Pratite nas

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić: Apeliramo na Srbiju da napravi pomake po pitanju nestalih

Objavljeno

na

Foto: Hina

Dan je Europe. Slavi se mir i jedinstvo na starom kontinentu, a 9. svibnja označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” iz 1950. godine. ‘Koliko je relevantna bila tada toliko je glavna poruka te deklaracije relevantna i danas’, istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u intervjuu za Media Servis.

“To je dan kada se svi moramo prisjetiti od kud smo krenuli. Izvukla bih najvažniju poruku deklaracije – njen temelj je da nikad više ne bude rata”, rekla je ministrica.

U Hrvatskoj se Dan Europe tradicionalno obilježava 19. godinu, a u subotu završava obilježavanje Tjedna Europe. “Pozivamo građane da dođu od 10 do 13 sati na Trg Europe. Bit će vrlo zanimljivih sadržaja, moći će pitati sve što je relevantno i mislim da je to prigoda za objasniti što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji”, kazala je.

Zajedništvo je druga temeljna postavka EU-a, a ta poruka jedinstva, kako objašnjava ministrica, zbog globalnih izazova danas je još i jača i napominje da bez jedinstva ne bi bilo ni Europske unije. Izgledno je da će u novom sazivu Europskog parlamenta biti više populista i euroskeptika do sada, no ministrica je optimistična.”To neće ugroziti europski projekt, ali će staviti veću odgovornost na one koji su za europski projekt. Bit će teži posao za njih unutar nove arhitekture Europskog Parlamenta da se bolje pozicioniraju, bolje surađuju i da dalje rade na razvoju europskog projekta. Međutim, izazov će, osobito unutar Europskog parlamenta biti”, rekla je Pejčinović Burić.

“Ankete pokazuju” da bi HDZ na europskim izborima trebao dobiti 5 mandata, iako im prema posljednjim anketama popularnost pada. Na pitanje hoće li manje mandata smatrati porazom, ministrica je odgovorila – izvjesno je 5 mandata. ‘HDZ izlazi samostalno s balansiranom i dobrom listom’, smatra.

“Bilo tko tko bude izabran na listi HDZ-a će sigurno izvrsno predstavljati Hrvatsku i HDZ unutar europske pučke obitelji i EP-a jer je ta lista upravo tako napravljena”.

Vlada je nedavno usvojila Akcijski plan za predsjedanje EU-om, dužnost koju preuzimamo 1. siječnja 2020. godine. Navodno su naši predstavnici u europskim institucijama zabrinuti jer se kasni s pripremama i postoji bojazan da nećemo biti spremni. Pejčinović Burić kaže – kašnjenja nema.

“Problema nema, Hrvatska je tu zadaću dobila dosta rano u šestoj godini članstva, no mi smo s pripremama počeli praktički od samog formiranja Vlade na kraju 2016. godine. Prema zadnjem polugodištu prije predsjedanja te su aktivnosti praktički svakodnevne i često imamo na vrlo visokoj razini sastanke na kojima koordiniramo”, rekla je.

No predsjedanje preuzimamo u izazovnom razdoblju zbog Ujedinjenog Kraljevstva i završetak pregovora o europskom proračunu. “Složenost našeg predsjedanja dijelom proizlazi iz činjenice da ćemo biti prvi predsjedatelj s novim sazivom Europskog parlamenta i novom Europskom komisijom što za državu koja predsjeda na drugačiji način postavlja prioritete za predsjedanje. Sada je sve više izgledno da ćemo u nekoj formi dobiti i završetak Brexita, ako se bude išlo prema tome”, rekla je Pejčinović Burić.

Ministrica je uvjerena da će predsjedanje dobro proći, zbog čega će Hrvatska biti puno vidljivija i porast će nam ugled u Uniji i svijetu. Osvrnula se na kritike što je natječaj za studente koji će biti časnici za vezu objavljen na volonterskoj bazi. Tvrdi, takva je praksa u manjim državama članicama. A koliko se studenata javilo?

“Mi smo ciljali na oko 150 osoba, a javilo se na natječaj 85 i sad su u tijeku intervjui s njima. Mi ćemo sigurno ići na jedan miješani model u kojem ćemo raditi i s ljudima s državne uprave i nakon rezultata intervjua ćemo odabrati konačno kako ćemo ustrojiti taj rad”, kazala je.

Pejčinović Burić ušla je u uži krug izbora za poziciju glavnog tajnika Vijeća Europe. Vlada ju je kandidirala jer je prošlogodišnje predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, na čijme čelu je bila, odlično ocijenjeno. “To je očigledno bila prosudba da sam dosta dobro radila. Takve poruke su dolazile iz Vijeća Europe iz država članica. Da je to bila dobra odluka pokazuje činjenica da smo od četiri kandidata gospodin Didier Reynders i ja ušli u završnicu”, rekla je Pejčinović Burić.

Osvrnula se i na odnos sa susjednim zemljama. U prvom redu tu je Slovenija i problem oko arbitraže. Ministrica kaže, pozivali smo na dijalog, no Slovenija je odlučila krenuti drugim putem. “Otkada je proces s Europskom komisijom i s Europskim sudom inicirala Slovenija, ona se u ovoj fazi ograničava i čeka što će sud reći”, rekla je.

Naglašava da su sva otvorena pitanja sa susjedima naslijeđena još od raspada Jugoslavije. A na pitanje možemo li očekivati da sa Srbijom riješimo pitanje nestalih iz Domovinskog rata u mandatu ove Vlade, rekla je: “Mi nastojimo apelirati na srbijansku stranu u svakoj prigodi da je to za nas u ovom trenutku humanitarno i najvažnije pitanje i da očekujemo prve, bitne i važne pomake na tome. Još jedan put i na ovaj način apeliramo. Mi to stalno ponavljamo i tražimo u raznim formatima”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari