Pratite nas

Pregled

Marija Pejčinović-Burić: Hrvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i ona se ne može implementirati jednostrano

Objavljeno

na

Jesu li nakon sastanka u Zagrebu dvojica premijera, Plenković i Cerar, ostali ukopani u svojim stajalištima? Što znači slovenska najava primjene rezultata arbitraže za 10 dana?

Hoće li biti incidenata u Savudrijskoj vali i gužvi na graničnim prijelazima? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala.

Gostovali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, predsjdnik HNS-a Ivan Vrdoljak, Maja Seršić sa Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Branko Cartan iz Savjeta za vanjsku politiku SDP-a.

Marija Pejčinović-Burić naglasila je da Hvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i da se ona ne može implementirati jednostrano. Ako dođe do nekih ishitrenih poteza, mi ćemo znati odgovoriti na to, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. Vlada vjeruje da ima mjesta za dijalog i za zajedničko pronalaženje rješenja. Hrvatska je predložila protokol u kojem bi bila sadržana i granica na kopnu i na moru, kao i režim izvan Savudrijske vale, a o tome bi raspravljalo mješovito povjerenstvo. Hrvatska zadnjih pola godine intenzivno radi tihu diplomaciju, rekla je Pejčinović-Burić, i vjeruje da će može pronaći zreli odgovor na ovaj problem. Spomenula je i skoro otvaranje razgovora sa Srbijom po pitanju granice te dodala da je Vlada posvećena tome da zatvori sva granična pitanja.

Branko Caratan kaže da je Europska unija povukla potez koji joj nje na čast kad se radi o vanjskoj politici Bruxellesa, u stilu “ne bi se štel mešati”. Čitava povijest odnosa Hrvatske i Slovenije govori da je Hrvatska bila ucjenjena od početka, naročito tijekom pregovora za pristup Uniji. I sada se ponovno ide sa prijetnjom da će zaustaviti pristup Hrvatske u Schengen, u zonu eura… To nije sjajan uvod u dobre i uspješne pregovore. Caratan smatra da nema šanse da će Slovenci promijentii stav do iduće godine, a pitanje je ima li šanse za to u nekom srednjoročnom razdoblju. S druge strane, važno je da se održe dobri odnosi dviju zemalja zbog trgovine, turizma, kao i imovine hrvatskih građana u Sloveniji i obrnuto.

Maja Seršić podsjetila je da je profesor Pogačnik, jedan od najpoznatijih slovenskih međunarodnih pravnika, rekao da je ovaj skandal najgora diplomatska i međunarodna pogreška Slovenije od njenog osnutka. Seršić kaže da je barem s te strane Hrvatska zaslužile ispriku, a ne ovako tvrde slovenske stavove. Treba spustiti loptu i krenuti u razgovore, smatra Seršić. Spomenula je teret sporazuma Račan-Drnovšek, kao i sporazum iz 2009. godine koji su postali velika prepreka u ovome pitanju.

Ova cijela situacija rezultat je nerada hrvatske diplomacije i poraz hrvatske vanjske politike, rekao je Krešo Beljak. Hrvatska nema vanjsku politiku, a zadnjih godina ona je imala dva cilja pod svaku cijenu: ulazak u EU i u NATO. Evo, to su cijene koje sada plaćamo i budemo u budućnosti! Spomenuo je i odricanje od ZERP-a. U središtu bi trebao biti nacionalni interes, i pritom ne postoje razlike između vladajućih i oporbe, zaključio je.

Ivan Vrdoljak smatra da je prijedlog da se stvori zajedničko povjerenstvo ili komisija dobar i potreban. Osudio je izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Erjaveca da “je svaki dan provoden u razgovoru, izgubljeni dan”.

Andrej Plenković: Slovenskoj strani sugerirali smo pravni okvir koji bi mogao biti rješenje za granicu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Pejčinović Burić na sastanku ministrica vanjskih poslova posvećenog osnaživanju uloge žena

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je protekla dva dana na sastanku ministrica vanjskih poslova u Montrealu posvećenog ravnopravnosti i osnaživanju žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštv i ekonomskog rasta, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Sastanak je organiziran u okviru kanadskog predsjedavanja G7.

Uz teme ravnopravnosti i osnaživanja žena govorilo se i o aktualnim vanjskopolitičkim temama uključujući Siriju, Libiju, Ukrajinu, Nikaragvu, te stradanja Rohindža u Mjanmaru.

Tom je prigodom ministrica održala izlaganje na temu „Osnaživanje demokracije i otpornosti u mirnim i uključivim društvima“.

U okviru izlaganja, ministrica Pejčinović Burić osvrnula se na ulogu žena i pitanje zastupljenosti na svim razinama u RH. Govorila je o ulozi žena u Domovinskom ratu i navela hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

„Žene u Hrvatskoj imale su aktivnu i važnu ulogu u obrani naše zemlje i doprinose izgradnji trajnog mira i naprednog društva“, kazala je ministrica.

Istaknula je zastupljenost žena u svim djelatnostima, od policije i vojske, preko znanstveno-istraživačkog sektora do liderskih pozicija u poduzetništvu.

„Više od 330 žena iz Hrvatske služilo je u mirovnim misijama i operacijama širom svijeta, uključujući i onu u Afganistanu“, istaknula je ministrica.

Zaključno je rekla kako je jedan od izazova kako zadržati i stalno unapređivati razinu zaštite žena i osjetljivih skupina te uključiti sve potencijale i talente koje društvo ima. To se može optimalno ostvariti ako su jednako uključeni svi – žene i muškarci jednako.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na panelima o osnaživanju žena, političkom sudjelovanju i vodstvu, unaprjeđenju globalnog mira, sigurnosti i napretka u okviru međunarodnog poretka koji se temelji na pravu te naporima za suzbijanje svih vrsta nasilja na osnovu spola u konfliktnim i post-konfliktnim društvima.

Drugog dana održan je sastanak ministrica vanjskih poslova s predstavnicima organizacija civilnog društva u sklopu kojega je otvorena i izložba fotografija pod nazivom “Ne bojimo se” o ženama žrtvama nasilja u ratnim sukobima.

Nakon sastanka upriličena je komemoracija za žrtve masakra na Montrealskom sveučilištu u École Polytechnique. Ministrice su odale počast ženama koje su ubijene na sveučilištu i prisjetile se tragedije koja je u Kanadi pokrenula velike promjene po pitanju kontrole oružja te zaštite žena od nasilja.

Zaključno je dogovorena daljnja suradnja djelovanja na područjima od međusobnog interesa, a dijalog će se nastaviti i na marginama predstojećeg sastanka Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Prigodom boravka u Montrealu, ministrica se također susrela na Sveučilištu McGill s uglednim hrvatskim profesorima i studentima. Domaćin susreta bio je prof. Ante Padjen, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta i predsjednik AMCA Montreal.

Program u Montrealu završen je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice.

U godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kanade, ministrica je zahvalila hrvatskoj zajednici na cjelokupnom doprinosu u izgradnji demokratske Hrvatske te istaknula kako oni predstavljaju važnu poveznicu između dviju zemalja. Pohvalila je napore hrvatskih župa kao i folklornih i umjetničkih društava u očuvanju hrvatske kulture i identiteta.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Nikola Kajkić: Istina o smjeni i zataškavanju ratnih zločina! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Bujica objavila ekskluzivne dokumente! Sudski vještak potvrdio: Falsificirali su potpise Nikole Kajkića da bi ga lažno optužili i maknuli sa slučaja Ovčara!

SUSPENDIRAN JE ZATO ŠTO JE ZA OVČARU ISPITIVAO SDSS-ovog DOŽUPANA I PUPOVČEVOG MILJENIKA ĐORĐA ČURČIĆA!

“Božinovića sam zvao više od 10 puta, ali nije imao vremena za Vukovar,” rekao je Kajkić i dodao: “Ministar Medved bio je korektan, ali se Božinović ni njemu nije htio javiti! Nije mu se javio niti Cvitan, znali su da zove radi Ovčare…”

Kajkić je u studio donio orginalne dossiere hrvatskih logoraša iz Sremske Mitrovice, među njima i dossier oca Blage Zadre i Franje Šoljića – dossieri nisu zanimali naše službe, iako bi oni bili važan dokaz u tužbama i odštetnim zahtjevima protiv Srbije!

Bujica je objavila još jedan šokantan dokument Višeg suda u Beogradu, iz kojeg se vidi da je srpski tajkun Petar Matijević u Hrvatskoj kupio pokajnički status za Boru Latinovića, zvanog Krajišnik, jednog od najvećih zločinaca sa Ovčare!

Ravnatelju policije Milini i njegovu zamjeniku Čeliću na optužbe da “nije profesionalno radio svoj posao”, Kajkić je odgovorio da su “neozbiljni cirkusanti”.

Inače, Kajkić je suspendiran 19. srpnja jer je pred Dan pobjede planirao uhićenje više od 40 osoba srpske nacionalnosti sa šireg vukovarakog područja, zbog osnovanih sumnji o upletenosti u teške ratne zločine…

(OPŠIRNIJE USKORO…)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari