Connect with us

Razgovor

Marija Pejčinović Burić: RH dobiva vidljivost koju inače ne bi imala

Objavljeno

-

U emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić osvrnula se na prioritete i zadatke koji je čekaju kao novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

– Meni je rezultat izbora velika satisfakcija. Cijeli tim i ja radili smo vrlo zdušno na predstavljanju prioriteta i onoga kako vidim sadašnjost i budućnost Vijeća Europe, kazala je Pejčinović Burić te istaknula kako smatra da je sadašnjost Vijeća Europe vrlo složena. Navodi da se ta institucija suočila s možda najvećim izazovima političke, institucionalne i financijske prirode.

Urednica i voditeljica Jasmina Popović kazala je da Pejčinović Burić nisu podržali samo zastupnici Europske pučke stranke, nego i drugi. Ministrica je, pak, napomenula da nitko i ne bi mogao dobiti izbore samo na temelju potpore jedne političke grupacije.

“Kriza Vijeća Europe jer statut nije primijenjen na isti način u Odboru ministara i Parlamentarnoj skupštini”

Nastojala je objasniti da je kriza Vijeća Europe nastala jer statut nije primijenjen na isti način u dva glavna tijela – Odboru ministara i Parlamentarnoj skupštini.

– Odbor ministara je Rusiju, kada je izvršila agresiju na Krimu, ostavio u svom sastavu, a Parlamentarna skupština je Ruskoj Federaciji oduzela pravo glasa. To je dovelo zadnjih nekoliko godina do vrlo napetog odnosa između dvaju tijela te unutar same Parlamentarne skupštine. To je rezultiralo i time da se Ruska Federacija potpuno povukla i prestala plaćati. Tako je uz tu političku i institucionalnu krizu došla i financijska. Dug koji Rusija treba platiti do kraja lipnja popeo se na 67 mil. eura bez kamata, izjavila je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić: Sustav nadzora je potreban

Ministrica je u svojim razgovorima i predstavljanjima u Vijeću Europe govorila i o razini demokratskih standarda, vladavini prava te slobodi medija. No njezini kritičari navode da u spomenutim područjima ni Hrvatska “ne stoji sjajno”.

Pejčinović Burić kazala je da “ima država koje su u stalnom monitoringu, kao npr. Srbija i BiH, a i onih nad kojima je postmonitoring ili redovni periodični pregled stanja”.

– Dakako, kada se dogodi neka iznimna situacija, kao npr. ubojstva novinara u Slovačkoj i Malti, koja su pod još nerazjašnjenim okolnostima, onda se ide na posebnu vrstu izvješća i praćenja. Sve države prolaze taj monitoring. Mi sigurno nismo niti među onima koji su na dnu skale niti smo među onima koji su na vrhu, ali smo sigurno u sredini. U Hrvatskoj, ali i u mnogim drugim državama, treba još uvijek raditi. Zato i treba taj sustav nadzora, naglašava ministrica.

Izborom nove glavne tajnice Hrvatska dobiva “vidljivost” koju inače ne bi imala

Na pitanje hoće li se u svome radu moći “distancirati” od Hrvatske i biti objektivna, odgovorila je da su ovi izbori za glavnog tajnika Vijeća Europe provedeni prema malo strožim, Junckerovim kriterijima.

– Nakon što ste izabrani, vi zaista morate raditi u ime institucije i provoditi ono što treba. Ono što je dobro za Hrvatsku je svakako dobar proces nominacije, da se o Hrvatskoj razgovara. Posebno je to važno za manje države. U svim medijima, svim članicama Vijeća Europe, govori se o novoj glavnoj tajnici koja dolazi iz Hrvatske. Dobivamo jednu vidljivost koju inače ne bismo imali, dodala je.

“Zauzet ću se da 11. srpnja postane službeni dan sjećanja na žrtve genocida 1995. godine”

Rad s povjerenicom za ljudska prava smatra vrlo važnim. Istaknula je da je prošlu srijedu svjedočila zahtjevima majki Srebrenice da se 11. srpnja službeno proglasi danom sjećanja na žrtve genocida 1995. godine.

– Ja sam im rekla da ću, ako dođem na mjesto glavne tajnice, s povjerenicom za ljudska prava sve napraviti da za godinu dana ne moraju slati istu poruku, izjavila je ministrica.

Pejčinović Burić: Na premijeru je da odabere novoga ministra ili ministricu

Odgovarajući na pitanje bi li na njezino mjesto u ministarstvu mogao doći, kao što prenose neki mediji, Davor Ivo StierVladimir DrobnjakAndrea Zgombić-Metelko ili Davor Božinović, odgovorila je da bi to svakako trebala biti osoba koja ima iskustva u vanjskim i europskim poslovima.

– Mnogo je izazova pred Hrvatskom, posebno uoči predsjedanja Vijećem EU-a. Svi spomenuti su sjajni ljudi. Međutim, trebamo ostaviti premijeru da to odabere, izjavila je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari