Pratite nas

Događaji

Marijana Mirt dobila poziv u policijsku postaju vezano uz okupljanje antiprosvjednika

Objavljeno

na

Uoči subotnjeg antiprosvjeda, situacija između branitelja iz Savske 66 i članova Pokreta Occupy Croatia dodatno se zaoštrila. Na što veći odaziv poziva i jedna i druga strana, a ministar Ranko Ostojić je za početak u postaju pozvao organizatoricu antiprosvjeda Marijanu Mirt.

Marijana Mirt, aktivistica Udruge slobodarskih aktivista koja se istaknula u neuspjelom prosvjedu protiv branitelja, dobila je policijski poziv vezano uz okupljanje antiprosvjednika koje je najavljeno za ovu subotu. Marijana Mirt to baš i nije najbolje primila:

“Fašisti na zadnjim nogama”

“Jutros rano poranili Turci…. Ma šalim se, nisu Turci nego murja. Ugodno buđenje…. Moram u prvu u 1! Članak 177. Stavak 3 zakona o javnom okupljanju… Izgleda fašisti se podigli na stražnje noge… Hm… sad se vidi sad se zna tko kontrolira policiju… Ostojiću gnjido, a jesi zvao Klemma i Glogoškog???”, pita se na svojoj Facebook stranici Mirt.

Pokret Occupy Croatia ljutitoj je Marijani vrlo brzo dao podršku riječima:

“Što bi to trebalo značiti? Policija represijom želi slomiti naš prosvjed? Puna podrška našoj prijateljici i drugarici, aktivistici Udruge slobodarskih aktivista!”, kažu iz ovog pokreta i apeliraju da se u subotu okupi što više onih koji misle da branitelji nemaju pravo biti u Savskoj:

“Svi oni koji ne žele živjeti u društvu gdje će vrijednosti nametati ekstremna desnica neka na ovaj prosvjed pozovu sve svoje prijatelje i poznanike kako bi nas se okupilo što više, više od njih!

Zanimljivo je da je istovremeno poziv braniteljima odaslao i Đuro Glogoški koji je kazao kako je antiprosvjed još jedan pokazatelj da oni koji nisu željeli hrvatsku državu danas rade nove podjele u društvu. Osim toga, u subotu je u Savsku pozvao hrvatske branitelje porukom “dođite, neka vide da nas ima”. Osvrćući se na najavljeni subotnji antiprosvjed protiv branitelja, Glogoški je rekao da su njihovi transparenti i uvrede na prošlom protuprosvjedu bili samo pokušaj uvođenja podjela u hrvatskom društvu. Naveo je kako ima informacije da iza toga stoje SDP i HNS koji su pozvali svoje članstvo na prosvjed protiv branitelja. Sličnu stvar mogli smo čitati i na maxportalu gdje je kazano sljedeće:

Antiprosvjed u režiji SDP-a?

“Nezadovoljni rezultatima današnjeg prosvjeda u kojem šačica krezubih galamdžija pokušala napraviti incident pred braniteljskim šatorom u Savskoj u vrhu SDP odlučili su nastaviti akcijom.

Formiran je krizni  stožer, za neformalnog koordinatora izabran je tajnik stranke Igor Dragovan, a sve se radi po planu Alexa Browna, američkog PR savjetnika predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Iako su SDP-ovi prosvjednici, i po broju i po sadržaju, osramoćeni, silan medijski odjek subotnje blokade prometa i sukoba s policijom, naveo je na zaključak Alexa Browna da nastavi s kontinuiranim prosvjedima.

Vrhu SDP-a je predložio, a oni su prihvatili, da se pokuša napraviti pandan braniteljima u Savskoj. Prosvjede bi, po informacijama iz vrha SDP-a, trebala voditi Marijana Mirt, aktivistica koja je svojedobno na glavnom zagrebačkom trgu paradirala s velikim ćiriličnim transparentom “Ne neoustaštvu”, i samozvani obavještajac, kontroverzni Domagoj Margetić.

Pitanje je kako će se sada prema cijeloj situaciji postaviti ministar Ostojić, koji je susret antiprosvjednika i prosvjednika Savske 66 prošli put fizički onemogućio. Prvi potez koji je za sada povukao je – poziv Marijani Mirt u policijsku postaju.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari