Pratite nas

Pregled

Marić: Vlada namjerava nastaviti trend smanjivanja opterećenja, kako poreznih, tako i neporeznih

Objavljeno

na

Premijer Plenković 2018. godinu najavio je kao godinu reformi i daljnjeg rasta. Koje bi reforme pomogle poduzetnicima da budu konkurentniji?

Kakva je budućnost hrvatske ekonomije? Koliko će rasplet priče o Agrokoru te nastavak njegova restrukturiranja utjecati na gospodarski rast i izvoz?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića u kojoj su gostovali ministar financija Zdravko Marić, Branko Grčić iz SDP-a, predsjednik uprave Podravke Marin Pucar, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš i glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Iduća godina je ona u kojoj treba napraviti iskorak, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Gospodarski rast je u redu, kao i fiskalna konsolidacija, ali sada se moraju učiniti dodatni napori da oba elementa ostanu održivima. Porezna reforma bila je početni korak prema dobrom performansu našeg gospodarstva. Vlada namjerava nastaviti trend smanjivanja opterećenja, kako poreznih, tako i neporeznih, kazao je Marić. Na pitanje voditelja Smrtića planira li Vlada smanjiti PDV, Marić je potvrdio da planira te dodao kako su pametna fiskalna konsolidacija i smanjivanje javnog duga ono što će stvoriti prostor za to.

Porezna reforma jednom dijelu poduzetnika je pogodovala, dok je drugome dijelu štetila, rekao je Branko Grčić, spomenuvši ugositelje i turističke djelatnike. Istaknuo je ono što on vidi kao kritično stanje što se tiče povlačenja sredstava iz strukturnih fondova EU-a. Grčić je komentirao i pitanje Agrokora. Konzum se održava, no to poslovanje nije dovoljno da vrati dugove.

Sam sustav iznutra ne može generirati dobit koja bi bila dovoljna da se ti dugovi uredno otplaćuju. Ono što je tu dobro jest to što se pokazuje interes zdravih tvrtki da sudjeluju u procesu budućnosti jer taj dug će se trebati nekako vraćati. Vidjet ćemo koliko će se vjerovnici morati odreći u tom procesu, kazao je Grčić. Spomenuo je i iznošenje traljavih poluinformacija u medije te dao primjer informacije o 15 milijardi gubitka Agrokora u 2016.godini. Nije objašnjeno odakle je taj podatak proizašao i na što se konkretno odnosi, a to je neozbiljno, zaključio je Grčić.

Miodrag Šajatović istaknuo je pitanje izvoza i rekao kako je potreban jedan ekonomski program usmjeren na izvoznike. Smatra da Vlada nije stabilna te da nema signala da će se nešto radikalno mijenajti u odnosu na dosadašnje reforme. Napredak postoji, ali na ljestvici konkurentnosti smo zaglavili na 74. mjestu, rekao je Šajatović. Komentirao je i pitanje Agrokora te rekao da bi dvadesetak kompanija moglo biti zdravo u nekoj dobroj kombinaciji.

Tomislav Radoš istaknuo je četiri ključna problema hrvatskih poduzetnika: nedostatak kvalitetne radne snage zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, neefikasnost javne prave, česte promjene zakona i pravilnika te porezno opterećenje. Spomenuo je kako i hrvatski IT sektor, koji bilježi visoke stope rasta i izvoza, ima problem s radnom snagom. Danas u 21. stoljeću kvalitetni zaposlenici isto su kao i što je bila nafta u 20.stoljeću. Istaknuo je prijedlog HGK za dualno obrazovanje prema kojem bi gospodarstvenici primali učenike na praksu. Taj model bi se trebao uvesti iduće godine u lipnju.

Najveći problem koji muči velike industrije je nedostatak radne snage, istaknuo je Marin Pucar. Apelirao je da Vlada učini sve da podigne konkuretnost i mobilnost radne snage tijekom turističke sezone. Komentirao je pitanje Agrokora i rekao kako je prirodno da Podravka izrazi interes za konsolidaciju prehrambenih industrija. S vjerovnicima se kontinuirano razgovara, a prirotitet je u ovome trenutku stabilnost Konzuma.

 

Održana 9. konferencija „Dan velikih planova“ – “Trendovi su dobri i krećemo se u dobrom smjeru”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA: Martin Pauk i Hrvoje Pende o ‘krađi potpisa’

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrast poziva predsjednicu RH da zatraži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da od premijera Andreja Plenkovića zatraži raspisivanje referenduma o ukidanju Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava, ističući kako se ne smije zanemariti jasna volja građana izražena u referendumskim inicijativama.

“S obzirom da je nepobitna činjenica da postoji volja građana da se referendumi raspišu, preko 350 tisuća građana prema ministru Kuščeviću reklo je da želi referendum, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske koja ima ustavne i zakonske mogućnosti za raspisivanje referenduma neka zatraži od premijera Plenkovića da se referendumi raspišu”, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se predsjednica uključi u cijeli proces.

Zekanović: Plenković i Kuščević su pristrani i ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa

Zekanović je ocijenio da su Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević pristrani te ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa, optuživši ih da su od početka imali strategiju diskreditacije referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

U prilog tim optužbama naveo je da su potpisi oko tri mjeseca ležali u Ministarstvu uprave, dok su s druge strane pregledani za samo 20 dana. Nadalje, dodao je, konstantno su curile informacije od navodnim mrtvima i tek rođenima koji su potpisivali za referendumske inicijative.

“Kako inače objasniti to što je partnerica od kolege Pupovca mogla znati neke informacije puno prije od svih drugih ako je sve bilo u strogo kontroliranim uvjetima”, zapitao se Zekanović.

Sumnjiv mu je i tajming objave Ivana Vrdoljaka o HNS-ovoj kaznenoj prijavi protiv organizatora inicijativa zbog krivotvorenja potpisa, i to samo par sekundi nakon sjednice Vlade.

“Nedopustivo je da vlast koristi svoju poziciju i napada legitimno izražavanje volje građana u referendumskim inicijativama”, naglasio je Zekanović.

Ilčić: Zašto APIS nije provjerio potpise odmah nakon što su predani?

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić upitao je zašto APIS nije provjerio potpise 21. lipnja, odmah nakon što su predani. Sporna mu je i brzina kojom je APIS provjerio potpise, u samo 20 dana. “Jedan zaposlenik je pregledavao i preko 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu”, kazao je.

Ilčić je najavio da će predstavnici obiju inicijativa pregledati eliminirane potpise te zaključio kako će i dalje ostati sumnja u to što se događalo s potpisima ranije.

(Hina)

BITKA ZA REFERENDUM JOŠ NIJE IZGUBLJENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari