Pratite nas

Pregled

Marija Pejčinović-Burić: Hrvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i ona se ne može implementirati jednostrano

Objavljeno

na

Jesu li nakon sastanka u Zagrebu dvojica premijera, Plenković i Cerar, ostali ukopani u svojim stajalištima? Što znači slovenska najava primjene rezultata arbitraže za 10 dana?

Hoće li biti incidenata u Savudrijskoj vali i gužvi na graničnim prijelazima? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala.

Gostovali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, predsjdnik HNS-a Ivan Vrdoljak, Maja Seršić sa Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Branko Cartan iz Savjeta za vanjsku politiku SDP-a.

Marija Pejčinović-Burić naglasila je da Hvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i da se ona ne može implementirati jednostrano. Ako dođe do nekih ishitrenih poteza, mi ćemo znati odgovoriti na to, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. Vlada vjeruje da ima mjesta za dijalog i za zajedničko pronalaženje rješenja. Hrvatska je predložila protokol u kojem bi bila sadržana i granica na kopnu i na moru, kao i režim izvan Savudrijske vale, a o tome bi raspravljalo mješovito povjerenstvo. Hrvatska zadnjih pola godine intenzivno radi tihu diplomaciju, rekla je Pejčinović-Burić, i vjeruje da će može pronaći zreli odgovor na ovaj problem. Spomenula je i skoro otvaranje razgovora sa Srbijom po pitanju granice te dodala da je Vlada posvećena tome da zatvori sva granična pitanja.

Branko Caratan kaže da je Europska unija povukla potez koji joj nje na čast kad se radi o vanjskoj politici Bruxellesa, u stilu “ne bi se štel mešati”. Čitava povijest odnosa Hrvatske i Slovenije govori da je Hrvatska bila ucjenjena od početka, naročito tijekom pregovora za pristup Uniji. I sada se ponovno ide sa prijetnjom da će zaustaviti pristup Hrvatske u Schengen, u zonu eura… To nije sjajan uvod u dobre i uspješne pregovore. Caratan smatra da nema šanse da će Slovenci promijentii stav do iduće godine, a pitanje je ima li šanse za to u nekom srednjoročnom razdoblju. S druge strane, važno je da se održe dobri odnosi dviju zemalja zbog trgovine, turizma, kao i imovine hrvatskih građana u Sloveniji i obrnuto.

Maja Seršić podsjetila je da je profesor Pogačnik, jedan od najpoznatijih slovenskih međunarodnih pravnika, rekao da je ovaj skandal najgora diplomatska i međunarodna pogreška Slovenije od njenog osnutka. Seršić kaže da je barem s te strane Hrvatska zaslužile ispriku, a ne ovako tvrde slovenske stavove. Treba spustiti loptu i krenuti u razgovore, smatra Seršić. Spomenula je teret sporazuma Račan-Drnovšek, kao i sporazum iz 2009. godine koji su postali velika prepreka u ovome pitanju.

Ova cijela situacija rezultat je nerada hrvatske diplomacije i poraz hrvatske vanjske politike, rekao je Krešo Beljak. Hrvatska nema vanjsku politiku, a zadnjih godina ona je imala dva cilja pod svaku cijenu: ulazak u EU i u NATO. Evo, to su cijene koje sada plaćamo i budemo u budućnosti! Spomenuo je i odricanje od ZERP-a. U središtu bi trebao biti nacionalni interes, i pritom ne postoje razlike između vladajućih i oporbe, zaključio je.

Ivan Vrdoljak smatra da je prijedlog da se stvori zajedničko povjerenstvo ili komisija dobar i potreban. Osudio je izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Erjaveca da “je svaki dan provoden u razgovoru, izgubljeni dan”.

Andrej Plenković: Slovenskoj strani sugerirali smo pravni okvir koji bi mogao biti rješenje za granicu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vježba ‘Immediate Response 19’: U Zadar stiglo stotinu pripadnika oružanih snaga Albanije i Kosova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Na međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19, koja se održava na teritoriju Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 20. svibnja 2019., u luci Gaženica u Zadru s dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice, “Krka” i “Cetina”, iskrcali su se pripadnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti.

Radi se o 63 pripadnika oružanih snaga Albanije i 45 pripadnika Sigurnosnih snaga Kosova te 23 vozila. Ovo je prvi puta da su se brodovima Hrvatske ratne mornarice prevozile snage s mjestom ukrcaja u luci druge savezničke države, konkretno u luci Drač u Republici Albaniji, priopćio je MORH

Nakon iskrcaja, zapovjednik DBM82 “Krka” poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako je put prošao sukladno planiranim aktivnostima i bez ikakvih problema.

Zapovjednik albanskog kontingenta bojnik Ilir Fjolla rekao je kako je ovo prvi put da su pripadnici albanskim oružanih snaga putovali s Hrvatskom ratnom mornaricom: “Ovo je dobra prilika da naši pripadnici izmijene iskustva u multinacionalnom okruženju”.

Zapovjednik kosovskog kontingenta bojnik Avni Kiqina takodjer je naglasio važnost sudjelovanja u vježbi Imediate Response:”Kao mladoj vojsci izrazito nam je važno sudjelovanje u ovoj vježbi kako bismo provjerili našu interoperabilnost s partnerskim zemljama i članicama NATO saveza”.

Nakon iskrcavanja snage su cestovnim putem krenule prema vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja. Iskrcavanjem snaga započinje druga faza vježbe na kojoj će se obučavati međunarodna bojna u čijem sastavu je 14 nacija.

Vježba Immediate Response 19 se, uz vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, provodi i u vojarni “Josip Jović u Udbini te na području Slovenije i Mađarske, a traje od od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. U vježbi sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD-a, Albanije, Crne Gore, Kosova, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, BIH, Italije i Njemačke. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi Immediate Response u sastavu multinacionalne bojne s mehaniziranom satnijom PATRIA, zapovjednom satnijom, satnijom za potporu i vodom vojne policije.

 

Američki vojni helikopteri izveli desant na poligon ‘Eugen Kvaternik’ kod Slunja (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Nino Raspudić: Uvjeren sam da će Stepinac biti proglašen svetim

Objavljeno

na

Objavio

Teme emisije Peti dan bile su kanonizacija i populizam i javno zdravstvo, a gosti komentatori Aleksandar Musić, Marijana Bijelić, Nino Raspudić i Petar Tomev Mitrikeski.

Emisija je počela s temom proglašavanja blaženog Stepinca svetim te je navedeno da kanonizacija može biti dugotrajan postupak.

Raspudić se zahvalio patrijarhu Irineju i SPC-u što su pokušali zaustaviti kanonizaciju, jer je sad potaknut još veći interes za blaženog Stepinca, koji je “fascinantna osoba i treba se više saznati o njegovom liku i djelu”.

“Stepinac razvaljuje ideologije – nacizma i prororčki naglašava da država mora biti izgrađena na Božjim zakonima. Reagira na zločine i već 14. svibnja na zložin nad Srbima u Glini piše prosvjedno pismo.”, navodi Raspudić.

U trenutku kad odbija da se hrvatska crkva odvoji od Vatikana, postaje loš za vlast. “Može biti duhovni uzor i danas.”

Raspudić navodi da je Stepinac sudjelovao u Prvom svjetskom ratu te govorio o poziciji Hrvata u prvoj Jugoslaviji.

Druga tema odnosi se na kontroverzne populističke izjave ministrice zdravstva u Norveškoj koja javno potiče na poroke. Naime, Sylvi Listhaug našla se na udaru kritika tek tjedan dana nakon što je postala ministrica zdravstva Norveške.

(HRT/narod.hr)

Nino Raspudić: Koliko uistinu vrijede HNS, Dalija i Puljci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari