Connect with us

Vijesti

Marija Ratkić isključena iz članstva HDZ-a

Objavljeno

-

foto HINA

Časni sud ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, sukladno Statutu stranke, donio je Odluku o isključenju Marije Ratkić iz članstva HDZ-a, priopćeno je iz te stranke.

Donedavna predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, obuhvaćena istragom Uskoka u aferi vezano za Inu, trebala bi izaći iz pritvora u ponedjeljak nakon što se njezina ostavka na tu poziciju upiše u sudski registar, potvrdila je Hini njezina odvjetnica Višnja Galešić.

”Zbog isteka radnog vremena osječkog Trgovačkog suda tijekom petka formalno nije provedeno brisanje iz sudskog registra, a kako sud ne radi tijekom vikenda, nakon što taj formalni dio bude riješen, podnijet ćemo prijedlog za puštanje Marije Ratkić iz istražnog zatvora”, pojasnila je Galešić.

Ranije je bilo najavljeno da će sada već bivša direktorica, čija ja ostavka prihvaćena, biti puštena da se brani sa slobode u petak za kada je bilo najavljeno da će njezina ostavka biti objavljena u sudskom registru.

Mariji Ratkić je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. No kako je odmah podnijela ostavku za nju više nema zakonskih razloga za ostanak u istražnom zatvoru.

Odvjetnik Petar Pavković, koji također brani Mariju Ratkić, ranije je izjavio da njegova branjenica nije priznala krivnju i da neće biti svjedokinja pokajnica u istrazi.

Uz Ratkić, Uskokovom istragom zbog malverzacija u preprodaji plina, obuhvaćeni su sada već bivši direktor u Ini Damir Škugor, njegov otac Dane Škugor, donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari