Pratite nas

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić: Apeliramo na Srbiju da napravi pomake po pitanju nestalih

Objavljeno

na

Foto: Hina

Dan je Europe. Slavi se mir i jedinstvo na starom kontinentu, a 9. svibnja označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” iz 1950. godine. ‘Koliko je relevantna bila tada toliko je glavna poruka te deklaracije relevantna i danas’, istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u intervjuu za Media Servis.

“To je dan kada se svi moramo prisjetiti od kud smo krenuli. Izvukla bih najvažniju poruku deklaracije – njen temelj je da nikad više ne bude rata”, rekla je ministrica.

U Hrvatskoj se Dan Europe tradicionalno obilježava 19. godinu, a u subotu završava obilježavanje Tjedna Europe. “Pozivamo građane da dođu od 10 do 13 sati na Trg Europe. Bit će vrlo zanimljivih sadržaja, moći će pitati sve što je relevantno i mislim da je to prigoda za objasniti što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji”, kazala je.

Zajedništvo je druga temeljna postavka EU-a, a ta poruka jedinstva, kako objašnjava ministrica, zbog globalnih izazova danas je još i jača i napominje da bez jedinstva ne bi bilo ni Europske unije. Izgledno je da će u novom sazivu Europskog parlamenta biti više populista i euroskeptika do sada, no ministrica je optimistična.”To neće ugroziti europski projekt, ali će staviti veću odgovornost na one koji su za europski projekt. Bit će teži posao za njih unutar nove arhitekture Europskog Parlamenta da se bolje pozicioniraju, bolje surađuju i da dalje rade na razvoju europskog projekta. Međutim, izazov će, osobito unutar Europskog parlamenta biti”, rekla je Pejčinović Burić.

“Ankete pokazuju” da bi HDZ na europskim izborima trebao dobiti 5 mandata, iako im prema posljednjim anketama popularnost pada. Na pitanje hoće li manje mandata smatrati porazom, ministrica je odgovorila – izvjesno je 5 mandata. ‘HDZ izlazi samostalno s balansiranom i dobrom listom’, smatra.

“Bilo tko tko bude izabran na listi HDZ-a će sigurno izvrsno predstavljati Hrvatsku i HDZ unutar europske pučke obitelji i EP-a jer je ta lista upravo tako napravljena”.

Vlada je nedavno usvojila Akcijski plan za predsjedanje EU-om, dužnost koju preuzimamo 1. siječnja 2020. godine. Navodno su naši predstavnici u europskim institucijama zabrinuti jer se kasni s pripremama i postoji bojazan da nećemo biti spremni. Pejčinović Burić kaže – kašnjenja nema.

“Problema nema, Hrvatska je tu zadaću dobila dosta rano u šestoj godini članstva, no mi smo s pripremama počeli praktički od samog formiranja Vlade na kraju 2016. godine. Prema zadnjem polugodištu prije predsjedanja te su aktivnosti praktički svakodnevne i često imamo na vrlo visokoj razini sastanke na kojima koordiniramo”, rekla je.

No predsjedanje preuzimamo u izazovnom razdoblju zbog Ujedinjenog Kraljevstva i završetak pregovora o europskom proračunu. “Složenost našeg predsjedanja dijelom proizlazi iz činjenice da ćemo biti prvi predsjedatelj s novim sazivom Europskog parlamenta i novom Europskom komisijom što za državu koja predsjeda na drugačiji način postavlja prioritete za predsjedanje. Sada je sve više izgledno da ćemo u nekoj formi dobiti i završetak Brexita, ako se bude išlo prema tome”, rekla je Pejčinović Burić.

Ministrica je uvjerena da će predsjedanje dobro proći, zbog čega će Hrvatska biti puno vidljivija i porast će nam ugled u Uniji i svijetu. Osvrnula se na kritike što je natječaj za studente koji će biti časnici za vezu objavljen na volonterskoj bazi. Tvrdi, takva je praksa u manjim državama članicama. A koliko se studenata javilo?

“Mi smo ciljali na oko 150 osoba, a javilo se na natječaj 85 i sad su u tijeku intervjui s njima. Mi ćemo sigurno ići na jedan miješani model u kojem ćemo raditi i s ljudima s državne uprave i nakon rezultata intervjua ćemo odabrati konačno kako ćemo ustrojiti taj rad”, kazala je.

Pejčinović Burić ušla je u uži krug izbora za poziciju glavnog tajnika Vijeća Europe. Vlada ju je kandidirala jer je prošlogodišnje predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, na čijme čelu je bila, odlično ocijenjeno. “To je očigledno bila prosudba da sam dosta dobro radila. Takve poruke su dolazile iz Vijeća Europe iz država članica. Da je to bila dobra odluka pokazuje činjenica da smo od četiri kandidata gospodin Didier Reynders i ja ušli u završnicu”, rekla je Pejčinović Burić.

Osvrnula se i na odnos sa susjednim zemljama. U prvom redu tu je Slovenija i problem oko arbitraže. Ministrica kaže, pozivali smo na dijalog, no Slovenija je odlučila krenuti drugim putem. “Otkada je proces s Europskom komisijom i s Europskim sudom inicirala Slovenija, ona se u ovoj fazi ograničava i čeka što će sud reći”, rekla je.

Naglašava da su sva otvorena pitanja sa susjedima naslijeđena još od raspada Jugoslavije. A na pitanje možemo li očekivati da sa Srbijom riješimo pitanje nestalih iz Domovinskog rata u mandatu ove Vlade, rekla je: “Mi nastojimo apelirati na srbijansku stranu u svakoj prigodi da je to za nas u ovom trenutku humanitarno i najvažnije pitanje i da očekujemo prve, bitne i važne pomake na tome. Još jedan put i na ovaj način apeliramo. Mi to stalno ponavljamo i tražimo u raznim formatima”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica o slučaju Mađarević: izjave koje potiču rasizam su neprihvatljive

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u nedjelju brzu reakciju ministra vanjskih i europskih poslova u slučaju ksenofobnih izjava diplomatkinje Elizabete Mađarević, te istaknula da su “izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive”.

“Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu.

Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su”, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru.

Ona je također istaknula da će se “nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicati domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, piše Hina.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu objavila je navodno na Facebooku ‘rasistička i ksenofobna stajališta’.

Nakon što je u petak izbila afera, Mađarević je za jedne njemačke novine u subotu izjavila da joj je profil bio hakiran.

Premijer Andrej Plenković ranije je u nedjelju u Barbanu izjavio da treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku zaista bio hakiran, jer ako nije, rekao je, to bi bila “katastrofa“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ako Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrčući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila “katastrofa”.

Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.

“Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to”, kazao je premijer.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to “katastrofa” te da se ministarstvo jasno ogradilo.

“Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade”, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.

Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.

“Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika”, rekao je premijer.

Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.

“Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku”, kazao je Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari