Pratite nas

Politika

Marija Pejčinović Burić – nova ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade RH!

Objavljeno

na

Apsolutnom većinom od 78 glasova za (i samo 35 protiv) zastupnici su na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora potvrdili mr. sc. Mariju Pejčinović Burić za novu potpredsjednicu Vlade RH te ministricu vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Pejčinović Burić, koja je dosad bila državna tajnica u MVEP-u, odmah je i prisegnula da će svoju novu dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone te se zauzimati za svekoliki razvoj Hrvatske, a primopredaju će imati – kako je samo najavila – sutra ili prekosutra.

– S njezinim imenovanjem zaokružit ćemo proces rekonfiguracije Vlade. Nastavljamo se baviti onim što smo i dosad radili, rješavanjem problema koji muče hrvatske ljude i svladavanjem izazova koji su pred našom državom, ali sada bez dodatnih okolnosti i spekulacija o stabilnosti Vlade – istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon potvrde nove ministrice.

Prije samog glasovanja na saborskoj sjednici, Plenković je saborskom Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove predstavio tada još kandidatkinju za ministricu Pejčinović Burić:

– Gospođu Pejčinović Burić osobno poznajem već 25 godina, otkad smo zajedno krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske. Osim Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, završila je i poslijediplomski program na College of Europe. Govori francuski, engleski, španjolski i njemački. Kao poliglot i dužnosnica s političkim i diplomatskim iskustvom – koja je veliki dio karijere posvetila upravo vanjskim i europskim poslovima – siguran sam da će svoju novu dužnost obnašati odgovorno i kvalitetno, pridonoseći realizaciji Programa Vlade RH u skladu s našim nacionalnim interesima i međunarodnim pravom. Za mene kao premijera izrazio je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude istodobno i potpredsjednica Vlade kako bi u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi RH.

Plenković je zaključno istaknuo da će imenovanjem Marije Pejčinović Burić Vlada RH biti jedna od vlada europskih zemalja koja u svom sastavu ima najviše žena.

Pejčinović Burić u svom je predstavljanju, među ostalim, istaknula da je jedna od najvažnijih odrednica rada MVEP-a odnos s Bosnom i Hercegovinom te da će u tom smjeru i ići njezin angažman.

Zastupnici su izglasali i Furija Radina, predstavnika nacionalne manjine, kao novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova za i jednim glasom protiv.

– Nakon dugo vremena imamo potpredsjednika Sabora iz redova nacionalnih manjina – napomenuo je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari