Pratite nas

Politika

Marijana Petir: Ne treba mi partijska iskaznica, ja imam svoj put, HDZ ima svoj

Objavljeno

na

Neovisna kandidatkinja za Europski parlament, Marijana Petir, gostovala je na N1 televiziji i komentirala kampanju za predstojeće europske izbore.

Imali ste neobičan ulazak u kampanju. Do zadnjeg trenutka nije bilo jasno hoćete li uspjeti prikupiti potpise. 

Zahvalna sam svim građanima koji su svojim angažmanom i inicijativom prikupili potpise i potaknuli me da se kandidiram kao neovisna kandidatkinja. Znate da sam ja na pola svoga mandata ostala bez stranke, kad je Krešo Beljak istjerao mene i ostale prave HSS-ovce.

Svakom tko se bavi politikom jasno je da je veliki izazov ulaziti kao nezavisna kandidatkinja u borbu za Europski parlament. Kad su građani procijenili da me i dalje žele za svoju zastupnicu, u dva dana smo skupili više od 11 tisuća glasova i pokazali su mi da imam veliku podršku i na tome im hvala.

Izostali ste s liste HDZ-a.

Čitala sam po medijima dosta tih očekivanja, ali nitko me nije pitao što ja mislim o različitim napisima koji su se pojavljivali. Točno je da mi je premijer ponudio mjesto na listi, ali uvjetovao je to ulaskom u HDZ, a ja sam to odbila.

Je li to bila ucjena s Plenkovićeve strane?

Ako netko kaže možete biti na listi ako se učlanite u stranku… Tu se govorilo o mom radu koji je bio glorificiran, dobila sam brojna priznanja. Moj rad je bio vidljiv i građani su to vidjeli. Ne treba mi partijska iskaznica da bi mi se priznalo da sam dobro radila svoj posao.

Kako ste doživjeli tu ponudu?

To mi je ponuđeno pod određenim uvjetima na koje ja nisam pristala. Ja imam svoj put, HDZ ima svoj, i to je to. Ja sam pučanka, demokršćanka, žena iz naroda i zastupam taj narod svim srcem.

Na prošlim ste izborima bili na listi HDZ-a, što biste rekli, jeste li se promijenili vi ili HDZ?

Ja sam tad bila članica HSS-a i slika je bila potpuno drugačija. Tad smo bili oporba i željeli smo poručiti da tadašnja vlada s Milanovićem na čelu ne radi dobro svoj posao. To su bile okolnosti gdje smo nastupali kao oporba, ali ja sam i tada i danas bila ista. Rekla bih da se HDZ malo udaljio od svojih vrijednosti, lideršip HDZ-a se udaljio od svojih vrijednosti.

Kako komentirate izjavu premijera oko istrage o ministrici Gabrijeli Žalac?

Političari na europskoj razini polažu račune i za najmanji detalj. Mogu razumjeti da su istrage tajne, ali ovdje je riječ o vodstvu stranke, gdje se očekuje neko pojašnjenje ili barem osobni stav. Ako ne postoje informacije iz istrage, očekuje se da se premijer osvrne na ta događanja koja su itekako ozbiljna i jesu u fokusu hrvatske javnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Posavec: Važnije mi je mišljenje građana i članstva HNS-a nego vodstva stranke

Objavljeno

na

Objavio

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u ponedjeljak kako mu je u vezi s izjavom u emisiji “Nedjeljom u dva” da se HNS treba ispričati biračima i članovima zbog ulaska u koaliciju i Vladu s HDZ-om, stiglo više od 1500 poruka potpore i da mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

U izjavi za Hinu Posavec je rekao kako nikad u životu nije dobio više poruka i komentara, njih više od 1500, i da mu ta potpora znači potvrdu ispravnosti njegova stava, koji je isti već godinama i koji je sada, nakon EU parlamentarnih izbora, gdje je bio eksponiraniji kao nositelj liste HNS-a, stigao do puno većeg broja ljudi.

“Moj stav je takav bio i prije dvije godine, kada je on više bio poznat na lokalnoj razini. Sada se jednostavno ‘prelio’ na nacionalne okvire, ali moje stajalište je i dalje isto”, izjavio je Posavec i dodao da je još čvršći u uvjerenju da bi se parlamentarni izbori trebali održati još ove godine.

Na pitanje o stanju u HNS-u i o tome ima li u toj stranci ozbiljne podijeljenosti i jesu li ga njezini čelnici kontaktirali nakon jučerašnja istupa, Posavec je odgovorio kako mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

Rekao je i da su u tijeku unutarstranačke rasprave u kojem smjeru dalje treba ići HNS. Ponovio je kako smatra da treba krenuti novim smjerom, izaći svakako na izbore, pa neka birači kažu treba li stranka na ovaj način biti u koaliciji.

Izjavio je i da ga stranka i stranačka tijela mogu sankcionirati zbog istupa, ali on to ne očekuje jer smatra da se ne može nekoga kazniti zato što ima svoj stav. Još je jedanput rekao da je njegov stav isti od početka ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om. Ako je kurikularna reforma bila razlog te suradnje, istaknuo je, činjenica da ona počinje na jesen znači da je razlog za suradnju prestao postojati.

Sadašnja situacija se mora raščistiti i parlamentarni izbori su najbolje rješenje, istaknuo je Posavec, dodajući da bi se oni trebali održati još ove godine “jer se u ovom trenutku ne zna koja je to parlamentarna većina, tko je u njoj nakon silnih ‘prebjega’ i izlazaka iz stranka i zato što su u ovom trenutku četiri ministra pod aferama, što je nedopustivo”. Na kraju je zaključio da se u ovom trenutku mandat treba vratiti građanima da oni odluče tko će dalje voditi zemlju.

(Hina)

 

Nino Raspudić: Tko o čemu, HNS o poštenju!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Premijer Plenković znao je da će ministar Marić podnijeti ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Iz Vlade Republike Hrvatske poslali su kratko priopćenje vezano uz današnju ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

U priopćenju iz Vlade stoji:

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas ostavku koja je rezultat njegova razgovora od prije nekoliko dana s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Vlade znao je da će ministar danas podnijeti ostavku. Ministar Goran Marić svoju je ostavku uputio predsjedniku Vlade u pisanoj formi, a o tome je obavijestio javnost prigodom svog posjeta Novom Vinodolskom.

Ministar državne imovine Goran Marić podnio ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari