Pratite nas

Pregled

Marija Pejčinović-Burić: Hrvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i ona se ne može implementirati jednostrano

Objavljeno

na

Jesu li nakon sastanka u Zagrebu dvojica premijera, Plenković i Cerar, ostali ukopani u svojim stajalištima? Što znači slovenska najava primjene rezultata arbitraže za 10 dana?

Hoće li biti incidenata u Savudrijskoj vali i gužvi na graničnim prijelazima? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala.

Gostovali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, predsjdnik HNS-a Ivan Vrdoljak, Maja Seršić sa Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Branko Cartan iz Savjeta za vanjsku politiku SDP-a.

Marija Pejčinović-Burić naglasila je da Hvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i da se ona ne može implementirati jednostrano. Ako dođe do nekih ishitrenih poteza, mi ćemo znati odgovoriti na to, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. Vlada vjeruje da ima mjesta za dijalog i za zajedničko pronalaženje rješenja. Hrvatska je predložila protokol u kojem bi bila sadržana i granica na kopnu i na moru, kao i režim izvan Savudrijske vale, a o tome bi raspravljalo mješovito povjerenstvo. Hrvatska zadnjih pola godine intenzivno radi tihu diplomaciju, rekla je Pejčinović-Burić, i vjeruje da će može pronaći zreli odgovor na ovaj problem. Spomenula je i skoro otvaranje razgovora sa Srbijom po pitanju granice te dodala da je Vlada posvećena tome da zatvori sva granična pitanja.

Branko Caratan kaže da je Europska unija povukla potez koji joj nje na čast kad se radi o vanjskoj politici Bruxellesa, u stilu “ne bi se štel mešati”. Čitava povijest odnosa Hrvatske i Slovenije govori da je Hrvatska bila ucjenjena od početka, naročito tijekom pregovora za pristup Uniji. I sada se ponovno ide sa prijetnjom da će zaustaviti pristup Hrvatske u Schengen, u zonu eura… To nije sjajan uvod u dobre i uspješne pregovore. Caratan smatra da nema šanse da će Slovenci promijentii stav do iduće godine, a pitanje je ima li šanse za to u nekom srednjoročnom razdoblju. S druge strane, važno je da se održe dobri odnosi dviju zemalja zbog trgovine, turizma, kao i imovine hrvatskih građana u Sloveniji i obrnuto.

Maja Seršić podsjetila je da je profesor Pogačnik, jedan od najpoznatijih slovenskih međunarodnih pravnika, rekao da je ovaj skandal najgora diplomatska i međunarodna pogreška Slovenije od njenog osnutka. Seršić kaže da je barem s te strane Hrvatska zaslužile ispriku, a ne ovako tvrde slovenske stavove. Treba spustiti loptu i krenuti u razgovore, smatra Seršić. Spomenula je teret sporazuma Račan-Drnovšek, kao i sporazum iz 2009. godine koji su postali velika prepreka u ovome pitanju.

Ova cijela situacija rezultat je nerada hrvatske diplomacije i poraz hrvatske vanjske politike, rekao je Krešo Beljak. Hrvatska nema vanjsku politiku, a zadnjih godina ona je imala dva cilja pod svaku cijenu: ulazak u EU i u NATO. Evo, to su cijene koje sada plaćamo i budemo u budućnosti! Spomenuo je i odricanje od ZERP-a. U središtu bi trebao biti nacionalni interes, i pritom ne postoje razlike između vladajućih i oporbe, zaključio je.

Ivan Vrdoljak smatra da je prijedlog da se stvori zajedničko povjerenstvo ili komisija dobar i potreban. Osudio je izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Erjaveca da “je svaki dan provoden u razgovoru, izgubljeni dan”.

Andrej Plenković: Slovenskoj strani sugerirali smo pravni okvir koji bi mogao biti rješenje za granicu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Odbijen zahtjev za uvjetnim otpustom: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetnim otpustom Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, kojem je Vrhovni sud u lipnju smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na 13,5 godina.

Vijeće varaždinskog suda zaključilo je, uzimajući u obzir podatke dobivene od Centra za dijagnostiku u Zagrebu i Kaznionice u Lepoglavi, da je prijedlog neosnovan.

Sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je “zatvorenik urednog ponašanja”, ali da treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa se “ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne”.

Osim toga, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela, zaključio je sud.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu Vasiljković je video vezom dao suglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati.

Njegov opunomoćenik, kako se navodi u rješenju, isticao je da su ispunjene pretpostavke koje postavlja zakon da bi se odobrio uvjetni otpust te da je izdržao više od devet desetina kazne. Vasiljkovićev odvjetnik navodio je također da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o “kapetanu Draganu”.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu naveo je pak da su u sudskoj praksi mnogobrojni primjeri odbijanja uvjetnog otpusta zatvorenicima koji su uspješno provodili programe na izdržavanje svojih zatvorskih kazni te da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podacima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom tijelu Republike Hrvatske.

Smatra da zbog toga nema nikakvih razloga da se odobri uvjetni otpust, ali da će vijeće donositi odluku isključivo na temelju podataka koji su sadržani u sudskim spisima, a ne na temelju podataka ili dojmova stečenih u medijima ili na bilo koji drugi način.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

(Hina)

 

Ante Nazor: Kapetan Dragan je idealna osoba da se potvrdi veza Srbije, JNA i pobunjenih Srba

 

 

 

Udruge iz Domovinskog rata sramotnim ocjenjuju smanjenje kazne kapetanu Draganu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Na Dan sjećanja dio Vlade bit će u Vukovaru, a dio u Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak novinarima da će na Dan sjećanja dio Vlade biti u Vukovaru, a dio u Škabrnji.

“Naravno da ćemo otići u grad heroj, simbol Domovinskog rata, i iskazati pijetet prema žrtvama te još jednom dati političku podršku razvoju grada Vukovara u ekonomskom smislu. Mislim da će ovih dana biti prigode da se vidi koliko je ova Vlada učinila za razvoj Vukovara, koliko ima tu brojnih projekata koji su zapravo nastavak svega onoga što smo učinili i obećali na sjednici Vlade koja je održana u studenome 2016. godine”, izjavio je premijer Andrej Plenković danas u Rogovićima, u blizini Pazina

Istaknuo je kako su to važni projekti, od infrastrukture do potpore izgradnji Vodotornja te rješavanja imovinsko-pravnih pitanja i izrade posebnog zakona o Vukovaru.

“Prema tome, to je samo dokaz da ova Vlada podržava i u ekonomskom i u političkom smislu razvoj grada Vukovara”, poručio je Plenković i dodao da je “svatko tko želi iskazati pijetet prema žrtvi hrvatskih branitelja i prema žrtvi Vukovara dobrodošao”.

Predsjednik hrvatske Vlade bio je u Rogovićima, u blizini Pazina, gdje je svečano obilježen početak izgradnje punog profila na dionici istarskog ipsilona od Rogovića do Tunela Učke u duljini od 28 kilometara.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari