Connect with us

Kolumne

Marin Topić: Sprem’te se, sprem’te, narodi…, a i građani

Objavljeno

-

Kako su se ubrzala ova događanja, čovjek bi morao pisati kolumnu svaki dan, ovo se sve tako brzo odvija da čovjek ne može ni upratiti.

Zna li mi itko reći je li se Putin probudio, moja posljednja informacija da je otišao sa sastanka G20 da se dobro naspava. E, sada ako se probudio i ustao na lijevu nogu, mogla bi nadrljati Ukrajina, a i Bosna i Hercegovina, a na desnu mogla bi nadrljati Litva, Estonija i Latvija.

Ovo se nešto veliko počelo događati i kako ide ona pjesma četnička „Sprem’te se, sprem’te, četnici, velika se borba sprema”, ovdje bi sada trebalo „Sprem’te se, sprem’te, narodi bivše Jugoslavije, a i građani”, jer izgleda da se velika frka sprema na ovim prostorima. Puštanje Šešelja iz zatvora u Haagu, kako tumačiti? On je u onom ratu imao ulogu dvorske lude, a dvorska luda je uvijek znala više od kralja. A oni koji su bili stvarni organizatori rata na ovim prostorima, Slobodan Milošević kao predsjednik Srbije i Veljko Kadijević kao zapovjednik JNA, i nadrljao je samo dvorska luda Šešelj. Kao što znamo, Milošević je naprasno umro u Haagu, a Kadijević je umro u Rusiji prirodnom smrću. A moje je mišljenje, iako nisam političar, nisam ni geostrateg, nego građanin koji živi na tim prostorima i razmišlja koliko mogu zdravim razumom, po meni je situacija gora nego 90-ih godina. Rat 90-ih je bio strogo kontroliran od Zapada, a znate i sami tko vlada na Zapadu. Znači Rusija je tada bila u raspadu i nije se ništa mogla pitati.

Bitka za Kaljinjingrad – Sjeverni križarski rat

Rat je završio kako je završio. Ali u međuvremenu Rusi su ojačali i probudili se, pa je Putin krenuo ostvarivati plan Carske Rusije. Da bi bio svjetska velesila, moraš ovladati morskim lukama, a dvije luke koje su faktor da Rusija bude svjetska velesila su luka na Krimu (Ukrajina) jer tako oni izlaze na Crno more i topla mora, a druga luka je Kaljinjingrad, to je teritorij između Litve i Poljske, znači odvojen od teritorija sadašnje Rusije s tri države Litvom, Estonijom i Latvijom. To je ključna luka za Ruse na Baltiku i sjevernoj hemisferi.

Kaljinjingrad je grad gdje se rodio Immanuel Kant, poznati filozof, i mnogi veliki ljudi. Osnovali su ga 1255. vitezovi Teutonskog reda za vrijeme njihova osvajanja Pruske. Grad je imenovan u čast češkog kralja Otokara II., koji je došao pomoći Redu u njegovu osvajanju, skrivenom iza pokrštavateljskih misija zvanih Sjeverni križarski ratovi.

Znači Putin ako ustane na lijevu nogu, ide Ukrajina i destabilizacija Zapadnog Balkana, ako je na desnu nogu, u svakom slučaju glavni mu je cilj spojiti se s Kaljinjingradom. Otprilike kako bi čitatelji znali, genijalci Židovi, kad su htjeli osvojiti Golansku visoravan, prvo su napali Sinajsku pustinju, pa kad su se ovi zabavili oko Sinaja, oni su uzeli Golansku visoravan, a tu je izvor rijeke Jordan i to je strateško mjesto, gdje su sada UN snage, ali je pod kontrolom Židova. Tako je isto plan Putina zabaviti se s jugom, da bi uzeo sjever. A opet da se vratimo na prošlu kolumnu, odnosno Pakt Ribbentrop-Molotov ili kako se službeno zvao Pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih socijalističkih Republika je bio sporazum o nenapadanju između Njemačkog Reicha i Sovjetskog Saveza. Iako je službeno bio označen kao “pakt o nenapadanju”, ovaj sporazum obuhvaćao je i tajni protokol kojim je izvršena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj.

I sada to Putin radi samo onda nije bilo nuklearnog naoružanja, izgleda da će se to odvijati mic po mic. Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier napravio je ideju koju je odmah usvojila Europska unija i prema kojoj svim sredstvima Srbija i BiH moraju preko noći ući u Europsku uniju, ne smijem ni spominjati NATO, jer Srbi neće za NATO, a ne znam kako bi i htjeli. Uzmite samo povijest u posljednjih 100 godina i tri svjetska rata. U Prvom svjetskom ratu 30 posto Srba je ubijeno od Zapada, Drugi svjetski rat isto tako, i u ovom trećem na prostoru Zapadnog Balkana i tu su zapadne sile uništavale srpski narod i njegovu političku volju. Sad kako nakon svega toga to prisilno pretvoriti u ljubav, teško, ali izgleda da je krenulo. Ovo se može samo jednom rečenicom opisati Putin i Šešelj su resetirali politiku Zapadnog Balkana i vratili je na 90. godine i čini mi se da za ulazak u Europsku uniju neće biti otvaranja nikakvih poglavlja jedini uvjet će biti da nisi za Putina.

Ako neće Brijeg Muhamedu, hoće Muhamed Brijegu

E toliko o tome. Vratimo se u našu jednu jedinu Bosnu i Hercegovinu, gdje se odjednom sarajevski sporazum za tjedan dana pretvara u mostarski sporazum. Vidiš neka opet Alije i njegova sina, vidi se da su ljudi vjernici. Mali Bakir se sjetio, ako neće Muhamed Brijegu, hoće Brijeg Muhamedu, samo što nije otišao na Široki Brijeg, došao je u Mostar i napravljen je sporazum o formiranju Vlade FBiH, a budala zna ako se napravi Vlada na razini Federacije, da je to i Vlada na razini države. Isto kao što svaka budala zna da ako si ušao u Europsku uniju, moraš biti član NATO saveza, a jedina iznimka je Turska, ali to je posebna priča. Jedino što je dobro u ovoj politici Putina i Šešelja je što su resetiranjem politike Zapadnog Balkana zaustavili pravljenje „treće platforme” vlasti u BiH, kojoj je bio cilj istjerati sve Hrvate iz BiH, te da ne postojimo ni politički ni biološki kao narod. I to je zaustavio Putin, i što se tiče nas Hrvata možemo mu reći danke za ovaj trenutak. Ali moj kolega s fakulteta Bakir se sjetio Duška Radovića koji je vodio emisiju „Dobro jutro, Beograde” i njegova aforizma „Ako hoćeš da si stalno u pravu, moraš često mijenjati mišljenje”. To je pravi političar i odmah je došao u Mostar, i nastavio politike „Brato, ‘ko zavadi III”. Jer jednom smo vezali zastave 1991. godine, zatim smo to učinili 1994. godine da bi došli do Banje Luke i tako je spašena država Bosna i Hercegovina, a onda su Bošnjaci pod krinkom gašenja Republike Srpske radili na tome da posljednjeg Hrvata istjeraju iz BiH i nije im uspjelo. I neki dan, kad im je došao dur guzici, netko pametan im je rekao „Pa vi budale imate jedinog prijatelja u Bosni i Hercegovini i koji je biološki i ideološki član EU i NATO saveza. Mi smo Hrvati članovi EU preko hrvatske putovnice, i odjednom ponovno počinje stara ljubav i Hrvati se ponovno stavljaju u funkciju obrane BiH, što u nas u Mostaru kažu „Hajde neka, hvala Alahu po tisuću puta”.

„Ajmo na fuka” ili „Brato, ‘ko zavadi III”

Vidim u Mostaru se ujedinili HNK Mostar i Narodno pozorište te prave predstavu „Ajmo na fuka”, a tematika je dvojica poginulih pripadnika Armije BiH i HVO-a našli se gore u nebu i vjerojatno vode dijalog na temu „Brato, ‘ko zavadi”, jer su bili prijatelji prije sukoba. Pretpostavljam da je to ta ideja, nema što drugo biti i to mi se kao ideja sviđa i mislim da o tome treba film napraviti. Jako je zanimljivo kao priča i puno bolja od priče Bobe Jelčića i njegova filma „Obrana i zaštita”.

A svega ovoga ne bi bilo da nije bilo Herceg Bosne, čiju 23. obljetnicu danas obilježavamo. Danas je veliki dan za Hrvate, pao je Vukovar i uskrsla Hrvatska zajednica Herceg Bosna koja je prva stala obraniti Hrvate u BiH. I obranila je koliko je mogla. I to je jedina organizacija na ovim prostorima koja je uvijek bila za Europsku uniju i NATO. Srbi nikada nisu bili, a muslimani su gledali tko će pobijediti da im se prislone. I zato je zanimljiv nastup našeg Mostarca Nine Raspudića u emisiji Reflex. Ovi gosti Srbi i muslimani odjednom hvale Europsku uniju i NATO, a Nino samo šuti i smije se, i zatim odgovori „Samo uživam, sad su svi za ono za što smo mi Hrvati otkada postojimo, od stoljeća sedmog”. I ako nastave ovako muslimani i Srbi biti za EU, ne trebamo se mi Hrvati više baviti politikom. Mogli bi se onda početi baviti biznisom, doduše ako budemo imali zagarantirane standarde naroda iz Europske unije. I zato se ovaj dan Herceg Bosne proslavlja radno i svečano, ne može baš puno svečano, jer nam je predsjednik u Sarajevu, napokon nam je nakon osam godina dozvoljeno da se vratimo u Sarajevo, pa me ovo podsjeti na Krležu i roman „Povratak Filipa Latinovicza”. Napokon se Latinovići mogu vratiti u Sarajevo. Što ćemo, dva puta su nam zabili nož u leđa, vidjet ćemo što će biti treći put, ta mi smo Hrvati katolici, mi moramo praštati. Kako god se odvijala politika, ne smijemo zaboraviti Vukovar i Herceg Bosnu, jer ona je bila i ostala naš okvir za slobodu i kako se god politika odvijala, ja ću kao i svaki Hrvat na nju misliti, i zato ćemo za kraj pjevati svojoj Herceg Bosni jer Sunce mi od tebe dolazi, moja draga, vječna Herceg Bosno.

Budući da je svečano, pustit ćemo pjesmu legendarnog Mate Miše Kovača i klapu Rišpet „Sunce mi od tebe dolazi”.

P.S. Sad mi pade na pamet, volio bih znati što o ovome misli „tamo neki stručnjak iz Baške Vode

Marin Topić / Pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari