Pratite nas

Pregled

Marija Pejčinović-Burić: Hrvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i ona se ne može implementirati jednostrano

Objavljeno

na

Jesu li nakon sastanka u Zagrebu dvojica premijera, Plenković i Cerar, ostali ukopani u svojim stajalištima? Što znači slovenska najava primjene rezultata arbitraže za 10 dana?

Hoće li biti incidenata u Savudrijskoj vali i gužvi na graničnim prijelazima? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala.

Gostovali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, predsjdnik HNS-a Ivan Vrdoljak, Maja Seršić sa Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Branko Cartan iz Savjeta za vanjsku politiku SDP-a.

Marija Pejčinović-Burić naglasila je da Hvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i da se ona ne može implementirati jednostrano. Ako dođe do nekih ishitrenih poteza, mi ćemo znati odgovoriti na to, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. Vlada vjeruje da ima mjesta za dijalog i za zajedničko pronalaženje rješenja. Hrvatska je predložila protokol u kojem bi bila sadržana i granica na kopnu i na moru, kao i režim izvan Savudrijske vale, a o tome bi raspravljalo mješovito povjerenstvo. Hrvatska zadnjih pola godine intenzivno radi tihu diplomaciju, rekla je Pejčinović-Burić, i vjeruje da će može pronaći zreli odgovor na ovaj problem. Spomenula je i skoro otvaranje razgovora sa Srbijom po pitanju granice te dodala da je Vlada posvećena tome da zatvori sva granična pitanja.

Branko Caratan kaže da je Europska unija povukla potez koji joj nje na čast kad se radi o vanjskoj politici Bruxellesa, u stilu “ne bi se štel mešati”. Čitava povijest odnosa Hrvatske i Slovenije govori da je Hrvatska bila ucjenjena od početka, naročito tijekom pregovora za pristup Uniji. I sada se ponovno ide sa prijetnjom da će zaustaviti pristup Hrvatske u Schengen, u zonu eura… To nije sjajan uvod u dobre i uspješne pregovore. Caratan smatra da nema šanse da će Slovenci promijentii stav do iduće godine, a pitanje je ima li šanse za to u nekom srednjoročnom razdoblju. S druge strane, važno je da se održe dobri odnosi dviju zemalja zbog trgovine, turizma, kao i imovine hrvatskih građana u Sloveniji i obrnuto.

Maja Seršić podsjetila je da je profesor Pogačnik, jedan od najpoznatijih slovenskih međunarodnih pravnika, rekao da je ovaj skandal najgora diplomatska i međunarodna pogreška Slovenije od njenog osnutka. Seršić kaže da je barem s te strane Hrvatska zaslužile ispriku, a ne ovako tvrde slovenske stavove. Treba spustiti loptu i krenuti u razgovore, smatra Seršić. Spomenula je teret sporazuma Račan-Drnovšek, kao i sporazum iz 2009. godine koji su postali velika prepreka u ovome pitanju.

Ova cijela situacija rezultat je nerada hrvatske diplomacije i poraz hrvatske vanjske politike, rekao je Krešo Beljak. Hrvatska nema vanjsku politiku, a zadnjih godina ona je imala dva cilja pod svaku cijenu: ulazak u EU i u NATO. Evo, to su cijene koje sada plaćamo i budemo u budućnosti! Spomenuo je i odricanje od ZERP-a. U središtu bi trebao biti nacionalni interes, i pritom ne postoje razlike između vladajućih i oporbe, zaključio je.

Ivan Vrdoljak smatra da je prijedlog da se stvori zajedničko povjerenstvo ili komisija dobar i potreban. Osudio je izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Erjaveca da “je svaki dan provoden u razgovoru, izgubljeni dan”.

Andrej Plenković: Slovenskoj strani sugerirali smo pravni okvir koji bi mogao biti rješenje za granicu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marijan Knezović u Bujici

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Osječko-baranjskoj županiji država darovala nekretnine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, jedan od potpisnika ugovora, izrazio je zadovoljstvo što je država Županiji prepustila vlasništvo nad zgradom u Županijskoj 4 u kojoj se nalaze županijske službe.

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je u Osijeku potpisao pet ugovora o darivanju nekretnina u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze i uručio jednu odluku o izdavanju isprave za upis prava vlasništva na nekretnini.

„Ukupno je u protekle dvije godine Ministarstvo državne imovine donijelo 450 odluka koje se odnose na jedinice lokalne samouprave i darovalo nekretnina u vrijednosti milijardu kuna. To može dovesti do novih zapošljavanja i aktiviranja investicijskog ciklusa jer se očekuje najmanje tri milijarde kuna investicija na tim nekretninama”, rekao je ministar Marić.

Prema njegovim riječima, za područje Osječko-baranjske županije je do sada doneseno 36 odluka o darovanju nekretnina u vrijednosti 36 milijuna kuna, od čega samo u ponedjeljak u vrijednosti od 30 milijuna kuna.

„Sve je to rezultat odgovornosti čelnih ljudi jedinica lokalne samouprave i Ministarstva državne imovine”, rekao je Marić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, jedan od potpisnika ugovora, izrazio je zadovoljstvo što je država Županiji prepustila vlasništvo nad zgradom u Županijskoj 4 u kojoj se nalaze županijske službe.

„Zgradu ćemo konačno moći obnoviti i dovesti u stanje koje ona kao spomenik kulture zaslužuje. Problem vezan za tu zgradu rješavan je 27 godina i sada smo ga potpisivanjem Diobnog ugovora između Republike Hrvatske, Ministarstva državne imovine i Županije konačno uspjeli riješiti”, rekao je Anušić.

Osim te zgrade u središtu Osijeka, ministar je potpisao ugovor o darovanju nekretnina Gradu Đakovu (poslovna zgrada Đakovštine „Mimoza”) kao i ugovor o darovanju suvlasničkog dijela nekretnine općini Satnica Đakovačka za potrebe doma za starije i nemoćne osobe.

Potpisao je i ugovor o darovanju nekretnine Općini Punitovci u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja i programa demografske obnove, kao i darovanje nekretnine Općini Bizovac u svrhu gradnje ceste u naselju Habjanovci. Osim tih ugovora o darivanju nekretnina, načelniku općine Marijanci uručio je Odluku o izdavanju isprave za upis prava vlasništva na nekretnini u naselju Črnkovci.

Prije potpisivanja ugovora ministar Marić se na zatvorenom sastanku s predstavnicima svih općina i gradova s područja Županije upoznao s problematikom vezanom za državne nekretnine na njihovom području.

Komentirajući sastanak, župan Anušić je zaključio „da su se stvari vezane uz rješavanje državnih nekretnina u općinama i gradovima Osječko-baranjske županije počele rješavati”, te dodao kako za to postoji veliki interes gradonačelnika i načelnika na čijim područjima se te nekretnine nalaze.

(Hina)

 

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari