Connect with us

Komentar

Marijan Knezović: Nije zviždanje ovakvoj himni sramotno

Published

on

Mnogi se danas zgražaju jer je u Širokom Brijegu izviždana himna BiH. Zapravo, mislim da je to odlična i plemenita politička poruka, pogotovo ako znamo povijesni i politički kontekst.

Dom naroda kao legitimno i nadležno tijelo nije usvojio zakon o himni. To je izazvalo reakciju tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa koji je Bonnskim ovlastima 25. lipnja 1999. donio Zakon o državnoj himni i praktički odabrao himnu BiH.

U prijevodu: himna BiH je nametnuta Hrvatima kao i Bošnjacima i Srbima od stranaca i međunarodne zajednice. Budući da Hrvati i BiH osjećaju svojom domovinom i budući da im ona ustavno pripada, nedopustivo je da nam stranci u našoj zemlji nameću himnu. To ne postoji nigdje u svijetu.

I držim odličnim da zviždanjem pokažemo što mislimo o tome da stranci odlučuju u našoj zemlji umjesto nas. Hrvati zapravo više vole BiH i njezinu suverenost od samoproglašenih patriota. Samo mi želimo BiH dosljednu, kao zemlju u kojoj odlučuju njezina tri naroda, a ne briselski birokrati.

Nije zviždanje ovakvoj himni sramotno. Sramotno je da mnogi ne vide problem u tome što BiH nije država nego zaseok međunarodne zajednice koji nema pravo odlučiti ni o vlastitoj himni. Oni koji očekuju da Hrvati drže ruku na srcu za vrijeme intoniranja himne koju im je nametnuo tuđin jednostavno nemaju dvije čiste u glavi.

Široki Brijeg osvojio Kup Bosne i Hercegovine!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari