Connect with us

Reagiranja

Marić odgovorio Predsjednici: Za demografiju značajnije povećanje novca

Objavljeno

-

Jedno od značajnijih povećanja u proračunu za iduću godinu u odnosu na ovu upravo su sredstva namijenjena programima za demografsku obnovu, izjavio je u petak ministar financija Zdravko Marić zamoljen za komentar kritika koje je danas iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

“U proračunu za 2018., kao što je bio slučaj i za 2017., jedno od značajnijih povećanih iznosa sredstava su upravo za demografsku obnovu”, rekao je Marić nakon sudjelovanja na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Dodao je da ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić sa svojim timom radi na sustavnim i sveobuhvatnim mjerama demografske obnove te dodao su mjere poduzete i u poreznom sustavu, kao i kod subvencioniranja stambenih kredita.

Za 2018. predviđena su dodatna sredstva, u skladu s mogućnostima, kaže Marić.

Što se tiče Slavonije, koju je predsjednica istaknula kao regiju s pojačanim iseljavanjem, Marić je podsjetio da je Vlada prepoznala projekt Slavonija kao jedan od važnijih te da u novom zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave upravo ta regija dobija najviše tj. jačaju se fiskalni kapaciteti koji će biti najvećim dijelom usmjereni u realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata koji su važni za stanovništvo.

“To su samo neke od stvari koje smo predvidjeli u proračunu i zakonskim izmjenama koje su u proceduri”, rekao je Marić.

Dodao je da prijedlog proračuna uglavnom nailazi na pohvale te se sugerira i brže smanjivanje javnog duga.

Na opasku kako predsjednica smatra da to nije dovoljno te da je Hrvatska u izvanrednom stanju i da se u skladu s tim treba ponašati, odgovorio je da je, kao i kod drugih stvari, spreman čuti konkretne prijedloge i razmotriti ih.

Vlada je, kaže ministar financija, poslala vrlo jasnu poruku: rast rashodne strane proračuna usmjeren je na mirovine, plaće zaposlenih u državnoj i javnoj službi, demografsku obnovu, a tu je i novi zakon o hrvatskim braniteljima.

Dodao je kako je predsjednica prepoznala i izdvajanja za obranu, ali i neka druga.

S druge strane, kaže Marić, odgovornim upravljanjem javnim financijama pronađene su uštede pa je najveća ušteda u 2018. na rashodima za kamate.

“Činimo velike napore u javnim financijama, prepoznati smo i od međunarodnih aktera i Hrvatska je upravo na tom polju s dna otišla ne samo u gornju polovicu, nego u sam vrh zemalja EU-a”, rekao je Marić.

Na pitanje je li onda predsjednica u krivu, odgovorio je da treba “čuti konkretan prijedlog, na što se to referira te da se, kada idu amandmani na proračun, mora reći, ako se negdje povećava, gdje se smanjuje.

“Spremni smo razmotriti sve argumente, ali demografija je prepoznata”, rekao je Marić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u petak, u govoru na svečanoj sjednici u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Martina, da je demografsko pitanje u Hrvatskoj i Slavoniji “pitanje svih pitanja” koje zahtjeva poduzimanje izvanrednih mjera.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, navela je kako su prošle godine najveći negativan saldo emigracije u inozemstvo imale Vukovarsko-srijemska (-2369 osoba) i Osječko-baranjska županija (-3122 osobe), koje imaju i negativan saldo unutarnje migracije, a najveći je upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1257 osoba).

“Stoga još jednom naglašavam: demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Treba još jednom dobro razmisliti o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne”, poručila je Grabar Kitarović.

Predsjednica: U Hrvatskoj je izvanredno stanje, traže se izvanredne mjere!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari