Connect with us

Politika

Marija Selak Raspudić: Položaj Hrvata u BiH je ključni VP cilj, treba iskoristiti trenutak

Objavljeno

-

Foto: Hina

Marija Selak Raspudić (Most) ocijenila je u srijedu da su izjave predsjednika Milanovića o Švedskoj i Finskoj u NATO-u možda imale za cilj u EU institucijama osvijestiti položaj Hrvata u BiH te da treba iskoristiti taj trenutak i izboriti se “za naš ključni vanjskopolitički cilj”.

“Kocka je bačena! U trenutku kada je predsjednik Republike doveo u vezu prava Hrvata u Bosni i Hercegovini – naš ključni vanjskopolitički strateški interes – i pridruživanje Finske NATO-u, možemo li si mi uopće priuštiti da odbijemo mogućnost da se borimo za taj ključni vanjskopolitički interes koji je ujedno i sigurnosni problem Republike Hrvatske?”, upitala je Selak Raspudić.

Naša diplomacija uvijek je išla prema zadovoljavanju briselskih kriterija

Ustvrdila je da nam je do sada najviše naštetilo to što nikada nisu iskorištene sve pravne mogućnosti da bismo se izborili za bilo koji strateški interes Hrvatske te naglasila kako je “naša diplomacija uvijek išla prema zadovoljavanju briselskih kriterija umjesto da se izbori za ono što nam pripada”.

“Ovo jest radikalan čin, ali da se ranije radilo kako treba, do ovoga ne bi ni došlo”, ustvrdila je te dodala kako je možda tome za cilj da se u europskim institucijama osvijesti položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Time se, ocijenila je, ne šteti Finskoj ili NATO-u te pojasnila da bi – ako bi se doista izborili za izborni zakon u Bosni i Hercegovini –  stabilizirali tamošnju situaciju i time olakšali posao NATO-u i učinili cijelu regiju sigurnom.

Rekla je kako “dopušta i Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću da sazriju u političkoj volji, odlučnosti i znanju” o tome kakav je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini te da se, u trenutku kada mogu, bore za njihove interese.

Na novinarsko pitanje odgovorila je kako “ne misli da je Milanović trojanski konj Kremlja”.

Ne može čestita osoba prihvatiti mjesto u ovoj Vladi

U najavljenoj promjeni ministara, za Selak Raspudić “nema nikakvih iznenađenja”, a činjenica da će Anja Šimpraga biti potpredsjednica Vlade govori joj da “Milorad Pupovac nije sklon ideji da bilo tko, malo nezavisniji, zauzima to mjesto, odnosno, da želi zadržati uzde u svojim rukama”.

Nije optimistična ni oko izbora Davora Filipovića jer, kaže, već je pokazao da “nema dobre socijalne vještine, a upravljačke su nam još uvijek nepoznate”.

“Ključno je to da bilo koja osoba, u trenutku tolikih afera i rekonstrukcije Vlade zbog korupcije, kad prihvaća mjesto u toj istoj Vladi pokazuje da podržava koruptivne procese. Ne može čestita osoba pristati biti dio takve Vlade”, zaključila je Selak Raspudić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari