Connect with us

Iz Svijeta

Marine Le Pen: Francuska ‘tone’ pod neprekidnim priljevom migranata koji zahvaća naše gradove…čak i najmanja sela

Published

on

Francuski zastupnici u ponedjeljak su održali prvu posebnu raspravu o imigracijskoj politici zemlje za koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao da će se održavati svake godine.

Premijer Edouard Philippe je otvorivši diskusiju branio mjeru, koju je ljevica kritizirala, ali nije umirila protuimigracijske glasove na desnici. Imigracija je glavna tema “ekstremno” desničarske čelnice Marine Le Pen, koju je Macron pobijedio na izborima 2017., i čije Nacionalno okupljanje (RN) opisuje kao glavnog suparnika njegovu centrističkom bloku.

“Pitanja koja si postavljamo nisu ni nova niti skandalozna”, ustrajao je Phillipe. “Niti su ona utočište isključivo populističkih stranaka čiji smo teren preoteli”, dodao je.

“Francuski azilantski sustav sada je zasićen”, rekao je Phillipe te naveo podatak da je Francuska registrirala 123.000 zahtjeva za azilom 2018., 22 posto više nego godinu prije.

Zahtjevi osoba koje su već aplicirale u drugim europskim zemljama, zajedno sa zahtjevima osoba iz “sigurnih zemalja” poput Gruzije i Albanije, u tome imaju veliku ulogu, dodao je.

Braneći načela azila, ustvrdio je da je nužna bolja koordinacija azilantskih politika širom Europske unije kao i redizajn šengenske slobodne zone.

Philippe je također odobravao i ideju imigracijskih kvota koje su spominjali neki političari desnog centra.

“Mislim da bismo trebali razmotriti ideju postavljanja ciljeva svake godine da privučemo rijetke vještine i talente”, sugerirao je.

Međutim, dodao je, kvote se ne mogu primijeniti na azil ili ponovna ujedinjenja obitelji.

“Imigracija ili invazija?“, upitao je umjesto odgovora konzervativni zastupnik Guillaume Larrive citirajući bivšega liberalnog predsjednika Valeryja Giscarda d’Estainga.

“Naš naraštaj … ima obvezu prekinuti desetljeća oklijevanja, neadekvatnosti, napuštanja i sljepoće”, naglasio je Larrive navodeći porast broja stanovnika u Africi kao povod urgentne akcije.

Marine Le Pen upozorila je da Francuska “tone” pod “neprekidnim priljevom koji zahvaća naše gradove…čak i najmanja sela”.

No ljevičar Jean-Luc Melenchon na nišan je uzeo vladu iz suprotnog kuta sugerirajući da je Phillipe ublažio pristup zadnjih dana.

“Kako možete reći da je naša zemlja uskraćena za raspravu o toj temi?”, pitao je. “Obitelj Le Pen ima je u svojem programu već 40 godina”, dodao je.

“Ponovno ste izabrali, željeli to ili ne, da migrant bude žrtveni jarac u ovoj zemlji”, optužio je Melenchon. “Migrant, umjesto financijera koji zemlju savija prema svojoj želji”.

Macron je najavio novu godišnju raspravu o migraciji u travnju kao odgovor na prosvjede pokreta žutih prsluka, premda to pitanje nije jedno od glavnih preokupacija prosvjednika. (Hina)

 

Marine Le Pen: Islamizacija i globalizam su novi totalitarizmi koji prijete europskim zemljama

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari