Pratite nas

Politika

Marijana Petir: Ne treba mi partijska iskaznica, ja imam svoj put, HDZ ima svoj

Objavljeno

na

Neovisna kandidatkinja za Europski parlament, Marijana Petir, gostovala je na N1 televiziji i komentirala kampanju za predstojeće europske izbore.

Imali ste neobičan ulazak u kampanju. Do zadnjeg trenutka nije bilo jasno hoćete li uspjeti prikupiti potpise. 

Zahvalna sam svim građanima koji su svojim angažmanom i inicijativom prikupili potpise i potaknuli me da se kandidiram kao neovisna kandidatkinja. Znate da sam ja na pola svoga mandata ostala bez stranke, kad je Krešo Beljak istjerao mene i ostale prave HSS-ovce.

Svakom tko se bavi politikom jasno je da je veliki izazov ulaziti kao nezavisna kandidatkinja u borbu za Europski parlament. Kad su građani procijenili da me i dalje žele za svoju zastupnicu, u dva dana smo skupili više od 11 tisuća glasova i pokazali su mi da imam veliku podršku i na tome im hvala.

Izostali ste s liste HDZ-a.

Čitala sam po medijima dosta tih očekivanja, ali nitko me nije pitao što ja mislim o različitim napisima koji su se pojavljivali. Točno je da mi je premijer ponudio mjesto na listi, ali uvjetovao je to ulaskom u HDZ, a ja sam to odbila.

Je li to bila ucjena s Plenkovićeve strane?

Ako netko kaže možete biti na listi ako se učlanite u stranku… Tu se govorilo o mom radu koji je bio glorificiran, dobila sam brojna priznanja. Moj rad je bio vidljiv i građani su to vidjeli. Ne treba mi partijska iskaznica da bi mi se priznalo da sam dobro radila svoj posao.

Kako ste doživjeli tu ponudu?

To mi je ponuđeno pod određenim uvjetima na koje ja nisam pristala. Ja imam svoj put, HDZ ima svoj, i to je to. Ja sam pučanka, demokršćanka, žena iz naroda i zastupam taj narod svim srcem.

Na prošlim ste izborima bili na listi HDZ-a, što biste rekli, jeste li se promijenili vi ili HDZ?

Ja sam tad bila članica HSS-a i slika je bila potpuno drugačija. Tad smo bili oporba i željeli smo poručiti da tadašnja vlada s Milanovićem na čelu ne radi dobro svoj posao. To su bile okolnosti gdje smo nastupali kao oporba, ali ja sam i tada i danas bila ista. Rekla bih da se HDZ malo udaljio od svojih vrijednosti, lideršip HDZ-a se udaljio od svojih vrijednosti.

Kako komentirate izjavu premijera oko istrage o ministrici Gabrijeli Žalac?

Političari na europskoj razini polažu račune i za najmanji detalj. Mogu razumjeti da su istrage tajne, ali ovdje je riječ o vodstvu stranke, gdje se očekuje neko pojašnjenje ili barem osobni stav. Ako ne postoje informacije iz istrage, očekuje se da se premijer osvrne na ta događanja koja su itekako ozbiljna i jesu u fokusu hrvatske javnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će on nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, a predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Gordan Jandroković bit će nositelj u drugoj izbornoj jedinici.

„Danas smo dogovorli nositelje lista. Ja ću, kao i zadnji puta, nositi listu u prvoj izbornoj jedinici a Gordan Jandroković u drugoj”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su, među inim, dogovorili nositelje izbornih lista.

Žarko Tušek nosit će izbornu listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te ministar uprave Ivan Malenica u devetoj izbornoj jedinici.

Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Plenković je najavio da će se ostala imena znati za dva tjedna.

Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da bi Josipa Rimac i drugi članovi stranke upleteni u „aferu vjetroelektrane” trebali biti isključeni iz stranke.

„Da, bez ikakvih dilema. Iz ovoga što svi vi čitate bilo bi jako loše da netko tko radi za svoj račun, a ne za ono za što ima ulogu u Vladi. To je jednostavno nedopustivo”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan za osobni stav misli li da bi Rimac i drugi zbog te afere trebali biti isključeni iz stranke.

Nema popusta

Predsjednik HDZ-a poručio je i kako je Predsjedništvo stranke najoštrije osudilo aferu vezanu uz bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac te je zadužilo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih koji su involvirani u to.

„HDZ je privržena borbi protiv korupcije i ne želimo da ovakve situacije – neodgovorno ponašanje pojedinaca, na bilo koji način utječu na sliku stranke i među hrvatskim biračima”, kazao je.

Naglasio je kako svi članovi stranke koji su involvirani u tu aferu moraju odgovarati te tu „nema nikakvog popusta”. Poručio je i kako ti ljudi to nisu radili u ime HDZ-a, već za vlastiti profit.

Smatra kako HDZ zbog toga ne bi trebao biti kažnjen na predstojećim izborima jer su to akti pojedinaca, a nikakav plan neke organizacije.

Na novinarski upit potvrdio je kako je s bivšim ministrom obrane razgovarao o tome da bude nositelj liste u desetoj izbornoj jedinici ali, kako je rekao, Krstičević ovaj put neće ići na parlamentarne izbore.

Postignut dogovor s Marijanom Petir i Dariom Hrebakom

Potvrdio je i da je postignut dogovor s Marijanom Petir oko zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore, kao i s predsjednikom HSLS-a Dariom Hrebakom.

Plenković je „krajnje bezobraznim, krajnje netočnim i vrlo neodgovornim” ocijenio kritike SDP-ovog Joška Klisovića o hrvatskom predsjedanju EU i iskoristivosti Eu fondova, podsjetivši kako je Klisović bio šef kabineta Kolindi Grabar-Kitarović dok je ona bila ministrica vanjskih poslova.

„Čovjek koji se nije uspio izabrati kao zastupnik u Europski parlament govori o tome tko i kako će koristiti europska sredstva slijedećih sedam godina. Klisović i Branko Grčić su se sjajnima pokazali u svom mandatu. Imali su, kada smo mi preuzeli odgovornost za Hrvatsku, samo devet posto ugovorenih sredstava i jedan jedini mali postotni bod isplaćenih sredstava”, poručio je.

Naglasio je i kako je naša zemlja danas na 94 posto ugovorenih, na 35 posto isplaćenih sredstava te na 33 posto verificiranih sredstava.

Očekujem da policija i DORH procesuiraju i korupciju vezanu uz SDP

Vezano uz aktivnosti „koruptivnog karaktera”, Plenković je rekao i kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku predstavnicu kulture u Rijeci. „Očekujem isti aršin i za one koji su vezani za SDP u Rijeci”, poručio je.

Na novinarski upit misli li da tu „nisu isti aršini”, odgovorio je kako ih ne vidi do sada niti nekakve spektakularne akcije. Poručio je i kako se tu ne radi ni o kakvim napadima na pravosuđe već su to samo očekivanja.

Plenković je najavio da će izborni program i strategiju za izbore usvojiti 8. lipnja, a liste će najvjerojatnije usvojiti 15. lipnja tj. pred krajnji rok za predaju uoči izbora.

Naglasio je i da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću raspravili prijedlog Europske komisije po kojem bi Hrvatska imala na raspolaganju 10 milijardi eura za oporavak gospodarstva nakon korona krize, te još više od deset milijardi eura koje će ići iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna EU.

„Hrvatska će od iduće godine na raspolaganju imati više od 20 milijardi eura za ekonomski oporavak i za ravnomjerni razvoj zemlje, investicije, očuvanje radnih mjesta i sl.”, istaknuo je.

Podsjetio je i da je kreditna rejting agencija Standard and Poor’s potvrdila u petak kreditni rejting Hrvatske ‘minus BBB’ sa stabilnim izgledima, što je, kako je rekao, silno ohrabrujuća poruka.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

Ekskluzivna reportaža – Tenkovska bojna Hrvatske vojske M-84A4

Objavljeno

na

Objavio

Tenkovska bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koja me je ugostila, udarna je snaga Hrvatske vojske.

Ranije ove godine je preustrojena te sada ima 5 tenkovskih satnija, čime joj je znatno uvećana vatrena moć, a sudjelovanje s mehaniziranom pješaštvom sada se ostvaruje formiranjem namjenski organiziranih snaga.

U ovoj ekskluzivnoj epizodi saznajte kako se tenk M-84A4 djeluje na terenu, koje su zadaće posade, što s modernizacijom, te kakvim se tenk pokazao na međunarodnim vježbama.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari