Connect with us

Pregled

Marijana Petir: Tradicionalna obitelj čuva stoljećima vrijednosti na kojima je izgrađeno naše društvo

Objavljeno

on

U petak, 4. studenog 2016. godine, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je kao panelistica na panelu “Obitelj – fundamentalni izbor i mjesto za ljudsko dostojanstvo te rast u vjeri” u sklopu IV. Svjetske konferencije o religijskom i međucivilizacijskom dijalogu koja se ove godine održava u Bitoli, Makedonija.

Zastupnica Petir je govorila o izazovima s kojima se susreće tradicionalna obitelj danas te opasnostima pokušaja redefinicije obitelji i braka. „Obitelj je temelj svakog društva, u njoj i sa njom započinje život. U obitelji učimo prve korake, prve riječi i molitve.

Tradicionalna obitelj čuva stoljećima vrijednosti na kojima je izgrađeno naše društvo, one vrijednosti koje su jedine istinske i jamac opstanka društva u cjelini“.

Petir je izrazila zabrinutost što se u današnjem svijetu tradicionalna obitelj susreće s osudama i što se za njezin opstanak moramo boriti pošto se danas nerijetko daje prednost drugačijem sustavu vrijednosti koji je u suprotnosti s istinom i naravnim zakonom.

Došli smo do trenutka u kojemu je nužno brak i obitelj zakonom definirati kao zajednicu žene i muškarca jer se ta sasvim prirodna i naravna zajednica žene i muškarca, stoljećima priznata kao takva, više takvom ne prepoznaje.

Građani su u Hrvatskoj na referendumu izglasali da definiciju braka kao zajednice muškarca i žene treba unijeti u Ustav, a to će biti nužno učiniti i u mnogim drugim zemljama obzirom na skupine koje žele poimanje braka proširiti čime bi mu se oduzela smisao i vrijednost – kazala je Petir.

Zastupnica Petir je također istaknula važnost obitelji u odgoju djece, jer upravo je obitelj prva škola međuljudskih odnosa koja uči toleranciji i uvažavanju drugih.

Petir je odlučna u stavu da roditelji imaju prvenstvo u odgoju djece te da imaju pravo u zdravoj okolini svoje obitelji odgajati svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima unoseći u njih ispravne vrijednosti.

Iako se tradicionalna obitelj susreće s brojnim izazovima, zastupnica Petir se ipak s velikom dozom optimizma obratila prisutnima:

Vjerujem da smo svi ovdje s istim ciljem; očuvati najvrjednije što imamo, očuvati ono što je izgradilo tolike civilizacije – obitelj i vrijednosti koje su u nas usadili naši roditelji, bake i djedovi, a s kojima smo rasli i koje su nas izgradile. Moramo njegovati i širiti i dalje te vrijednosti koje smo preuzeli od svoje obitelji.

To je ono najvrjednije što možemo ostaviti budućim generacijama. Možemo ponovno ispraviti krivine koje se nameću današnjem svijetu i promijeniti ga na bolje odgojem za vrijednosti – za dobrobit naše djece – istaknula je Petir.

Zastupnica Petir je iskoristila priliku da tijekom svog obraćanja izrazi punu podršku Makedoniji koja po svojim vrijednostima nedvojbeno pripada europskoj obitelji, a za čiji se europski put aktivno zalaže u Europskom parlamentu kao predsjednica neformalne grupe Parlamenta „Prijatelji Makedonije”.

U subotu ujutro zastupnica Marijana Petir susrela se s predsjednicom ženskog centra “Lidija – Srce koje kuca” Svetlanom Jovanovskom, koji brine o trudnicama i pruža im potporu tijekom trudnoće.

Prije povratka u Hrvatsku Petir će se u Skopju susresti i s predstavnicima Zajednice Hrvata u Makedoniji te skopskim župnikom vlč. Davorom Topićem, piše Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR