Connect with us

Politika

Marijan Pavliček: Opet planiram ići u Srbiju

Objavljeno

-

Današnji gost HTV-ove emisije “Nedjeljom u dva” bio je čelnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček. Zašto ga ne puste u Srbiju? Može li hrvatska desnica zajednički artikulirati stajališta u Saboru te u čemu je razlika između Domovinskog pokreta i Suverenista, možete čuti u emisiji.

“Nije isto biti Hrvat u Zagrebu, Vukovaru, ili biti Hrvat u Republici Srbiji

Čelnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kazao je kako mu je drago što je gost današnje HTV-ov emisije “Nedjeljom u dva” jer smatra da kao političar putem medija može iskazati svoja stajališta, odnosno političke opcije koje zastupa.

Istaknuo je kako je prije nekoliko dana išao u Srbiju te da planira opet ići.

– Kao saborski zastupnik, kao član Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, moja je dužnost i obveza obilaziti hrvatske zajednice, ne samo u Srbiji nego i u drugim europskim državama. U Srbiju sam išao na poziv hrvatskog kulturno-umjetničkog društva, dodao je.

Kazao je kako je na temelju tog poziva izvadio diplomatsku putovnicu i krenuo na put u Srbiju. Naglasio je da nije isto biti Hrvat u Zagrebu, Hrvat u Vukovaru, a kamoli biti Hrvat u Republici Srbiji.

Pavliček je rekao kako je i prije bio u Srbiji jer je obilazio hrvatsku zajednicu te da nije bilo većih problema. Problem je bio prije dva mjeseca, kada je išao k svojoj obitelji, i nisu ga pustili u Srbiju.

Naveo je kako tada nije imao diplomatsku putovnicu. No tada nije želio “cirkus”, ne želi na taj način prikupljati političke bodove. Kazao je kako Hrvatska i Srbija trebaju imati dobre odnose jer su susjedne zemlje bez obzira na to što se u nekim stvarima ne slažu.

– Ako želite riješiti probleme s nekim susjedom, onda s njim morate sjesti i razgovarati, koliko god se ne slagali s njim. A mi imamo dosta problema koje moramo riješiti. Ja sam tada mogao imati tiskovnu konferenciju, i možda minirati dolazak samog Dačića u Hrvatsku, dobiti možda nekoliko medijskih natpisa, ali bih vjerovatno napravio štetu, posebice hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Ipak mi je njihov prioritet iznad osobnih političkih bodova. Napravio bih moguću štetu, budućih odnosa sa Srbijom. a oni su Hrvatskoj bitni zbog rješavanja pitanja granica, moramo riješiti pitanje nestalih, a možemo riješiti i pitanje Hrvatske zajednice u Vojvodini. Hrvatska mora riješiti i pitanje ratne odštete logorašima srpskih koncentracijskih logora. To ne možemo riješiti bez razgovora, poručio je.

– Ali reagirao sam sada, kad se to dogodilo s diplomatskom putovnicom, rekao je.

Pavliček je dodao kako mu je drago što je ministar vanjskih poslova Grlić Radman reagirao, odnosno što je poslao prosvjednu notu srbijanskom kolegi.

O uvođenju obveznog vojnog roka

Pavliček se osvrnuo i na temu uvođenje obveznog vojnog roka. Dodao je kako prvo treba poraditi na časnicima u hrvatskom vojnom sustavu jer ih ima nezadovoljnih. No Suverenisti nisu razgovarali o toj temi.

Rekao je da je on služio civilni vojni rok jer je već tada radio u prosvjeti, stoga je iz praktičnih razloga išao u civilnu vojsku. Pavliček je istaknuo kako je još prije izjavio da treba početi razmišljati o mogućnosti uvođenja temeljne obuke za mlađe naraštaje. I to zbog situacije u kojoj se svijet nalazi, ponajviše zbog sigurnosti.

Njegovo mišljenje je da se u Hrvatskoj treba povesti šira rasprava o toj temi. Također je naglasio kako prvo treba više sredstava uložiti u profesionalnu vojsku.

“Lako možemo postati potencijalna meta”

Čelnik Suverenista osvrnuo se i na temu pomoći Ukrajini.

– Mi smo jasno dali do znanja da nećemo podržati obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Smatramo da je to dodatni sigurnosni rizik za hrvatsku državu. Smatramo da si time doslovno crtamo metu na čelo jer ako imate na svom teritoriju vojsku, koja je trenutno u ratnom sukobu, tada vrlo lako možete postati potencijalna meta, one druge zaraćene strane, poručio je.

Kao saborski zastupnik, dodao je, polažem račune hrvatskom narodu. Demantirao je tezu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako su Suverenisti rusofili.

Pavliček je istaknuo kako je Hrvatska pokazala da je prijatelj Ukrajine samim time što smo prihvatili izbjeglice, ali i na dosta drugih načina. Dodao je da je Hrvatska trebala prihvatiti i veći broj ukrajinskih izbjeglica.

Pavliček: Zekanović od Sabora pravi cirkus svojim ponašanjem

Čelnik Suverenista komentirao je i svog bivšeg člana Hrvoja Zekanovića. Rekao je da je Zekanović pokazao tek sada svoje pravo lice.

– Čovjek koji je nama na desetke puta rekao da je Andrej Plenković hodajuća sotona, a danas je najveći zagovornik Andreja Plenkovića. Mislim da je to sasvim dovoljno, poručio je.

Istaknuo je kako Zekanović od trenutnog saziva Hrvatskog sabora pravi cirkus svojim ponašanjem. I zbog takvog ponašanja velik dio hrvatskih građana ne voli političare i smatra da političari služe sami sebi.

Čelnik Hrvatskih suverenista govorio je u emisiji o Domovinskom pokretu, radu u Hrvatskom saboru, te o izbornim jedinicama. Osvrnuo se i na aferu SMS, rad Vlade, pandemiji koronavirusa, cijepljenju, ali i o mogućoj suradnji Suverenista s HDZ-om. Komentirao je i izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića. Naglasio je kako Hrvatski suverenisti u saboru imaju najbolju suradnju s Mostom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas