Pratite nas

Gospodarstvo

MARIĆ: ‘Rezultat državnog proračuna za 2018. bit će još i bolji nego godinu ranije’

Objavljeno

na

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će temeljem preliminarnih podataka rezultat državnog proračuna za 2018. biti još i bolji nego godinu ranije, unatoč tome što se lani proračun odrekao cjelokupnog prihoda od poreza na dohodak.

“Govorim samo o prvoj razini, ne o općoj državi, nego proračunu same države, državnom proračunu. Rezultat je još i bolji nego što je bio prethodne godine. Ukupni rezultat opće države najviše će ovisiti o tome kako će se tretirati protestirana i plaćena jamstva grupacije Uljanik. Zato u ovom trenutku još uvijek ne mogu reći kako smo završili godinu”, istaknuo je ministar financija nakon sjednice Vlade.

Rekao je da će do kraja siječnja imati više saznanja oko rezultata državnog proračuna za 2018., dodavši i da se tijekom veljače skupljaju podaci od svih lokalnih jedinica, a potom Hrvatska narodna banka i Državni zavod za statistiku rade konsolidaciju podataka, a Eurostat će konačne podatke o rezultatu proračuna opće države objaviti krajem travnja.

Prema nacionalnoj metodologiji proračunskog plana, ukupni manjak državnog proračuna u 2017. godini iznosio je 2,3 milijarde kuna ili 0,6 posto BDP-a.  A u proračunu opće države, koji obuhvaća državni proračun, izvanproračunske korisnike, pojedina javna poduzeća i dr. u 2017. je prema europskoj metodologiji, po prvi put ostvaren višak proračuna opće države i to od 2,8 milijardi kuna ili 0,8 posto BDP-a.

Na pitanje novinara što će se dogoditi ako se poništi natječaj za vojne avione i pokrene novi natječaj, odnosno hoće li se u proračunu morati osigurati nova sredstva ili će se koristiti već pripremljeni novac, Marić je rekao da je za prošlu godinu planirano u proračunu oko 350 milijuna kuna za avansno plaćanje.

“Taj novac nije utrošen i on će ostati u proračunu i to se vidi na samoj likvidnosti”, rekao je Marić, Pojasnio je da taj novac 2018. godine niti prema onom originalnom planu i pretpostavkama ne bi utjecao na rezultat proračuna, jer se prema europskoj metodologiji, proračun radi po obračunskom principu, odnosno načelu nastanka događaja. To znači, kazao je, da bi se taj iznos knjižio u rezultat fiskusa, odnosno proračuna onoga časa kada bi ti avioni bili isporučeni i plaćeni.

“Obzirom da sredstva nisu utrošena, ona su u proračunu, nisu preraspodijeljena za nikakvu drugu namjenu”, naglasio je Marić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Udruga Franak proglasila pobjedu nad bankama

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

Taj je sud izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke “u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”.

“Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja”, izvijestio je Vrhovni sud. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mate Rimac: Sad smo već na 600 zaposelnika, gradimo novu tvornicu

Objavljeno

na

Objavio

Više od 500 developera iz cijelog svijeta i najzanimljivije teme iz programske zajednice stigle su u Tuhelj na konferenciju Dev Days.

Svoju priču o uspjehu, ali i svim preprekama na putu do cilja, pred međunarodnom publikom podijelili su hrvatski IT stručnjaci i inovatori, među njima i Mate Rimac.

“Mi smo krenuli raditi auto u zemlji koja nikad nije radila auto, nitko od nas nije znao kako radit auto. Nismo imali pojma što radimo. Svi smo griješili i to je bilo OK, jer smo mi otvoreni oko toga. Pogriješiš, zezneš, ali i naučiš nešto iz toga. To je važno”, govori za RTL Danas Mate Rimac, osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili.

Iako iza sebe ima vrhunska postignuća, kaže, na sve gleda kao da je tek na početku.

“Moramo firmu izgraditi da ide sa maloserijskih proizvođača u velikoserijsku proizvodnju. Sad smo već na 600 zaposelnika, gradimo novu tvornicu. Planova je puno, ali moramo stavit auto na tržište ovaj novi. Tek smo krenuli”.

 

Mate Rimac: Krenuli smo iz garaže, nesprestano smo se nalazili u praktički neizlaznim situacijama

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari