Pratite nas

Komentar

Marija Pejčinović Burić: Vulinova izjava bila je prijetnja suverenosti Hrvatske

Objavljeno

na

Foto: Hina

Odluka srbijanske vlade o proglašenju ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, jer on ni na koji način nije istupao protiv Srbije, dok je ministar obrane Aleksandar Vulin dovodio u pitanje suverenost Hrvatske, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska šefica diplomacije.

“Odnosi Srbije i Hrvatske su bremeniti i utoliko sve izjave koje dolaze s dužnosničke razine moraju biti odgovorne i odmjerene. To nije slučaj kada takve izjave daje (srbijanski ministar obrane) Aleksandar Vulin.

Sve njegove izjave su u potpunoj suprotnosti s dobrosusjedskim odnosima, a njegove zadnje izjave bile su i više od toga, bila je to prijetnja suverenosti Republike Hrvatske i mi smo našu notu od prošlog tjedna temeljili na tim njegovim izjavama koje su imale za cilj dovesti u pitanje suverenost Hrvatske”, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u Bruxellesu.

“Mi nismo imali drugog izbora nego tako reagirati i tako bi reagirala svaka suverena država”, dodala je ministrica koja u sjedištu NATO-a sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova 29 zemalja članica Saveza.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u subotu notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu kojom osuđuje Vulinovu izjavu kako o njegovu dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri” te ga proglasilo “persnom non grata”.

Ta Vulinova izjava ocijenjena je kao “neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske”.

Srbijanska vlada na to je reagirala u četvrtak, proglasivši ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom.

“Nota koju je jučer dala srbijanska vlada nije put za građenje dobrosusjedskih odnosa jer ministar Krstičević ni na koji način nije istupao protiv Srbije, tako da mislimo da su teze u toj noti potpuno izokrenute u odnosu na ono što smo mi naveli našoj noti. Mi smo vrlo posvećeni stvaranju dobrosusjedskih odnosa, ali mislim da ovakvi istupi i ovakve akcije otežavaju i smanjuju prostor za zajedničko djelovanje”, rekla je ministrica.

Ministrica je istaknula da Hrvatska namjerava i dalje raditi sa Srbijom na otvorenim pitanjima, koja su prevažna i kojih ima previše da bi ih se zanemarivalo.

“Naš je pristup vrlo pragmatičan, treba raditi na otvorenim pitanjima. Pitanje ostatka odnosa razvijat će se dinamikom koja bude moguća, a za sada nam je najvažniji fokus rad na otvorenim pitanjima. Da je tome tako svjedoči i činjenica da je jučer održana sjednica radne skupine za izbjegle i nestale. To je jedno od najvažnijih pitanja u našim odnosima i namjeravamo nastaviti raditi i na drugim otvorenim pitanjima, poput pitanja granice ili naše manjine u Srbiji”, zaključila je ministrica Pejčinović Burić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: Pustimo djecu da žive i krenimo od Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Nekad su pod kišobranom zakonitosti i zakona ubijani i progonjeni crnci, a dok su se bijelci vozili udobnim vlakovima oni su putovali u vagonima s kravama i ovcama pod njihovim nogama. Pod istim kišobranom žene su bivale tlačene i mučene, a i danas ih u Indiji muž može zakonito silovati, u Iranu po zakonu trebaju pisanu potvrdu kako bi negdje putovale, a u Jordanu se žene i dalje može zakonito ubiti “u ime časti.”

Nacisti su pod istim kišobranom legalnosti puštali židovsku djecu, žene i muškarce da noktima grebu zidove plinskih komora, a jugoslavenski komunisti su sasvim zakonito slali neistomišljenike, homoseksualce i druge na Goli otok, pa ih ubijali. U Bruxellesu su do prije 50-ak godina crna djeca izlagana u zoološke vrtove, a Amerikanci su posve zakonito raseljavali i ubijali Indijance, palili i otimali njihovu djedovinu.

Pitanje je trenutka kad će ljudska vrsta pobijediti i najveći barbarizam u povijesti, onaj koji je samo u zadnjih 15 godina pobio više od milijardu nevine djece, što u količini zla premašuje sve gore navedene grozote.

Generacije koje dolaze neće to opraštati jer je bilo zakonito, dapače, kroz povijesne knjige učit će o onima koji su takav legalitet stvarali i održavali zbog kratkoročnih i osobnih interesa, ponajviše popularnosti, s izlikama uvredljivim za zdrav razum i barem iole zdravo srce.

Oni koji su na strani nerođenih neka danas ne očekuju svekoliku podršku, popularnost i mainstream prihvaćanje. U nacističkoj Njemačkoj nije bilo popularno progovarati za Židove, u nekadašnjoj rasističkoj Americi za crnce, u šovinističkom Iranu za žene, u Jugoslaviji za Hrvate ili u NDH za Srbe ili Rome… To vam neće otvarati nego zatvarati mnoga vrata, ali će otvoriti jedina važna vrata – vrata istine.

Zato hvala svim onima kojima kroz povijest anketni postoci i popularnost nisu bili prioritet. Učinili su tako našu Zemlju ljepšim i dostojanstvenijim mjestom za život, a i dali nam primjer kroz sebe same. Hvala i onima koji su takve progonili i ismijavali. Dokazali su takvim pokušajima nebrojeno puta da se istina i pravda ne mogu protjerati ili ismijati ni na koji način.

Pustimo djecu da žive i krenimo od Hrvatske, Jakuševac služi za odlaganje otpada i smeća, a ne za odlaganje u krpe zamotane i isjeckane djece da se njima hrane vrane kako bi neki hranili svoje jeftine interese, komentirao je Marijan Knezović na facebooku

 

Pusti me da živim

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Karamatić: Kako će oni organizirati ‘republiku BiH’ na četvrtini teritorija BiH, to je njihov problem

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Mario Karamatić ocijenio je da se Programskom deklaracijom, usvojenom na Kongresu SDA, revitalizira Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Karamatić je rekao da je tzv. “republika BiH” bila prije Daytona i da je obuhvaćala 23 posto BiH, te podsjetio da su bile i Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Republika Srpska.

– Kako će oni organizirati “republiku BiH” na četvrtini teritorija BiH, to je njihov problem – istakao je Karamatić.

Karamatić je rekao da mu je veoma drago što je SDA prepoznala inicijativu HSS o neophodnosti revitalizacije Herceg-Bosne i da su u tom pravcu i donijeli deklaraciju.

On je napomenuo da je deklaracija povratak na preddaytonsko stanje, budući da je neodrživa ovakva organizacija BiH, naknadno devastirana od visokih predstavnika.

– To je ono što mi zagovaramo ima dvije godine. SDA je sada napravila iskorak u tom pravcu i mi im zahvaljujemo – naveo je Karamatić.

On smatra i da je deklaracija SDA spisak želja, ali i da mu je drago što su u toj stranci naveli da će otvoriti vrata za druge narode.

– Tako će SDA postati multietnička stranka, jer će se u njoj nalaziti muslimani Bošnjaci, muslimani Sandžaklije, muslimani Arapi, Šiiti, Suniti, te će tako otvoriti vrata prema Europi – rekao je Karamatić. (Srna)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari