Connect with us

Politika

Marić: Plaće i mirovine neće se smanjivati, 100 milijuna kuna za bebe

Objavljeno

-

Prva točka dnevnog reda 5. sjednice hrvatske Vlade bio je prijedlog smjernica za izradu državnog proračuna za 2016. te projekcija za iduće dvije godine.

[ad id=”93788″]

Ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade predstavio je glavne smjernice proračuna.

– Ovo nam je završni korak u proračunskom procesu za 2016. godinu – rekao je Marić. Rekao je da će svi morati implementirati limite u svoje proračune kako bi 10. ožujka predlagali i usvajali državni proračun za ovu godinu i poslali ga u Sabor.

“Očekujemo rast od 2 posto BDP-a i te projekcije su jako bliske projekcijama Europske komisije. Ovo su realne projekcije. Mi kao Vlada moramo učiniti puno više, to od nas očekuju i građani. Naša očekivanja su da se gospodarski rast ubrza”, kazao je Marić.

“Što se tiče inflacije, ona je projicirana za 0,7 posto. A što se tiče stope nezaposlenosti, očekuje se da će ona iznositi 15,8 posto, a u nastavku ispod 14 posto. Očekuju se prihodi od 113 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,5 posto u odnosu na preliminarno izvršenje 2015. godine.

Unatoč projiciranom rastu i prihoda, naš fokus je na rashodovnoj strani, kazao je Marić.

“Ukupni rashodi su planirani u iznosu od 120,4 miljarde kuna, što je rast od 2,4 posto. Ove godine se planiraju i veće uplate i proračun EU-a i veći trošak kamata, koji ovisi o situaciji na financijskom tržištu.

Planirali smo ove godine i indeksaciju mirovinu u iznosu od 400 milijuna kuna. Ugradili smo i poticaje za novorođenčad, no to ovisi o donošenju Zakona. Za to je predviđeno 100 milijuna kuna. Sve skupa imamo dvije i pol milijarde kuna novog rashoda, što je tražilo štednju u svim proračunima ministarstava”, rekao je Marić.

“Plaće i mirovine neće se smanjivati. U proračunu je planiran iznos od 100 milijuna kuna za poticaje za novorođenčad”, obećao je Marić.

Orešković je nakon prezentacije rekao da je rast od 2 posto realan.

‘3 posto deficit, mislim da je to velika poruka, vrlo jaka poruka, i uvjeren sam da će je EK vidjeti kao veliki plus’, rekao je Orešković, a prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas