Pratite nas

Pregled

Marić: Vlada namjerava nastaviti trend smanjivanja opterećenja, kako poreznih, tako i neporeznih

Objavljeno

na

Premijer Plenković 2018. godinu najavio je kao godinu reformi i daljnjeg rasta. Koje bi reforme pomogle poduzetnicima da budu konkurentniji?

Kakva je budućnost hrvatske ekonomije? Koliko će rasplet priče o Agrokoru te nastavak njegova restrukturiranja utjecati na gospodarski rast i izvoz?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića u kojoj su gostovali ministar financija Zdravko Marić, Branko Grčić iz SDP-a, predsjednik uprave Podravke Marin Pucar, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš i glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Iduća godina je ona u kojoj treba napraviti iskorak, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Gospodarski rast je u redu, kao i fiskalna konsolidacija, ali sada se moraju učiniti dodatni napori da oba elementa ostanu održivima. Porezna reforma bila je početni korak prema dobrom performansu našeg gospodarstva. Vlada namjerava nastaviti trend smanjivanja opterećenja, kako poreznih, tako i neporeznih, kazao je Marić. Na pitanje voditelja Smrtića planira li Vlada smanjiti PDV, Marić je potvrdio da planira te dodao kako su pametna fiskalna konsolidacija i smanjivanje javnog duga ono što će stvoriti prostor za to.

Porezna reforma jednom dijelu poduzetnika je pogodovala, dok je drugome dijelu štetila, rekao je Branko Grčić, spomenuvši ugositelje i turističke djelatnike. Istaknuo je ono što on vidi kao kritično stanje što se tiče povlačenja sredstava iz strukturnih fondova EU-a. Grčić je komentirao i pitanje Agrokora. Konzum se održava, no to poslovanje nije dovoljno da vrati dugove.

Sam sustav iznutra ne može generirati dobit koja bi bila dovoljna da se ti dugovi uredno otplaćuju. Ono što je tu dobro jest to što se pokazuje interes zdravih tvrtki da sudjeluju u procesu budućnosti jer taj dug će se trebati nekako vraćati. Vidjet ćemo koliko će se vjerovnici morati odreći u tom procesu, kazao je Grčić. Spomenuo je i iznošenje traljavih poluinformacija u medije te dao primjer informacije o 15 milijardi gubitka Agrokora u 2016.godini. Nije objašnjeno odakle je taj podatak proizašao i na što se konkretno odnosi, a to je neozbiljno, zaključio je Grčić.

Miodrag Šajatović istaknuo je pitanje izvoza i rekao kako je potreban jedan ekonomski program usmjeren na izvoznike. Smatra da Vlada nije stabilna te da nema signala da će se nešto radikalno mijenajti u odnosu na dosadašnje reforme. Napredak postoji, ali na ljestvici konkurentnosti smo zaglavili na 74. mjestu, rekao je Šajatović. Komentirao je i pitanje Agrokora te rekao da bi dvadesetak kompanija moglo biti zdravo u nekoj dobroj kombinaciji.

Tomislav Radoš istaknuo je četiri ključna problema hrvatskih poduzetnika: nedostatak kvalitetne radne snage zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, neefikasnost javne prave, česte promjene zakona i pravilnika te porezno opterećenje. Spomenuo je kako i hrvatski IT sektor, koji bilježi visoke stope rasta i izvoza, ima problem s radnom snagom. Danas u 21. stoljeću kvalitetni zaposlenici isto su kao i što je bila nafta u 20.stoljeću. Istaknuo je prijedlog HGK za dualno obrazovanje prema kojem bi gospodarstvenici primali učenike na praksu. Taj model bi se trebao uvesti iduće godine u lipnju.

Najveći problem koji muči velike industrije je nedostatak radne snage, istaknuo je Marin Pucar. Apelirao je da Vlada učini sve da podigne konkuretnost i mobilnost radne snage tijekom turističke sezone. Komentirao je pitanje Agrokora i rekao kako je prirodno da Podravka izrazi interes za konsolidaciju prehrambenih industrija. S vjerovnicima se kontinuirano razgovara, a prirotitet je u ovome trenutku stabilnost Konzuma.

 

Održana 9. konferencija „Dan velikih planova“ – “Trendovi su dobri i krećemo se u dobrom smjeru”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvatski vojnici na mimohodu Oružanih snaga Republike Poljske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: 2. HRVCON

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta Borbene grupe u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj sudjelovali su 15. kolovoza 2018. u svečanom mimohodu u povodu Dana poljskih Oružanih snaga, kojim se ujedno obilježava 98. obljetnica pobjede poljske vojske nad Rusima kojom je Poljska stekla svoju neovisnost, priopćio je MORH

Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima vojski SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske, predstavljali su NATO na svečanosti na kojoj su Poljske Oružane snage imale prigodu predstaviti svoje postrojbe i naoružanje kojim trenutno raspolažu. Profesionalnim vojnicima u mimohodu su se priključile i brojne povijesne postrojbe kao dokaz bogate poljske vojne povijesti.

U svom govoru, poljski predsjednik Andrej Duda, osvrnuo se na izazove s kojima su se pripadnici Poljske vojske susretali tijekom svoje povijesti, na sve misije u kojima danas diljem svijeta sudjeluju, od Latvije, preko Kosova do Afganistana i zahvalio im na njihovom profesionalizmu i žrtvi, kao i njihovim obiteljima koje ih na tom putu podupiru.

Posebno je spomenuo važnost nazočnosti NATO-a u Poljskoj, kao znak potpore i snage Saveza ovdje na njegovim sjeverioistočnim granicama i zahvalio pripadnicima Borbene grupe na zajedništvu i suradnji koje demonstriraju kroz zajedničku obuku i vježbe zajedno s poljskim domaćinima.

Republika Poljska važan je partner i saveznik Republike Hrvatske, pa je tako i vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora nazočio svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnici vojno redarstvene operacije Oluja, 5. kolovoza 2018. u Kninu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

SAD osudio entitet RS zbog negiranja izvješća o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju. “Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam tisuća ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS je zaključio kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će “na objektivan i nepristran” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995., te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati