Marijana Petir objasnila je slučaj Veljka Marića i rekla da on nije bio uhićen na srbijanskoj granici, već otet – budući da tada nije bila raspisana tjeralica. Proučavajući njegov slučaj, Petir je otkrila problem spornog zakona kojim je Srbija uzela ulogu malog Haaga. Zakon je pravni hibrid, Srbija si uzima ovlasti UN-a, a to su potvrdile i pravne analize koju je Petir, uz podršku većine hrvatskih europskih zastupnika, dostavila Europskoj komisiji. Poslane analize očito su imale efekta jer je Marić izručen Hrvatskoj nakon tri dana, ali je bjelovarski sud samo potvrdio odluku beogradskog, bez ponovnog suđenja – što je sramota bivšeg ministra pravosuđa, komentirala je Petir.
Razočarana je reakcijom bivše Vlade koja nije postavila ukidanje članka 2 i 3 zakona kao mjerilo za poglavlje 23 Srbiji. Tadašnja vlada otvoreno je rekla da Hrvatska Srbiji neće postavljati nikakve uvjete, što Petir kaže da je pogrešno.

Taj zakon je prijetnja za 300 hrvatskih branitelja koji se nalaze u optužnicama Republike Srbije, a za to ne znaju. Ministarstvo pravosuđa ima ta imena. Bivši pomoćnik tadašnjeg ministra pravosuđa odbio ih je obavijestiti, rekla je Petir. Ovo nije bilateralno pitanje, ono se odnosi na sve hrvatske branitelje – Nijemce, Francuze i druge.

Spomenutu pravnu analizu Petir kaže da je poslala i tadašnjem premijeru Milanoviću, no nikada nije dobila odgovor, dok ju je bivši državni odvjetnik Cvitan podržao. Istaknula je koliko je važno reći hrvatskim braniteljima koji se nalaze u tajnim optužnicama koji su jer bi, u suprotnome, mogli zavšriti kao Veljko Marić prilikom prelaska granice.

Klisović je rekao da nije prošao sastanak s bilo kojom osobom iz Srbije da se nije pokrenulo pitanje tog zakona tijekom bivše vlade koja je razgovarala s Europskom komisijom i upozorila je koliko je rješenje tog pitanja važno za regionalnu suradnju.
Petir i Šuica pitale su Klisovića zašto ukidanje tog zakona bivša vlada nije postavila kao mjerilo za poglavlje 23, na što je on odgovorio da taj proces teče i ne može se krenuti od Ž. Petir je rekla da je tražila tadašnju ministricu Pusić da se unese taj to kao mjerilo, što je ona odbila.

Šuica kaže da je cilj da Srbija postane punopravna članica i da se Hrvatska ne želi nikome osvećivati, ali da Srbi moraju shvatiti da je ukidanje tog zakona jedini put.