Connect with us

Razno

Marijana Petir: Ljudsko dostojanstvo je u temeljima demokršćanske ideje

Objavljeno

on

U sklopu 16. Ljetne škole Europske mreže ideja u Splitu, održan je i panel na temu ”Ljudsko dostojanstvo i bioetika” kojim su moderirali hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir te njezin slovački kolega Miroslav Mikolášik.U panelu su sudjelovali dr. Željka Markić, predsjednica udruge ”U ime obitelji”, dr. Benoit Beuselinck, onkolog i profesor na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu, Jean-Marie Le Mene, predsjednik Zaklade Jerome Lejeune te Robert E. Clarke, pravni savjetnik i direktor zagovaranja za Europe organizacije ADF International.

[ad id=”93788″]
Zastupnica Petir istaknula je kako treba razgovarati o evidentnim strukturnim promjenama u društvu. Upozorila je na problem sve jačem pozivu liberalno lijevih skupina za redefiniranjem braka i obitelji te relativizacijom ljudskog života.

– Hrvatska se ipak nalazi u skupini zemalja koje drže solidan standard zaštite općeljudskih vrijednosti – rekla je Petir.

Pojasnila je kako je borba za ljudsko dostojanstvo postala jedna od najtežih i jedna od najvažnijih borbi današnjice.

– U teškim bioetičkim raspravama o pobačaju, eutanaziji, eksperimentiranju na ljudskim bićima prije ili nakon rođenja, ne smijemo nikada izgubiti iz vida da su apsolutno sva ljudska bića, neovisno o biološkoj fazi razvoja, zdravstvenom stanju i ekonomskom statusu, nosioci dostojanstva koje mora ostati netaknuto, nepovredivo i u potpunosti sačuvano – kazala je.

Organizatori panela jednoglasno su se složili kako je obrazovanje danas od presudne važnosti, a izrazili su i brigu oko nastojanja liberalne ljevice da redefinira život i ljudsko biće te populističkog pristupa pitanjima slobode savjesti.

Zastupnica Petir, njezin slovački kolega Mikolášik i panelisti složili su se kako je eutanazija nedopustiva te protivna pravu na život te naglašavaju palijativnu skrb kao humano i alternativno rješenje koje poštuje ljudski život i čovjekovo dostojanstvo.

Naglašeno je kako država mora služiti svojim građanima te treba djelovati s ciljem ostvarivanja općeg dobra.

Pojasnili su kako ako država nije u mogućnosti ili ne želi djelovati u tom smjeru, ovu ulogu preuzima obitelj kao prirodna i temeljna zajednica u kojoj se prenose vrijednosti s naraštaja na naraštaj.

Istaknuli su da obitelj uči solidarnosti, ako je potrebno, pomaže vlastima da očuvaju postojeće zakone.

Potvrđeno je kako je Panel o bioetici i ljudskom dostojanstvu ugostio izvanredne govornike koji su izrazili jasnu zabrinutost oko zaštite ljudskog života u Europi.

– Zajedno s kolegama u Europskoj pučkoj stranci, predani smo zajedničkom radu za zaštitu ljudskog dostojanstva svakog pojedinog člana našeg društva – zaključio  je Mikolášik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR