Connect with us

Politika

Marija Selak Raspudić: Najave ministra Horvata su opasne i poziv na korupciju

Objavljeno

-

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić poručila je u petak kako je nedopustivo da građani bez kontrole plaćaju obnovu nakon potresa, a najave ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata nazvala je opasnima te pozivom na korupciju.

“Nama je nedopustivo da hrvatski građani plaćaju obnovu bez njezine kontrole, a to je upravo ono što je najavio ministar Horvat”, izjavila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenivši ministrove najave opasnima.

Za njegove najave da se izmijenjenim Zakonom o obnovi neće preispitivati imovinsko-pravni odnosi, legalnost zgrada, da će se drugačije određivati mjesto prebivališta, rekla je da će se uvesti europski pragovi javne nabave od 39 milijuna kuna, koji su bitno viši od hrvatskih.

Ako se pragovi za javnu nabavu podignu na europsku razinu od 39 milijuna kuna onda se na nijednu nabavu do te vrijednosti neće primjenjivati Zakon o javnoj nabavi, neće biti mogućnosti žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave niti sudske zaštite, upozorila je.

Horvat naumio iz javne nabave eliminirati Državnu komisiju

“Ministar Horvat naumio je eliminirati iz javne nabave, koja se odnosi na obnovu od potresa, Državnu komisiju za kontrolu postupka javne nabave, samostalno i neovisno tijelo koje bi trebalo kontrolirati javnu nabavu”, kazala je Selak Raspudić, ocijenivši to kao “javni poziv na korupciju”.

Posebno problematičnim drži ministrove najave da će se za privatne subjekte kontrolirati projekti, za razliku od javnih zgrada gdje će se dati mogućnost osnivaču da sam potvrdi kontrolu.

“Kao da korupcije nema, vjerojatnije je da će privatni subjekt osigurati da zgrada bude pravilno obnovljena, za razliku od onoga što se najčešće događa kod onog što je javno”, rekla je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas