Pratite nas

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić: Hrvatsko predsjedanje 2020. velika je prilika za promociju zemlje

Objavljeno

na

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak je u Zagrebu kazala kako je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a velika prilika za predstavljanje i promociju Hrvatske.

“Bilo kakav veliki skup, ne samo politički, ako dolaze drugi ljudi u zemlju, prilika je da se prikažemo“, ustvrdila je ministrica vanjskih poslova na okruglom stolu “Hrvatska 2020: Izazovi predsjedanja Europskom unijom za međunarodno pozicioniranje”.

“U malo više od šest mjeseci imat ćemo prigodu, doslovno svaki dan, nekad u Zagrebu, nekad u Bruxellesu, u različitim formatima komunicirati s puno ljudi”, kazala je Pejčinović Burić na okruglom stolu koji je organiziran u zagrebačkom CineStaru u sklopu konferencije o brendiranju Hrvatske.

Kazala je kako program rada Vijeća EU-a uvelike ima zadan okvir, a u hrvatskom će predsjedanju dvije velike teme biti brexit i usvajanje sedmogodišnjeg financijskog okvira, odnosno europskog proračuna.

Uz to će bitno biti pitanje migracija i sigurnosti, tj. reforme dablinskog sporazuma i šengenskog sustava, kaže Pejčinović Burić i dodaje da će Hrvatska nastojati preostali dio programa fokusirati na područja obrazovanja, turizma, zdravlja i demografske obnove.

Pejčinović je rekla kako će se većina toga i dalje zbivati u Bruxellesu, ali će se u Zagrebu održati trideset događaja najveće važnosti, što uključuje i sastanke ministara EU-a.

Uz to će biti organizirano oko 1400 ostalih događaja, poput velike konferencije civilnog društva s 1200 sudionika u Šibeniku.

Događaji na najvišoj razini, kaže Pejčinović, uglavnom će se održavati u Zagrebu. “Financijski, bilo kakav događaj najviše razine, koji ide izvan Zagreba, košta dvostruko”, tvrdi ministrica.

Ministrica je ponovila ranije objavljene podatke da Hrvatska planira potrošiti između 60 i 70 milijuna eura za predsjedanje. Druge države u istu su svrhu trošile od 50 do 130 milijuna.

U pripremi, vlada se najviše koristila iskustvima estonskog i slovačkog predsjedanja.

Imamo mnogo više od danskog ‘hyggea’

Šef premijerova kabineta Zvonimir Frka-Petešić kazao je kako svaki trideseti turist u Europi posjeti Hrvatsku, što je adut “koji Hrvatska svakako treba iskoristiti”, ali i naglasio kako se Hrvatska ne smije oslanjati samo na turizam nego brendiranje širiti na znanost, kulturu i druga područja.

Profesorica na EFZG-u i voditeljica radne skupine predsjedničine skupine za razvoj hrvatskog identiteta i brenda Dubravka Sinčić Ćorić kazala je “kako moramo razviti brend koji se razlikuje od zemalja koje su hrvatski konkurenti i privlače slične investitore”.

Dodala je kako su ekološka hrana, blizina mora i geografska raznolikost aspekti koji mogu dobro brendirati Hrvatsku.

“Ako Danci mogu promovirati svoj zagrljaj i koncept sreće, onda mi svakako za promociju imamo puno više”, rekla je.

“U proteklih godinu i pol dana smo povećali vidljivost Hrvatske kao turističkog brenda”, naglasio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i dodao da se stavlja naglasak na dio turističke ponude koja nije vezana za sunce i more, kao što su kultura, enogastronomija i UNESCO-va kulturna baština.

Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU ustvrdio je da je Hrvatska prije svega prepoznata kao turistička destinacija te da je potrebno raditi na predstavljanju hrvatske kao gospodarskog brenda.

“Gospodarstvo mora biti šlag na toj torti. Bez kvalitetnog gospodarstva dolazi u pitanje i sve ostalo”, rekao je Barbarić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica o slučaju Mađarević: izjave koje potiču rasizam su neprihvatljive

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u nedjelju brzu reakciju ministra vanjskih i europskih poslova u slučaju ksenofobnih izjava diplomatkinje Elizabete Mađarević, te istaknula da su “izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive”.

“Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu.

Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su”, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru.

Ona je također istaknula da će se “nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicati domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, piše Hina.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu objavila je navodno na Facebooku ‘rasistička i ksenofobna stajališta’.

Nakon što je u petak izbila afera, Mađarević je za jedne njemačke novine u subotu izjavila da joj je profil bio hakiran.

Premijer Andrej Plenković ranije je u nedjelju u Barbanu izjavio da treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku zaista bio hakiran, jer ako nije, rekao je, to bi bila “katastrofa“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ako Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrčući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila “katastrofa”.

Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.

“Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to”, kazao je premijer.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to “katastrofa” te da se ministarstvo jasno ogradilo.

“Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade”, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.

Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.

“Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika”, rekao je premijer.

Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.

“Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku”, kazao je Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari