Pratite nas

Pregled

Marić: Vlada namjerava nastaviti trend smanjivanja opterećenja, kako poreznih, tako i neporeznih

Objavljeno

na

Premijer Plenković 2018. godinu najavio je kao godinu reformi i daljnjeg rasta. Koje bi reforme pomogle poduzetnicima da budu konkurentniji?

Kakva je budućnost hrvatske ekonomije? Koliko će rasplet priče o Agrokoru te nastavak njegova restrukturiranja utjecati na gospodarski rast i izvoz?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića u kojoj su gostovali ministar financija Zdravko Marić, Branko Grčić iz SDP-a, predsjednik uprave Podravke Marin Pucar, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš i glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Iduća godina je ona u kojoj treba napraviti iskorak, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Gospodarski rast je u redu, kao i fiskalna konsolidacija, ali sada se moraju učiniti dodatni napori da oba elementa ostanu održivima. Porezna reforma bila je početni korak prema dobrom performansu našeg gospodarstva. Vlada namjerava nastaviti trend smanjivanja opterećenja, kako poreznih, tako i neporeznih, kazao je Marić. Na pitanje voditelja Smrtića planira li Vlada smanjiti PDV, Marić je potvrdio da planira te dodao kako su pametna fiskalna konsolidacija i smanjivanje javnog duga ono što će stvoriti prostor za to.

Porezna reforma jednom dijelu poduzetnika je pogodovala, dok je drugome dijelu štetila, rekao je Branko Grčić, spomenuvši ugositelje i turističke djelatnike. Istaknuo je ono što on vidi kao kritično stanje što se tiče povlačenja sredstava iz strukturnih fondova EU-a. Grčić je komentirao i pitanje Agrokora. Konzum se održava, no to poslovanje nije dovoljno da vrati dugove.

Sam sustav iznutra ne može generirati dobit koja bi bila dovoljna da se ti dugovi uredno otplaćuju. Ono što je tu dobro jest to što se pokazuje interes zdravih tvrtki da sudjeluju u procesu budućnosti jer taj dug će se trebati nekako vraćati. Vidjet ćemo koliko će se vjerovnici morati odreći u tom procesu, kazao je Grčić. Spomenuo je i iznošenje traljavih poluinformacija u medije te dao primjer informacije o 15 milijardi gubitka Agrokora u 2016.godini. Nije objašnjeno odakle je taj podatak proizašao i na što se konkretno odnosi, a to je neozbiljno, zaključio je Grčić.

Miodrag Šajatović istaknuo je pitanje izvoza i rekao kako je potreban jedan ekonomski program usmjeren na izvoznike. Smatra da Vlada nije stabilna te da nema signala da će se nešto radikalno mijenajti u odnosu na dosadašnje reforme. Napredak postoji, ali na ljestvici konkurentnosti smo zaglavili na 74. mjestu, rekao je Šajatović. Komentirao je i pitanje Agrokora te rekao da bi dvadesetak kompanija moglo biti zdravo u nekoj dobroj kombinaciji.

Tomislav Radoš istaknuo je četiri ključna problema hrvatskih poduzetnika: nedostatak kvalitetne radne snage zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, neefikasnost javne prave, česte promjene zakona i pravilnika te porezno opterećenje. Spomenuo je kako i hrvatski IT sektor, koji bilježi visoke stope rasta i izvoza, ima problem s radnom snagom. Danas u 21. stoljeću kvalitetni zaposlenici isto su kao i što je bila nafta u 20.stoljeću. Istaknuo je prijedlog HGK za dualno obrazovanje prema kojem bi gospodarstvenici primali učenike na praksu. Taj model bi se trebao uvesti iduće godine u lipnju.

Najveći problem koji muči velike industrije je nedostatak radne snage, istaknuo je Marin Pucar. Apelirao je da Vlada učini sve da podigne konkuretnost i mobilnost radne snage tijekom turističke sezone. Komentirao je pitanje Agrokora i rekao kako je prirodno da Podravka izrazi interes za konsolidaciju prehrambenih industrija. S vjerovnicima se kontinuirano razgovara, a prirotitet je u ovome trenutku stabilnost Konzuma.

 

Održana 9. konferencija „Dan velikih planova“ – “Trendovi su dobri i krećemo se u dobrom smjeru”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Slobodan Prosperov Novak: Ulica ne može birati rektora

Objavljeno

na

Objavio

Tko će biti izabran za rektora Sveučilišta u Zagrebu? Zašto prosvjeduju studenti? Koliko je zagrebačko Sveučilište cijenjeno u svijetu?

U Otvorenom su gostovali: Damir Bakić, kandidat za rektora, prorektori Ante Čović i Miljenko Šimpragate, Neven Budak, član Senata Sveučilišta u Zagrebu, Slobodan Prosperov Novak, profesor na Akademiji dramske umjetnosti i Dean Duda, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U emisiju je pozvan i aktualni rektor Damir Boras koji se ispričao obvezama.

Jedan od najbližih suradnika sadašnjeg rektora Borasa prorektor Ante Čović smatra da su nakon promjena na Hrvatskim studijima, studenti sretni, veseli i zadovoljni, a reformu ocjenjuje uspješnom. Kazao je kako ponovno mora odgovoriti Damiru Bakiću na tvrdnje o nezakonitosti u radu sadašnjeg vodstva Sveučilišta. Postoje procedure da bi se utvrdilo je li nešto nezakonito. Rekao sam profesoru Bakiću nije nešto nezakonito kada vi kažete da je nezakonito nego je nezakonito kada se to utvrdi procedurom kojom je predviđeno utvrđivanje nezakonitosti, rekao je Čović osvrnuvši se na Bakićeve riječi kako su kod upravljanja zagrebačkim Sveučilištem kršeni zakoni i sveučilišni propisi.

Neven Budak, član Senata Sveučilišta u Zagrebu nije čuo o uspjesima reforme Hrvatskih studija. Nije želio prognozirati izbore za rektora Sveučilišta no kazao je kako on podržava Damira Bakića. I on je upozorio na netransparentnost u donošenju odluka. To se u prvom redu odnosi na otvaranje radnih mjesta gdje mi kao članovi Senata iako smo izravno postavljali pitanja o tome gdje i koliko se radnih mjesta otvara, nismo nikada na sjednici Senata uspjeli dobiti odgovor, rekao je Budak.

Jedini protukandidat Damira Borasa na izboru za rektora je Damir Bakić. Iznio je što bi htio promijeniti na najvećem hrvatskom Sveučilištu. Temeljno bi htio promijeniti da Sveučilištem upravljamo odgovorno, transparentno i prije svega u skladu sa svim propisima i da Sveučilište prije svega bude otvoreno- ništa od toga trenutno, međutim, nije, rekao Bakić.

Slobodan Prosperov Novak smatra kako je na jučer održanom studentskom skupu bilo više članova Senata od studenata. Smatra da ulica ne može birati rektora. Odgovorio mu je Dean Duda rekavši da mu se ulicom više čini tip komentara koji su ulicu prozvali ulicom.

Dean Duda je govorio o sveučilišnim novinama Universitas. Sveučilište izdaje nešto što je skoro smiješno. Ako je to medijski nastup Sveučilišta, onda smo duboko u 19.stoljeću, rekao je.

Prorektor Mlijenko Šimpranga smatra da novinarima nije bilo mjesto na posljednjoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta. Požalio se da javnost stječe dojam  kao ova Uprava nije uradila ništa dobro. Ako je bilo problema u rješavanju problema- ti će se problemi riješiti. Ne može se zbog jednog problema koji nije riješen kako jedna grupa hoće, reći da ova Uprava ne radi dobro, smatra Šimpranga. Branio je kolegu Čovića rekavši da je dobrom  suradnjom s rektorom Borasom ostvareno dvostruko povećanje broja suglasnosti za nova radna mjesta na Sveučilištu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

HV spremna pomoći stanovništvu u otklanjanju posljedica nevremena

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak kako je Hrvatska vojske spremna pomoći u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, izvijestivši da je vojska u pomoć građanima već izašla u Vukovaru i Karlovcu.

“Ključna zadaća Hrvatske vojske je pomoći našem narodu u nevoljama. Vidimo da je Hrvatsku pogodilo snježno nevrijeme, a Hrvatska vojska je spremna”, rekao je Krstičević novinarima nakon sjednice Vlade.

Naveo je i kako je dao zaduženje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga generalu zbora Mirku Šundovu da bude u kontaktu s lokalnom zajednicom, kako bi se vidjelo gdje je najpotrebnije da vojska izađe na teren.

Istaknuo je kako je vojska u pomoć građanima već izašla u Vukovaru i Karlovcu te će i dalje pratiti situaciju, a vojska će sva svoja sredstva staviti na raspolaganje civilnim institucijama.

I MORH je ujutro izvijestio da je ministar Krstičević donio je odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije.

“Oružane snage Republike Hrvatske angažiraju se u pomoć civilnim institucijama i građanima kad kapaciteti institucija i organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje nisu dovoljni”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Snijeg i olujni vjetar zadnjih dana otežavaju život stanovništvu, ponajviše u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te zaleđu Dalmacije, a takvo se vrijeme očekuje i idućih dana.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati