Pratite nas

Gospodarstvo

Marić i Ćorić objasnili stav Vlade oko Uljanika

Objavljeno

na

Nakon što smo razmotrili ponudu koja je došla u Vladu, gledajući iz perspektive zaštite poreznih obveznika RH, donijeli smo odluku  da nećemo podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, izjavio je ministar Marić novinarima.

– Svi smo mi za zaštitu interesa poreznih obveznika RH. Nije brodogradnja jedina industrijska grana RH, ona bilježi dapače proteklih godina značajna smanjenja u smislu udjela , važnosti i vrijednosti ali bez obzira i na tu činjenicu, poduzet ćemo sve što je u našoj moći da vidimo kako razriješiti problematiku. Brojke o kojima smo proteklih dana govorili su dosta velike bez obzira na to što se milijarde možda ponekad čine kao neki apstraktan broj koji je teško shvatiti. Ovo su zaista velike brojke – rekao je.

– Vlada je danas odgovorno postupila prema svim građanima i prema ovom i budućim proračunima RH, jasno smo se odredili prema ovom planu restrukturiranja i u ovom kontekstu nemamo što dodati. U ovom trenutku ne vidimo drugog potencijalnog ponuđača, da ga vidimo, onda bi o njemu razgovarali. U tom kontekstu ne možemo utjecati na odluku Trgovačkog suda u Rijeci, oni rade svoj posao, mi smo danas donijeli svoju odluku – izjavio je ministar Tomislav Ćorić.

Na pitanje bismo li bili tu gdje jesmo da je država bolje pazila na 25 posto kojih ima u Uljaniku, ministar je odgovorio da država nema 25 posto, pojedine pravne osobe ukupno imaju 25 posto. Onaj koji bi samostalno imao 25 posto, diktirao bi u potpunosti poslovanje firme, RH nije imala član u NO Uljaniku u tom trenutku, objasnio je.

Na pitanje jesu li europski izbori razlog za odugovlačenje odluke, Ćorić je rekao da nisu odugovlačili, odluku su donijeli i izbori nemaju veze s tim.

Upitan što će poručiti radnicima, Ćorić je rekao da će cjelokupni angažman po pitanju prava radnika , ubrzo, vjerojatno već danas pojasniti ministar Pavić jer, kako je rekao, postoji niz instrumenata kojima će se olakšati njihova pozicija u narednom razdoblju, javlja HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Najveći gubitnici porezne reforme gradovi u najrazvijenijim dijelovima Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Osim najvećih gradova – Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Zadra – najveći gubitnici nove porezne reforme najvjerojatnije će biti mnoge općine i gradovi u gospodarski najrazvijenijim dijelovima Hrvatske, na sjeverozapadu zemlje, u Istri te bogatija mjesta uzduž Jadrana, piše Jutarnji list u subotu.

Kako se očekuje da će porezna reforma ministra Zdravka Marića ujesen biti izglasana u Saboru, od 1. siječnja 2020. svi gradovi i općine izgubit će dio svojih poreznih prihoda jer će radnici mlađi od 25 godina biti u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, a radnici između 26. i 30. godina plaćat će upola manji porez.

Kako se Vlada još lani u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave u cijelosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, najveći gubitnici u 2020. će biti najveći gradovi, naprosto zbog brojnosti radne snage do 30. godine.

Budući da službenih podataka Vlade o tome koliko točno u Hrvatskoj ima zasposlenih (mirovinskih osiguranika) do 25. a koliko do 30. godine starosti nema, zasad se ne zna ni koliko će točno zbog ukidanja odnosno 50-postotnog smanjenja poreza na dohodak izgubiti sve županije, gradovi i općine u idućoj godini, piše Jutarnji list.

Ministar financija Marić nedavno je rekao samo da je “ukupan broj mladih u toj dobi (do 30. godine života) 370 tisuća, a onih koji su u škarama poreza na dohodak ima 250 tisuća”.

“Službene podatke o tome koliko mlađih od 30 godina prima plaću koja ulazi u porezne škare nažalost nemamo ali napravili smo svoje projekcije gubitka poreznih prihoda za sve gradove i općine. Najoptimističnija procjena govori o gubitku od 700 milijuna kuna, najcrnja o gubitku više od milijardu”, rekao je savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić.

Željko Turk, HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića i čelnik Udruge gradova, procjenjuje da će sve jedinice lokalne samouprave ukupno izgubiti oko 600 do 700 milijuna kuna te da će od ministra financija zbog toga najvjerojatnije tražiti kompenzaciju izgubljenih prihoda, piše u subotu Jutarnji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Cappelli: Hrvatski turizam u 2019. bilježi rast u skladu s očekivanjima

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski turizam u 2019. bilježi rast u skladu s očekivanjima, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli, ocijenivši kako je postojeći broj od oko 20 milijuna turističkih dolazaka godišnje realan, a za očuvanje konkurentnosti ključno je ulagati u podizanje kvalitete i infrastrukturu.

“Kad su me prošle godine na londonskom sajmu pitali što se očekuje od turizma, rekao sam da će biti porast za negdje između jedan i tri posto dolazaka i negdje jedan do dva posto noćenja, i mi cijelo vrijeme držimo taj ritam”, rekao je Cappelli gostujući u središnjem dnevniku HRT-a.

U kolovozu je do sada zabilježen porast od oko jedan do dva posto što dolazaka, što noćenja, napomenuo je ministar. Pridoda li se srpanjskoj i kolovoškoj špici sezone predsezona, koja je bila oko šest posto u plusu, te postsezona, koja bi također prema očekivanjima trebala biti dobra, ukupan bi rast mogao biti do tri posto, dodao je.

Smatra kako su rezultati u turizmu tijekom posljednjih nekoliko godina podigli očekivanja rasta, a da je u 2019. zapravo došlo do “normalizacije prometa”. “Prije dvije godine smo imali turista kao i danas. Tada smo govorili da pucamo po šavovima, da mi to ne možemo izdržati, a sad se navodno traži da bude još više turista”, istaknuo je Cappelli, napomenuvši kako je Hrvatska već sad među prve tri zemlje u svijetu s velikim nesrazmjerom između ukupnog broja stanovnika – četiri milijuna – i broja turista, koji je 20 milijuna godišnje.

Da bi održala konkurentnost, Hrvatska mora ulagati u podizanje kvalitete: upravo su objekti s četiri ili pet zvjezdica i najpopunjeniji, istaknuo je nadalje ministar Cappelli, pa tako kampovi s pet zvjezdica bilježe rast prometa za 40 posto, hoteli za dva do tri posto, a porast bilježi i privatni smještaj.

U tom smislu, hrvatska vlada prepoznala je važnost razvoja infrastrukture, te je dosad krenula s investicijama samo u prometnu infrastrukturu vrijednim 20 milijardi kuna, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati