Connect with us

BiH

Marijan: Srbija je uzela od JNA apsolutno sve osim zločina koje je počinila

Published

on

Komentirajući navode zastupnika Srbije u raspravi na Haaškom sudu da je Oluja bila zločinačka organizacija, a brijunski sastanak dokaz genocidne namjere, Davor Marijan s Hrvatskog instituta za povijest tvrdi kako se to može smatrati i nepoštivanjem odluke jednog suda. Istaknuo je da je Srbija i Crna Gora od JNA uzela kadar, njeno oružje, opremu,“sve, apsolutno sve osim zločina koje je JNA počinila“ i zato očekuje kako sud neće nasjesti na jedno takvo providno objašnjenje.

„To je očito bila temeljna točka srbijanske protutužbe. Međutim, kako je i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju odbacio te tvrdnje to samo pokazuje koliko je deplasirana i s jedne strane to se može smatrati nepoštivanjem odluka jednog suda, bez obzira kakva taj sud bio“, kazao je Marijan u razgovoru za narod.hr.

Iako Hrvatska nije imala razloga biti nešto naročito zadovoljna tim sudom, ipak je taj sud povremeno znao biti profesionalan kao što se vidjelo u slučaju Ante Gotovine i Mladena Markača, pojasnio je hrvatski povjesničar.

Nazvavši tvrdnju neosnovanom, Marijan je kazao kako Srbija „jednostavno mora ići na taj način kad su već krenuli“. Prisjetio se komentara za koje smatra da su potpuno točni jer se slaže kako su dobrim djelom trenutna događanja pred Međunarodnim sudom pravde s jedne strane srbijanski igrokaz za domaću javnost.

Mišljenja je kako srbijanska teza nema osnovu jer je Oluja bila legitimna akcija. Iako postoji nekoliko rečenica sa sastanka na Brijunima koje se različito tumače, Marijan u njima ne vidi ništa sporno.

„Kao povjesničar koji se bavi tim razdobljem tvrdim kako je to bio razgovor čovjeka koji je formiran u ratu i koji je bio u vojsci Franje Tuđmana. Ukratko, praktični razgovor generala s generalima“, rekao je Marijan.

Osvrnuvši se i na navode srbijanske Vlade da Srbija nije odgovorna za počinjene zločine u Hrvatskoj jer u to vrijeme nije postojala dok se istodobno pozivaju na žrtve hrvatskih Srba u NDH, Marijan navodi kako je da je to najbolji primjer kako srbijanski tim shvaća povijest i način na koji se dokazuju stvari.

„S jedne strane Hrvatskoj se stavlja kontinuitet države s kojom ona apsolutno nema ništa, s druge strane negiraju nešto što se uopće ne može negirati“ objasnio je Marijan kazavši kako se u slučaju SFRJ-a Srbija polomila da uzme sve od nje, kompletno njeno nasljedstvo.

„U svibnju 1992. kada je SFRJ i službeno nestala, a koja je formalno nestala u srpnju 1991. godine, Srbija i Crna Gora pod imenom Savezna Republika Jugoslavija, uzeli su od SFRJ-a sve što su god mogli – predstavništva i pokušali su biti sljednica“, istaknuo je Marijan.

Dodao je kako su od Jugoslovenske narodne armije (JNA), što sad Srbija negira, uzeli sve – njen ljudski kadar, njeno oružje, opremu,“sve, apsolutno sve osim zločina koje je JNA počinila“ i zato očekuje kako sud neće nasjesti na jedno takvo providno objašnjenje.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari