Connect with us

Politika

Marija Selak Raspudić: Moraju se vrlo jasno odrediti kriteriji obnove kako na njima ne bi netko profitirao

Published

on

Hrvatski sabor danas raspravlja o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru na svojoj je prvoj sjednici predložila nova Vlada.

Taj zakon treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i tako da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba, rekao je premijer Andrej Plenković izražavajući želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i sa svim dionicima obnove.

Po predloženom zakonu, koji ide u prvo saborsko čitanje, konstrukcijsku obnovu zgrada Vlada bi financirala 60 posto, a po 20 posto vlasnici i jedinice lokalne samouprave. Formirat će se i Fond za obnovu koji će, osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljat će svojevrsni “One stop shop” za sve građane koji su pogođeni potresom.

Marija Selak Raspudić (Most) kazala je kako je u Sabor konačno došao prijedlog zakona o obnovi.

“O ovome smo trebali raspravljati ranije, ali nećemo priječiti ovaj zakon jer je stvoren dojam kako se jedino njime stvari mogu riješiti. Ovaj zakon odnosi se isključivo na konstrukcijsku obnovu, a javnost ne zna o čemu je riječ. U nekoj situaciju to može biti samo 20 posto obnove, a u drugim situacijama to može biti puno više”, rekla je i dodala kako se Most zalaže za proaktivan i pravedan pristup.

Poručila je kako se vrlo jasno moraju odrediti kriteriji obnove kako na njima ne bi netko profitirao.

“Država nije jasno definirala način financiranja. Treba nam realan pristup i zato moramo biti hrabri i uhvatiti se u koštac s imovinsko-pravnom problematikom koju ovaj zakon preskače”, rekla je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari