Pratite nas

Politika

Marija Selak Raspudić: Zašto država ulaže u konstukcijsku obnovu, a nakon idućeg potresa sve se opet može srušiti

Objavljeno

na

Nastavlja se prva sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora. Konstituiranje 10. saziva Hrvatskog sabora održano je u prošlu srijedu, 22. srpnja u sabornici Hrvatskoga sabora.
Sabor će u drugo čitanje poslati Vladin zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka. Šteta se procjenjuje na 86 milijarda kuna i jasno je da će obnova trajati godinama.

Sabor će se očitovati o izvješćima o izvanrednom Vijeću Europske unije, održanom u Bruxellesu od 17. do 21. srpnja, te o šestomjesečnom hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije koja mu je podnio premijer.

Nezavisna zastupnica u klubu Mosta Marija Selak Raspudić u izlaganju je rekla kako izražavaju zabrinutost u pogledu izvještaja, odnosno financijske konstrukcije.

“Navodi se mogućnost privremene mjere da će se od država članica tražiti privremeno povećanje njihovog udjela novca koji daju EU on 0,6 posto BND-a. Kako će se to odraziti na Hrvatsku? Postoji mogućnost da ćemo više morati dati nego što ćemo uspjeti povući.

Što se Zakona o obnovi Zagreba, nismo riješili ključne probleme, nije dovoljno naglašena da sama konstrukcijska obnova ne znači ništa, građani će se posvađati tko može dati onih 20 posto, a velik dio građana će htjeti sudjelovati u cjelovitoj obnovi, a dio neće imati novaca. Zašto država ulaže u konstukcijsku obnovu, a nakon idućeg potresa sve se opet može srušiti. Potrebno je odmrznuti zamrznuti kapital koji grad posjeduje da bi se moglo govoriti koliko novaca imamo, a koliko moramo dati, trebamo pristupiti cjelovito i proaktivno”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari