Connect with us

Politika

Marijana Petir: Intencija zakona nije uništavanje domaćeg sjemena

Objavljeno

-

Saborska zastupnica HDZ-a Marijana Petir odbacila je u srijedu tvrdnje oporbe da je intencija novog zakona o sjemenu uništavanje domaćeg sjemena poručivši da se do drugog čitanja mogu ukloniti sve nejasnoće vezane za zakon.

„Dojam je da nam je cilj isti ali da na različite načine vidimo put do toga cilja, a to je očuvanja autohtonih sorti, zadržavanje mogućnosti da mali poljoprivrednici mogu sami proizvoditi sjeme za svoje potrebe, uvođenje reda na tržište i rast hrvatske poljoprivredne proizvodnje”, rekla je Petir reagirajući na žestoke kritike oporbe da je zakon štetan i da će uništiti male proizvođače.

Intencija zakona, naglasila je, nije onemogućavanje malim proizvođačima da za potrebe proizvodnje hrane obavljaju sjetvu sjemena iz vlastitog uzgoja od materijala sorti koje nisu registrirane niti ih ovaj zakon želi ograničiti u stavljanju plodova na tržište dobivenih od tih sorti.

Ističe pritom da izuzeće od obveze certificiranja i dorade sjemena za mala gospodarstva treba jasno i nedvosmisleno propisati zakonom.

„Izuzeća uopće nema u zakonu već se propisuje da će to ministar urediti pravilnikom”, kazala je Marija Selak Raspudić (Most).

„Znači, jednog dana ministrica ako bude milostiva, ako joj naravno dozvoli njezin šef Andrej Plenković, ona će donijeti nekakav pravilnik i napravit će izuzeće. Zar se to nije moglo odmah napraviti? „ pita Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) .

Oporba: Učinak zakona vidjet će se i na poskupljenju hrane

Ružica Vukovac (DP) ocjenjuje da će učinak zakona osjetiti svi građani kroz poskupljenje hrane, a ne samo poljoprivrednici.

„Odakle pravo našim predstavnicima ministarstava reći kako je učinak na gospodarstvo i građane neznatan. Ako ga nema i toliko je mali molim vas nemojte ni donositi ovaj zakon, učinite uslugu selu i seljaku i poljoprivredniku i hrvatskom građaninu”, pozvala je Vukovac.

Da će zakon osim novih troškova za poljoprivrednike biti udar i na životni standard građana kroz poskupljenje hrane složila se i Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Martina Grzman Kizivat (SDP) navela je da su poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja sjemena pitanja nacionalne sigurnosti i da se zato ne smiju donositi odluke koje dugoročno mogu štetiti.

„Naši stari itekako su znali što je ključno u krizi” , poručila je Grman Kizivat držeći u ruci staklenku sa sjemenom graha i bijelog luka koje proizvodi njezina mama i koji se generacijama čuva u obitelji.

„Ako se zakon o sjemenu izglasa, sutra ćemo biti ovisni o uvozu sjemena ako ćemo ga, kada i po kojim cijenama, uopće moći uvoziti. Ovo je nepovratni put zatiranja proizvodnje možda i većeg dijela vlastitog sjemena. I sada mi recite da to nije pitanje nacionalne sigurnosti”, kazala je zastupnica.

Ukoliko će se proizvođači držati zakona zaboravite na papriku roga za ajvar, poručio je Željko Lenart (HSS) koji tvrdi da se proizvođače koji siju necertificirano sjeme gura u sivu zonu. (Hina)

Oporba: Prijedlog zakona o sjemenu je štetan

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari