Connect with us

Komentar

Marijan Knezović: Ne razumijem gdje je ljubav prema Dinamu u ugrožavanju tuđih života

Objavljeno

-

Foto: Marijan Knezović/fb

Ružno. Žalosno. To su jedine riječi kojima kao Dinamovac mogu objektivno opisati ono što se događa u Sevilli. Mogu razumjeti da se u sklopu navijanja i navijačke kulture prekrši pokoje društveno pravilo. Mogu razumijeti da se po ulicama pjeva, da se veseli, da se pije i popije. Sve je to za ljude i nema ga tko nekad nije pretjerao.

Ali, da skupina navijača dopusti da među njima budu prvorazredni klošari i neprijatelji Hrvatske koji našu zemlju sramote gdje god stignu, to ne mogu razumijeti. Mogu razumijeti da padne pokoja teška riječ ili rasprava kada se sastanu navijači različitih klubova. Iako naravno ne podržavam, mogu razumijeti i da se poneki navijač potuče s drugim navijačem ili navijačima, pogotovo ako je to dogovoreno kao što često i jest.

Ono što ne mogu razumijeti je činjenica da sam upravo svjedočio sceni u kojoj na sred jednog predivnog europskog grada navijači voljenog kluba bacaju staklene boce na starce, žene, djecu. Ne razumijem gdje je ljubav prema Dinamu u ugrožavanju tuđih života. Ne razumijem čemu staklenim bocama gađati ljude koji Rakitića i Šukera, ikone Seville, poštuju više nego u Lijepoj našoj.

Naravno da su navijači koji rade probleme u manjini. Ali, kakva je ta većina koja to gleda? Kakva je to difuzija odgovornosti da većina normalnih pripadnika svoje navijačke skupine šuti nekolicini klošara koji bacaju ljagu na Dinamo i Lijepu našu.

Nije potrebno ni korisno da se ljudi u Sevilli u strahu sklanjaju na drugu stranu ulice kad čuju naš, najljepši jezik na svijetu. To je sramota. Kao što je sramota i to što u dobu videokamera i ozbiljne tehnologije kao društvo dopuštamo da nekolicina istih klošara predstavlja Dinamo i Hrvatsku na način koji je za stid, a ne za ponos.

Da zaključim, razumijem navijačku kulturu i sam sam dio nje. Dinamo dišem od rođenja. No, jedno je agresija koja ima logiku, glavu i rep. To je recimo udarac kojim je Zvone Boban počastio milicajca. S druge strane, ovakva vrsta iracionalnog nasilja gdje navijači postaju ambasadori naše zemlje i predstavljaju nas kao da smo tek izišli iz špilje, e to se stvarno može brzo i lagano završiti. Rekli bi političari, stvarno je vrijeme da institucije odrade svoj posao…
Forza Dinamo ❤️ Idemo pobijediti ili se u najmanju ruku pokazati na stadionu kakvog zaslužuje i Dinamo i Zagreb i Hrvatska. Protivnik nije mogao biti teži, a ni motiv veći, komentirao je Marijan Knezović na facebooku.

“Ti si ljubav koja vječno gori,
ljubav što se cijeli život voli.
Ti si ljubav koja nema cijene.
O, Dinamo ti si dio mene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari