Connect with us

Herceg Bosna

Marija Slišković Zagrepčanka godine

Objavljeno

-

[vsw id=”4nxaqtaYGBw&feature=youtu.be” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

NISMO NEMOĆNI I MOŽEMO UTJECATI -I MORAMO
Večeras je u emisiji HTV-a DAMIN GAMBIT gošća Marija Slišković.Da ne pomislite da je HTV promijenio svoju “politiku “pa se sjetio ZAGREPČANKE GODINE,ne nije .Ja sam im pisala ./svima na rukovodećim mjestima, i urednicima redakcija/ u siječnju pa nije bilo odgovora ,pa .opet ,pa neki čudni odgovori ,pa ja opet /ni Marija nije vjerovala da će uvažiti prijedlog/ i hvala Bogu snimljena je emisija.Dakle još jednom se pokazalo kako NISMO NEMOĆNI I MOŽEMO UTJECATI .Ja bih rekla i MORAMO.
Ovih dana se MORAMO uključiti u javnu raspravu o budućem Zakonu o žrtvama silovanja.Pisati pisma i slati
Evo mog prvog pisma
Ivanka Luetić Boban
Smojina 3 ,21000 Split

Split 31 .01.2014

Hrvatska Radio Televizija
na pažnju gđa Marija Nemčić
Poštovana,

želim Vam skrenuti pozornost na propust koji je HTV kao javni servis napravio . Uloga javnih servisa je i informiranje što je u ovom slučaju izostalo.
Svake godine u Zagrebu se dodjeljuje nagrada Zagrepčanka godine i svake godine je dobitnica istu večer gostovala na HTV–u u Dnevniku te u još nekim emisijama posvećenim nagrađenoj i nagradi .
Prošle godine nagradu je primila gđa Marija Slišković predsjednica udruge „Žene u domovinskom ratu“ .Nažalost niti te večeri a niti ijedne poslije gđša Slišković nije bila gošća Dnevnika ali ni drugih emisija HTV-a. U brojnim emisijama HTV—a u kojima su prodefilirale razne osobe te se štošta predstavilo ,ova žena nije dobila ZASLUŽENO mjesto. .Barem kao njene predhodnice.U međuvremenu je napravljena i emisija posvećena upravo osobama poput gđe Slišković DAMIN GAMBIT .Ali evo vrijeme prolazi uskoro će i nova dobitnica ,8 ožujka , a Vi nam niste pružili ni priliku upoznati dobitni cu i njen rad .Važno je naglasiti jedan segment radi kojeg je gđa Slišković dobila nagradu a to je posebno važno ,njen rad vezan uz problematiku silovanih žena u Domovinskom ratu. Ova je tema izuzetno važna.Važna je i ŠUTNJA duga preko 20 godine,jer se o ratnom zločinu nad ženama- SILOVANJU gotovo nije ni govorilo .Pravila se država i institucije kao da se to nije ni dogodilo .To je ujedno i najstrašnije nasilje nad ženama.Bila sam na dodjeli nagrade i s ponosom slušala čestitku predsjednika gradske skupštine Bernardića ,gradonačelnika Bandića te pismo predsjednika Josipovića .I posebno, jedne o d silovanih žena .Ja Vas molim ispunite svoju zadaću jer inače šaljete lošu poruku i ne izvršavate svoju zadaću .javnog servisa.Dajete prostor samo onim nagrađenim koje su Vama“ po guštu“ .Do sada svim nagrađenim ženama. Samo ne gđa Slišković .Radi teme? Da tema je itekako mučna ali o njoj se mora govoriti .I to je gđa Slišković napravila .I još puno više .Želimo čuti o tome.
S poštovanjem Ivanka Luetić Boban,

*predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitskodalmatinske županije u 3 mandata , i dobitnica nagrade Splitsko-dlamatinske županije za poticanje uspostave ravnopravnosti spolova*

 

Rođena Zagrepčanka nije bila žrtva nasilja u ratu. No, to borbi MARIJE SLIŠKOVIĆ za žene, žrtve seksualnog nasilja, daje dodatnu težinu.
“Zagrepčanka 2013.” godinama se bori za prava najslabijih – žena, žrtava svih oblika nasilja počinjenih u Domovinskom ratu.
Udruga je osnovana 2005. zbog prikupljanja i objavljivanja svjedočanstava, a sve je sabrano u sedam objavljenih knjiga – Kako se branila Hrvatska u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Sisku, Petrinji i Škabrnji – opisuje 178 potresnih svjedočanstava. Posljednja objavljena knjiga “SUNČICA” sadrži svjedočanstva silovanih žena iz Domovinskog rata te ispovijest silovanog muškarca. Ovog je tjedna premijerno prikazan u kinu i dokumentarni film “Sunčica”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari