Pratite nas

Pregled

Marijana Petir: Ljevica želi uvoditi zabrane, Hod za život je miroljubiv

Objavljeno

na

Marijana Petir, neovisna kandidatkinja na HDZ-ovoj listi u 6. izbornoj jedinici, gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je rekla da ne smatra da je situacija takva da bi trebalo odgoditi izbore, a komentirala je nedavne izjave i stavove pojedinih političara i javnosti o pobačaju.

Bivša članica HSS-a i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u HDZ nije ušla, ali jena kandidacijskoj listi u šestoj izbornoj jedinici kao neovisna.

U N1 Studiju uživo rekla je kako misli da u ovom trenu nema potrebe za odgodom izbora. Ona je s ostalim kandidatima planirala obilazak terena, istaknula je, no vode računa o držanju distance i koriste propisane mjere. Međutim, daleko je to od skupova na koje su svi navikli, ističe.

Ne vidi razloga zašto bi došlo do odgode izbora: “Sad ih je bolje održati, nego da dođe novi val na koji stručnjaci upozoravaju. Zbog stabilnosti i gospodarstva treba nam funkcionalnost, legitimna Vlada koja će donositi odluke.”

Komentirajući činjenicu da se s njom na listi u 6. izbornoj jedinici nalazi i Miro Kovač, Petir je rekla da ne misli da ciljaju na isto biračko tijelo.

Osvrnula se na Hod na život koji je po prvi puta ove godine organiziran u Sisku, a u tom kontekstu je komentirala svoj stav o pobačaju:

“Zaštita života od začeća do prirodne smrti, to je znanstvena činjenica koju mogu potvrditi i ja kao biologinja, ali potvrdila su je i sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj. U tom smjeru treba ići zakonodavstvo, da bude više orijentirano prema zaštiti života nego danas. Ustavni sud je već dao osvrte i potvrdio da život počinje začećem, da pobačaj nije ljudsko pravo i da kroz zakonodavstvo treba stvoriti instrumente kako bi se zaštitio ljudski život.”

Petir ističe da se ljevica zalaže za zabrane jer žele uvesti zabranu priziva savjesti liječnicima. Također, dodaje da je Hod za život u Sisku bio miroljubiva aktivnost koja promiče zaštitu života, dok je s druge strane bio agresivan protuprosvjed.

Na pitanje kako će se postaviti u Saboru, hoće li se zalagati za zabranu pobačaja ili podržati prijedlog zakona koji ide u smjeru snažnije edukacije, Petir je rekla:

“Zalagat ću se za zakonodavstvo koje će koliko god je moguće štititi život. Ne možemo mi umjesto zakonodavca razbistriti kako će to izgledati. Nastojat ću utjecati da zakonodavstvo bude u korist zaštite života.”

Premda je u predsjedničkoj kampanji dala podršku Kolindi Grabar-Kitarović, Petir o rekakciji na izjavu Miroslava Škore o pobačaju kaže da je važno štititi svoje dostojanstvo i osobe na koju se tema odnosi, a to je poručila i Grabar-Kitarović i Škori.

Na koncu je kao najvažnija pitanja u kampanji izdvojila pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane, podršku poljoprivrednicima, posebno mladima.

Karolina Vidović Krišto – Istina o pobačaju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari