Margareta.
Zlatno doba opatije „Marija Zvijezde“ – uprava i djelovanje opata Dominika Assfalga (1894.—1920.). // Zbornik „Trapisti u Banjoj Luci – Europa u Bosni i Hercegovini“.. (2017.).
 
  Znanstveni radovi u zbornicima skupova s međunar.rec.
 
1. Matijević, Margareta.
Žepče i žepački kraj u arhivskim fondovima Nezavisne Države Hrvatske // Zbornik radova Međunarodnog znanstvenog simpozija Žepče 1458.-2008. / Slišković, Slavko (ur.).
Zagreb, Žepče : Hrvatski institut za povijest, Općina Žepče, 2010. 205-218 (predavanje,međunarodna recenzija,objavljeni rad,znanstveni).
2. Matijević, Margareta.
Recepcija krstjana u udžbenicima SR Bosne i Hercegovine i SFRJ // Fenomen „krstjani“ u srednjovjekovnoj Bosni i Humu / Franjo Šanjek (ur.).
Zagreb, Sarajevo : Hrvatski institut za povijest, Institut za istoriju, 2005. 669-683 (predavanje,međunarodna recenzija,objavljeni rad,znanstveni).
 
  Drugi radovi u zbornicima skupova s recenzijom
 
1. Matijević, Margareta.
Katolička crkva na Baniji/Banovini i Kordunu od 1939. do 1941. godine // „Što se uistinu dogodilo u glinskoj srpskopravoslavnoj crkvi između 29/30. srpnja i 4/5. kolovoza 1941. godine? Svjedočanstva i kultura sjećanja” / Roksandić, Drago ; Ranić, Ilija (ur.).
Zagreb : FF Press-Plejada, 2017. (predavanje,domaća recenzija,objavljeni rad,znanstveni).
 
  Radovi u zbornicima skupova bez recenzije
 
1. Matijević, Margareta.
Recepcija Hrvatske i Hrvata u pravoslavnome vjerskom tisku 1980.-1991. // Međunarodni skup Dijalog povjesničara -istoričara 8 / Gamser, Dušan ; Graovac, Igor (ur.).
Zagreb : Zaklada Friedrich Naumann, 2004. 299-317 (predavanje,objavljeni rad).
 
  Sažeci u zbornicima skupova
 
1. Matijević, Margareta.
“Župnik svetog Marka i 1918. godina – političko i crkveno djelovanje dr. Svetozara Rittiga u događajima 1918.” // .
(predavanje,sažetak,znanstveni).
 
  Neobjavljena sudjelovanja na skupovima
 
1. Matijević, Margareta.
Dnevnik Antuna Bauera kao izvor za povijest 1914. godine // 1914. – prva godina rata u Trojednoj Kraljevini i Austro-Ugarskoj Monarhiji.
(predavanje,domaća recenzija,neobjavljeni rad,znanstveni).
2. Matijević, Margareta.
Baruni Brnjakovići od Olova (1653.-1885.) // .
(predavanje,neobjavljeni rad,znanstveni).
3. Matijević, Margareta.
«Židov – opća ocjena nepotreban» // .
(predavanje,neobjavljeni rad,znanstveni).
4. Matijević, Margareta.
„Dajte im vi jesti!“ Prilog životopisu isusovca Josepha Müllera“. // Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice.
(predavanje,neobjavljeni rad,znanstveni).
 
  Disertacije
 
1. Matijević, Margareta.
Političko, crkveno i kulturno djelovanje Svetozara Rittiga (1873.-1961.) / doktorska disertacija.
Zagreb : Filozofski fakultet, 23. 03. 2011., 274 str. Voditelj: Akmadža, Miroslav.
 
  Magistarski radovi
 
1. Margareta Matijević.
Djelovanje Komisije za vjerske poslove Federalne Države Hrvatske / Narodne Republike Hrvatske u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948. / magistarski rad.
Zagreb : Filozofski fakultet, 16. 11. 2006., 165 str. Voditelj: Akmadža, Miroslav.
 
  Diplomski radovi
 
1. Margareta Matijević.
Izvori i literatura o Bihaću do 1592.godine / diplomski rad.
Zagreb : Hrvatski studiji, 20.10. 2001., 64 str. Voditelj: Ančić, Mladen.
 
  Druge vrste radova
 
1. Kostanić, Niko; Džidić, Lada; Matijević, Margareta.
“Sve za vjeru i domovinu” Josip Juraj Strossmayer, 2015. (suradnja na scenariju).
2. Matijević, Margareta.
Trapisti i Marija Zvijezda, 2010. (katalog).
3. Mujadžević, Dino; Matijević, Margareta.
Jakić, Živko, povjesničar (1882-1953), 2005. (enciklopedijski članak).

 

(Izvor: http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=314060; stranica posjećena 14.5.2019.)

Zlatko Pinter

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

MUP potvrdio: Pokradeno osiguranje koje brine o sigurnosti predsjedničine obitelji

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/Arhiva

Nadležni Disciplinski sud još uvijek nije donio odluku o kazni u slučaju suspendiranih policijskih službenika koji su, zbog prijetnji, čuvali bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Iz MUP-a su i službeno potvrdili informaciju koju je Dnevnik Nove TV objavio prvi – da se sličan propust dogodio i čuvarima koji brinu o sigurnosti članova obitelji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Suspendirani policijski službenici koji su čuvali bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana još uvijek čekaju odluku nadležnog Disciplinskog suda. Prije nekoliko dana, podsjećamo, ukradeno im je službeno oružje, osobni dokumenti, a jednom od njih i policijska značka.

U MUP-u podsjećaju da su bili dužni skrbiti o oružju koje su zadužili, a da je Cvitanovom osiguranju za izvršenje zadatka bio osiguran i prikladan objekt smještaja.

Uz to, iz MUP-a su i službeno potvrdili informaciju koju je Dnevnik Nove TV objavio prvi – da se sličan propust dogodio i čuvarima koji brinu o sigurnosti članova obitelji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Policajci su sankcionirani.

”Obavještavamo Vas da je provalom u službeno vozilo od strane nepoznatog počinitelja otuđen dio opreme povjeren policijskim službenicima za rad. Provala u vozilo je izvršena u razdoblju u kojem je zbog izvanrednih okolnosti izvršenja službenog zadatka vozilo kratkotrajno ostalo bez nadzora. Proveden je postupak za utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za povredu službene dužnosti, te je izrečena disciplinska mjera koja odgovara težini počinjene povrede”, priopćeno je iz MUP-a za Dnevnik Nove TV.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Crnogorski mediji: U Šibeniku uhićena dvojica Crnogoraca osumnjičena za mafijaško ubojstvo

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska policija uhitila je dvojicu crnogorskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu koje se povezuje s ratom dvaju kriminalnih klanova u Crnoj Gori, škaljarskog i kavačkog, koje se dogodilo u Cetinju sredinom lipnja, objavili su u petak crnogorski mediji, prenose vijesti HRT-a.

U Šibeniku su u srijedu na osnovi tjeralice crnogorskog Interpola uhićeni Pero Laličić (21), kojeg policija u Crnoj Gori sumnjiči da je izravni počinitelj ubojstva Bogdana Milića u Cetinju 11. lipnja, i Mitar Marković (25), koji se tereti za poticanje na ubojstvo i pomaganje nakon počinjenog kaznenog djela. Kako pišu podgoričke Vijesti, kod njih su pronađeni falsificirani hrvatski dokumenti.

Laličić i Marković tijekom saslušanja nisu odgovarali na pitanja istražitelja, a trenutačno su u ekstradicijskom pritvoru i očekuje se njihovo izručenje Crnoj Gori, pišu Vijesti pozivajući se na izvor iz vrha crnogorske policije.

Bogdan Milić, za kojeg policija u Crnoj Gori vjeruje da je blizak škaljarskom kriminalnom klanu, ubijen je dok je sjedio u ugostiteljskom objektu Portun u središtu Cetinja. Na njega su pucala dvojica napadača sa silikonskim maskama na glavi. Tom prilikom ranjena su tri gosta lokala koji su sjedili za susjednim stolom.

U petogodišnjem ratu između dva najjača kriminalna klana u Crnoj Gori – kavačkog i škaljarskog – do sada je ubijeno najmanje 40 osoba, među kojima su najmanje četiri slučajne žrtve.

Rat nekad jedinstvene kriminalne grupe počeo je krajem 2014. godine, kada je u Španjolskoj Valenciji nestao tovar od 200 kilograma kokaina.

U Hrvatskoj se skrivao i Miloš Radonjić, koji se smatra visokorangiranim članom kavačkog kriminalnog klana. On je uhićen krajem srpnja u Slavonskom Brodu zbog krivotvorenja dokumenata. Kako je Hini prije priopćeno iz crnogorskog ministarstva pravosuđa, Crna Gora će uskoro zatražiti njegovo izručenje.

Mediji u Hrvatskoj prije su objavili da je Radonjić uhićen nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtjev za izdavanje putovnice u Novoj Gradiški. Nakon uhićenja priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a poslije se ispostavilo da je za njim crnogorski Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu radi osiguranja nazočnosti u kaznenom postupku koji se protiv Miloša Radonjića vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Miloš Radonjić je na naslovnice crnogorskih medija došao nakon što je na njega pokušano više atentata. Četiri puta je bio meta napada, a za posljednji pokušaj njegova ubojstva policija i tužiteljstvo terete dvojicu članova suprotstavljenog škaljarskog klana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari