Pratite nas

Pregled

Marin Miletić u Nu2: Ja sam dijete Domovinskog rata

Objavljeno

na

Marin Miletić, vjeroučitelj i novinar iz Rijeke, u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” govorio je o radu s mladima te svojoj odluci da postane vjeroučitelj.

Ponekad kažem svojim učenicima, da sretnem sam sebe prije 20 godina ne bih se pozdravio na ulici. No vjerujem da se svatko od nas u adolescentskoj fazi traži, da je prirodno i uobičajeno da čovjek dok se pronađe, dok shvati tko je i što želi od života, da katkad ima i nekih oscilacija u ponašanju, kazao je Miletić.

Ja sam dijete Domovinskog rata. Završio sam osnovnu školu, upisao salezijansku gimnaziju dok je rat bio na vrhuncu. Tate nije bilo doma, a mama sama s nas troje. Puna kuća izbjeglica. A mama je teško mogla zadržati autoritet nada mnom, a narav mi je vrlo vrela. Išao sam na utakmice, učlanio se u Armadu. Bio sam življi, rekao je Miletić.

Opisao je i prijeloman trenutak u svom životu nakon što se kao tinejdžer sukobio s jednim mladićem. Ne razmišljaš o posljedicama. Živiš život punim plućima. Imao sam okršaj s jednim dečkom u gradu. Pogodio sam ga nezgodno s desnim krošeom i nažalost ga ozlijedio, izbio mu zub. Sve to ja sam zaboravio, ali očito nisu oni koji i nisu trebali zaboraviti, izjavio je, među ostalim, Miletić.

Jedno sam vrijeme razmišljao hoću li biti svećenik, ali ipak sam odlučio upisati teologiju i biti vjeroučitelj, kazao je Miletić. To je predobar poziv. Općenito mislim da sve što čovjek radi, ako radi s ljubavlju, da je to predivno. Ako čovjek nešto odrađuje, onda je to vrlo loše – i prema njemu samome i prema drugima. Ti drugi uvijek osjete kada vi nešto odrađujete. Djecu bi trebalo pitati kakav sam vjeroučitelj, ali znam da im se potpuno predajem. Imam 487 učenika na vjeronauku od 650 gimnazijalaca. Svi oni imaju moj broj mobitela i znaju da me mogu dobiti kada god to žele, istaknuo je vjeroučitelj.

S djecom na satu razgovaramo o mnogo čemu – o odnosima, životu u obitelji…Uz otvorenost lakše je doprijeti do njihova srca. S njima imam prijateljski odnos, kao da sam njihov stariji brat, dodaje.

Na pitanje kako se na njega odrazio skandal s vjeroučiteljem iz Zagreba koji je pozivao na ubijanje drugih ljudi, Miletić je rekao da mu je bilo loše. Popio sam litru kamilice, ali mi je i dalje bilo loše. Isus u Bibliji kaže: Sablazni moraju doći, ali jao si ga onome po kojima dolaze, navodi Miletić te zatim objašnjava zašto je uzeo taj primjer.

Ja sam veći ljevičar od svih SDP-ovaca u Hrvatskoj. Zašto? Zbog brige o siromašnima, migrantima, drugim narodnostima. No što znači desničar? Da volim Hrvatsku? Naravno da je volim. Svjestan sam svog naroda i identiteta, branitelja i prijatelja. Bio sam jedno vrijeme, kao mulac, ljut na Isusa jer su svi stariji dečki iz grupe išli braniti Domovinu. Ja sam imao 13, 14 godina pa nisam mogao, rekao je Miletić.

Odgovarajući na pitanje ne bi li ipak bilo bolje da se vjeronauk održava u župi, a ne u školama, kazao je: Vjeronauk postoji u našom obrazovnom sustavu više od 200 godina. Pritom je naveo i nekoliko primjera drugih država u kojima se pohađa vjeronauk, a dotaknuo se i izjava Borisa Jokića o tome.

Na pitanje ima li šanse da ateisti idu u raj, upitao je – zašto ne? Mislim da je Bog toliko pun ljubavi prema svakom čovjeku da ne želi da itko propadne.

Smatra da će u raj doći oni koji žive po zakonu srca. Možda ćete čak vi prije mene, s obzirom na moj život prije. Možemo se naći jednog dana ondje i popiti kavu, kazao je i pojasnio da je ondje bolji espresso od najboljih koje je pio.

Osvrnuo se i na druge teme – poput mržnje u medijima, kućnim ljubimcima, njihovim dušama, Mirku Filipoviću, papi Franji, gradu Rijeci, izborima, smrti Slobodana Praljka, svojim prijateljima, ratu između Hrvata i Bošnjaka u BiH, Novom listu, svom humanitarnom radu s djecom različitih nacionalnosti, svojoj supruzi…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Poljoprivrednici bi mogli jako profitirati od nastupa na Zelenom tjednu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković izrazio je u petak na kraju dvodnevnog radnog posjeta Njemačkoj zadovoljstvo postignutim tijekom boravka u Berlinu te izrazio nadu da će nastup Hrvatske na poljoprivrednom sajmu Zeleni tjedan, na kojem je Hrvatska zemlja partner, dodatno ojačati gospodarske odnose dviju zemalja.

“Boravak u Berlinu iskoristili smo za nazočnost na Zelenom tjednu, gdje je Hrvatska kao zemlja partner ove godine zastupljena s gotovo 50 izlagača. Primjer Finske koja je prošle godine bila zemlja partner pokazuje kako je nakon sajma povećala izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda za pedeset posto. Stoga očekujemo poticaj i za naše poljoprivredne proizvođače”, rekao je Plenković nakon obilaska štandova hrvatskih izlagača na Zelenom tjednu.

Hrvatski premijer je rekao kako su prve reakcije na hrvatski nastup na ovom sajmu vrlo pozitivne.

“Vidi se da Nijemci prepoznaju kvalitetu hrvatskih proizvoda, njihovu autohtonost, tradiciju i način pripreme”, zaključio je Plenković.

Prije toga je halu u kojoj se predstavlja hrvatska poljoprivredna proizvodnja posjetila i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner, a premijer Plenković je gradonačelniku Berlina Michaelu Muelleru poklonio i stablo hrvatske masline.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koja je suorganizator organizacije hrvatskog nastupa na Zelenom tjednu, izrazio je nadu da bi ovaj nastup mogao potaknuti izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

”Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju, ali i veliki potencijal”, rekao je Burilović.

Predsjednik hrvatske vlade osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s kancelarkom Angelom Merkel kojeg je nazvao izuzetno kvalitetnim.

“Imali smo vrlo sadržajan susret s brojnim temama poput jugoistoka Europe, ali i globalnim i europskim temama budući da i Hrvatska i Njemačka ove godine predsjedaju Vijećem Europske unije”, rekao je Plenković.

On je još jednom ponovio što se očekuje od susreta na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji bi se u sklopu programa predsjedanja EU-om početkom svibnja trebao održati u Zagrebu.

“Mi želimo odaslati jasnu poruku s ovog skupa i želimo da to bude jedan politički samit i cilj nam je da na početku jednog desetljeća i rada novog saziva Europske komisije, Europskog parlamenta i jednog novog političkog trenutka damo jedan realni uvid i odredimo slijed zbivanja u godinama koje su pred nama”, rekao je Plenković.

On je zaključio kako ne bi više trebalo ponavljati eufemizme iz prošlosti poput “potencijalni kandidati” ili “europska perspektiva”.

“Sve je to važno, ali ono što mi želimo ovdje je politička rasprava i izvući u prvi plan elemente koji dosad nisu bili u prvom planu poput gospodarskog upravljanja”, zaključio je Plenković. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija: Osuđujemo Ribićevo politikanstvo

Objavljeno

na

Objavio

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija osudio je u petak politikanstvo glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske Vilima Ribića poručivši da su šokirani njegovom izjavom da bi taj fakultet trebao prestati postojati u bilo kojoj formi.

Ribić je u srijedu ocijenio da je Sveučilište u Zagrebu dovelo Hrvatske studije u ozbiljnu situaciju jer je protivno Zakonu o ustanovama u sudski registar uspjelo upisati Fakultet hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja Ministarstva znanosti, čime je dovedeno u pitanje postojanje Hrvatskih studija.

“Studentski zbor još je 10. prosinca prošle godine podržao unaprjeđenje Hrvatskih studija u status fakulteta jer je to jedino u interesu studenata. Za studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu to nije ‘trivijalno pitanje'”, navodi se u priopćenju Zbora.

Dodaje se kako studenti osuđuju politikanstvo Sindikata koji već godinama “ometa reformu institucije Hrvatskih studija”.

“Začuđujuće je i obeshrabrujuće da se sindikat u čijem je nazivu upisana ‘znanost i visoko obrazovanje’ poticanjem prestanka financiranja Fakulteta hrvatskih studija zauzima za ukidanje radnih mjesta i gubitak zaposlenja radnika Fakulteta”, stoji u priopćenju.

Ocjenjuju da je u Ribićevoj izjavi “prepoznatljiv pristup u kojem se sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim” kada ne postupi po Ribićevim zamislima i očekivanjima.

“Pozivamo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu da nas podrži u obrani dostojanstva i interesa studenata Hrvatskih studija”, poručuje Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari