Connect with us

BiH

Marin Vukoja izabran za suca Ustavnog suda BiH

Objavljeno

-

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru točke „izbori i imenovanja“ Marin Vukoja je izabran na poziciju suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma, piše Vukoja.

Tijkom rasprave o izboru suca Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala oporba jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je zastupnicima ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Zastupnici oporbe istaknuli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju suca Ustavnog suda BiH oporba je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

Uoči rasprave predsjednik Radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH, i ujedno dopredsjedatelj Zastupničkog doma, Mladen Bošković, izvijestio je zastupnike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog suca Ustavnog suda BiH.

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 14. veljače 2022. godine pokrenuo postupak izbora suca Ustavnog suda BiH, zbog odlaska u starosnu mirovinu.

Radna grupa je, između ostalog, kako je podsjetio Bošković, obavila razgovor sa svim kandidatima, koje je i bodovala. Zatim je napravljena Rang lista, prema kojoj je prvorangirani Marin Vukoja. Njega je na kraju Povjerenstvo za izbor i imenovanje predložila kao jedini prijedlog za izbor suca Ustavnog suda BiH.

Radna grupa je formirana 6. liopnja 2002. godine u sastavu Mladen Bošković, lsmet Osmanović i Samer Rešidat, članovi Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, te predstavnicj Udruženja sudaca Federacije BiH: Hakija Zajmović i Božana Banduka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas