Connect with us

Komentar

Marić: Nije ideja imati dobre pokazatelje, to se mora vidjeti na standardu

Objavljeno

-

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako mu je drago što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović prepoznala dobre ekonomske pokazatelje te kako Vladi nije ideja samo imati dobre pokazatelje, već da se oni trebaju vidjeti na standardu građana.

Drago mi je da je i predsjednica prepoznala dobre makroekonomske pokazatelje, a ono što smo mi uvijek govorili je da nije ideja imati samo dobre pokazatelje, nego da se oni i vide na standardu građana, rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan za komentar predsjedničinih današnjih izjava.

Marić je rekao kako je prošle godine zabilježen rast plaća u gospodarstvu – prosječna bruto plaća je porasla 4%, a kada se tome dodaju efekti porezne reforme, porast prosječne neto plaće je 5,5%.

Naveo je i da je potrošnja u prosincu u trgovini na malo bila milijardu kuna viša od originalnih očekivanja te da bila rekordna. Sve su to pokazatelji koji se vide na standardu građana, ustvrdio je Marić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je pozdravila dosad učinjeno, ali je ustvrdila da to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnoga mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme, rekla je predsjednica.

Na upit novinara vrijeđaju li ga kritike predsjednice, Marić je uzvratio: Ne mislim sad neke emocije iskazivati po tom pitanju. Njezino je da upozori i kaže svoje, ali mi u Vladi, koji smo odgovorni i zaduženi kao izvršna vlast, sigurno da radimo.

Naveo je da se ništa ne može dogoditi i riješiti preko noći, podsjetivši na poreznu reformu, za koju su primali udaraca, drvlja i kamenja. Ja vam govorim efekte – gospodarski rast 3%, rast zaposlenosti, porast standarda, porast plaća. Gospodarstvo je raslo 3%, neto plaće 5,5%, ono što je u Hrvatskoj važno za razumjeti i shvatiti je da plaće prate rast produktivnosti. To je dobra stvar, tu nemamo dodatnih pritisaka na tržištu rada, ali sigurno da prema svim pokazateljima iz zadnjeg kvartala se vidi da je to doprlo do građana, kazao je Marić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari