Pratite nas

Iz Svijeta

Marine Le Pen: “Vrijeme je da prestanemo biti naivni”

Objavljeno

na

Kandidatkinja desnice za francusku predsjednicu Marine Le Pen kazala je danas za RFI radio kako je “vrijeme da prestanemo biti naivni” te pozvala na “hladnu glavu i čvrst stav”.

Nakon jučerašnjeg napada u Parizu postoji mogućnost da će glasači na nedjeljnim izborima u većoj mjeri no dosad podržati njezin program pojačane sigurnosti i kontrole granica, više resursa za policiju i oštriji tretman radikala navedenih u vladinoj bazi podataka o ljudima koji se smatraju potencijalnim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

Napad u Parizu Le Pen je komentirala je iz svog izbornog stožera, istaknuvši da su “iznova napadnuti naši policajci, jer su simboli države”.

Naglasila je kako “odgovor mora biti globalan, ukupan, odgovoriti mora cijela zemlja” te kritizirala politiku svih vlada u zadnjih deset godina.

Pozvala je sve građane na jedinstvo, a vladi je poručila da “ponovno uspostavi granice na području Schengena” i protjera sve koji su na popisu radikala, prenosi Le Figaro.

> Marine Le Pen: Problem koji imamo danas je ovaj oblik jeftinog terorizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Nova studija o uspjehu hidroksiklorokina protiv covida-19

Objavljeno

na

Objavio

Institut za znanstvena istraživanja profesora Didiera Raoulta u Marseilleu objavio je novu studiju o uspješnom liječenju koronavirusa hidroksiklorokinom na koju su stručnjaci u petak odgovorili kritikama.

“Hidroksiklorokin (derivat klorokina, lijeka protiv malarije) u sprezi s antibiotikom azitromicinom, ako se pacijentima počne davati čim se postavi dijagnoza, bezopasna je i učinkovita terapija protiv covida-19”, stoji u sažetku studije objavljenom u digitalnom izdanju. Kritičari međutim navode da studija nije provedena po svim znanstvenim kriterijima i da njezini rezultati ne dokazuje da je terapija doista učinkovita.

Studija je u četvrtak bila predstavljena francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu za posjeta Institutu što ga je osnovao profesor Raoult, imunolog i poznati zagovornik takve terapije.

Terapiju je “najmanje tri dana” primao 1.061 pacijent pozitivan na koronavirus.

Nakon deset dana, u uzorcima više od devet od deset zaraženih pacijenta (91,7 posto) nije više bilo virusa, a pet osoba (0,5 posto) je umrlo, navodi se i dodaje da je riječ o pacijentima u dobi od 74 do 95 godina.

Taj je postotak “znatno niži” nego u pacijenata “tretiranih drugim terapijama”, stoji u sažetku studije u kojoj se ističe “da nije uočena nikakav toksičan učinak na srce”.

Cjelovita studija još nije objavljena.

U studiji je zajedno s hidroksiklorokinom korišten azitromicin, antibiotik koji su sintentizirali hrvatski farmaceuti od 1979. do 1981., a patentirala ga je zagrebačka farmaceutska tvrtke Pliva. Azitromicin je aktivna supstancija lijeka poznatog na domaćem tržištu kao Sumamed i ima širok spektar antibakterijskog djelovanja i dugo vrijeme zadržavanja u organizmu. Pliva je zatim potpisala sporazum kojim je Pfizeru dala ekskluzivna prava za prodaju azitromicina u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Državama gdje se on prodaje kao Zithromax.

Profesor Raoult već je objavio studije o učinkovitosti te terapije i navukao je na sebe kritike brojnih kolega koji mu zamjeraju što je teoriju postavio na premalenom uzorku.

Sada su brojni znanstvenici pozdravili što je studija obuhvatila veći broj pacijenata, ali zbog načina na koji je provedena ističu da ništa ne dopušta zaključak da terapija “izbjegava pogoršanje simptoma i sprječava preživljavanje virusa i njegovu zaraznost u većini slučajeva”.

“Nažalost kako ne postoji kontrolna skupina (koja prima placebo) izuzetno je teško znati je li liječenje djelotvorno ili nije”, rekao je u petak za kanal BFM TV Arnaud Fontanet, epidemiolog s Instituta Pasteur i član znanstvenog vijeća Covid-19.

“Ti su rezultati ništavni i nemaju učinka, ne kažu nam ništa o učinkovitosti terapije”, kazala je epidemiologinja Catherine Hill koja također zamjera što nije navedena kontrolna skupina jer prema dostupnim podacima najmanje 85 posto ljudi spontano i bez ikakve terapije preboli koronavirus.

Uporaba hidroksiklorokina u borbi protiv koronavirusa u središtu je znanstvene rasprave u svijetu.

U Senegalu, polovica zaraženih koronavirusom prima hidroksiklorokin u bolnici, a Grčka je obnovila proizvodnju te supstance. Maroko želi primjenu te terapije za “potvrđene slučajeve”, a Alžir za “akutne slučajeve”. (Hina)

Novo oružje protiv koronavirusa: Šest pacijenata predodređeno za smrt dobilo bitku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija bilježi više ozdravljenih nego novozaraženih

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Austrijski ministar zdravstva i socijalne skrbi Rudolf Anschober rekao je u petak da se posljednjih dana u Austriji bilježi veći broj ozdravljenih nego novozaraženih čime se nastavlja pozitivni trend u borbi protiv koronavirusa.

“Nadam se da će se ovaj radosni trend nastaviti i poslije Uskrsnih blagdana”, kazao je na konferenciji za novinare Anschober, ministar iz redova stranke Zelenih. Naglasio je da je prva etapa u suzbijanju zaraze koronavirusa bila “uspješna” ali je pozvao na daljnje dosljedno pridržavanje mjera ograničenja.

U Austriji, koja ima 8,8 milijuna stanovnika, u petak je službeno potvrđeno 13.400 zaraženih od kojih je preminulo 319, a ozdravilo 6064. Provedeno je 134.743 testova.

Međutim, prema istraživanju koje je u petak objavljeno u Beču, u Austriji ima dvostruko više zaraženih novim koronavirusom nego što to pokazuju testovi obavljeni do sada.

Stopa zaraženosti austrijskog stanovništva iznosi oko 0,32 posto, tj zaraženo je oko 28.500 od 8,8 milijuna Austrijanaca, prema zaključcima tog istraživanja koje je vodio jedan od glavnih istraživačkih instituta zemlje Sora na reprezentativnom uzorku od 1.544 osoba.

“Sumnjali smo da je stvaran broj zaraženih viši od službenih podataka”, rekao je Christoph Hofinger s tog instituta, prenosi AFP. Ako se uzmu u obzir margine pogreške, između 10.200 i 67.400 osoba je moglo biti u kontaktu s virusom, prema tom istraživanju.

Sora je predstavila svoje istraživanje kao prvo koje izračunava stopu zaraženosti u jednoj zemlji Europske unije.

Prema ministru Anschoberu, broj pacijenata u bolnicama smanjio se u odnosu na prethodni dan za 54 slučaja. U bolnicama se nalazi 1032 pacijenta što je, kako je rekao, najmanji broj od 30. ožujka, a na intenzivnoj njezi je 261 pacijent, pet manje u odnosu na prethodni dan, što ohrabruje. “Nemojte uništiti što smo do sada postigli”, upozorio je ministar Anschober.

Austrija je jedna od prvih europskih država koja je sredinom ožujka uvela stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru, a prema analitičarima “bit će jedna od prvih koja će te drastične mjere ublažiti korak po korak poslije Uskrsa”.

“Ostanite kod kuće, virus još nije pobijeđen”, poručio je austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP), pozvavši sunarodnjake da izdrže u provedbi mjera restrikcije te da za Uskrs ne napuštaju svoje domove, “kako bi poslije Uskrsa zajedno postupno opet mogli krenuti prema normalnom stanju”.

U Austriji su već četvrti tjedan na snazi mjere ograničenja kretanja i okupljanja. Građani smiju napustiti svoje domove samo u slučaju odlaska na posao, u nabavku, kratku šetnju po svježem zraku ili pomoći drugima posebice starijim osobama.

Mjere ograničenja posebice držanje razmaka i nošenje maski prigodom odlaska u trgovine i u javnom prijevozu produžene su do kraja travnja.

Prema aktualnim ispitivanjima javnog mijenja u Austriji raste potpora vladajućoj koaliciji Narodne (ÖVP) i stranke Zelenih (G).

Prema ispitivanju javnog mijenja Research Affairsa oe24, 81 posto Austrijanaca podržava stroge vladine mjere protiv širenja zaraze koronavirusa. Austrijskog kancelara Sebastiana Kurza pozitivnim smatra čak 73 posto ispitanika.

Kada bi se izravno birao austrijski savezni kancelar isto ispitivanje je pokazalo da bi 33-godišnji Sebastian Kurz dobio više od 50 posto glasova, što se ocjenjuje kao najveća stopa popularnosti jednog austrijskog kancelara od vremena Bruna Kreiskog (SPÖ). (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari