Connect with us

Iz Svijeta

Marine Le Pen želi bliže veze NATO-a i Rusije kad završi rat u Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Marine Le Pen, francuska predsjednička kandidatkinja krajnje desnice, rekla je u srijedu da će predložiti bliže veze između NATO-a i Rusije kad završi rat u Ukrajini, dok pokušava razjasniti “nesporazume” u vezi svoje vanjske politike.

Potencijalna pobjeda Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju 24. travnja, odjeknula bi Europom i preko Atlantika i smjestila u Elizejsku palaču duboko euroskeptičnu osobu koja je dugo iskazivala divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Čim završi rusko-ukrajinski rat i bude okončan mirovnim sporazumom, pozvat ću na provedbu strateškog približavanja NATO-a i Rusije”, rekla je Le Pen na konferenciji za novinare na kojoj je bilo puno predstavnika međunarodnih medija.

Prije pet godina, prije nego što je pretrpjela težak poraz od Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima 2017., Putin je raširenih ruku ugostio Le Pen u Kremlju.

Tada je ushićeno izjavila da dijeli iste vrijednosti kao Putin i da s njim, tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njom na čelu nastaje “novi svjetski poredak”.

Le Pen se ogradila od Rusije otkad je počeo rat u Ukrajini i rekla da je “neovisna” u odnosu na bilo koju stranu naciju.

Konferencija za medije danas je nakratko prekinuta kada je prosvjednica mahala fotografijom njezinog susreta s Putinom iz 2017., izrezane u obliku srca. Prosvjednicu je iz prostorije izvelo osiguranje.

Le Pen je rekla i da želi zadržati bliske odnose s Njemačkom, ali je upozorila da između Pariza i Berlina postoje strateške razlike, što bi značilo zaustavljanje niza zajedničkih francusko-njemačkih vojnih programa.

“Nastavila bih… pomirenje bez slijeđenja Macron-Merkel modela francuske zaslijepljenosti prema Berlinu”, rekla je.

Rekla je da želi slobodniju verziju Europske unije, iako je ponovno potvrdila da će ostati u bloku. Le Pen je odustala od nepopularnih prijedloga napuštanja eura ili izlaska iz EU-a.

“Nitko nije protiv Europe”, rekla je. “Ne bih prestala plaćati francuski doprinos EU-u, želim ga smanjiti.”

Macron i Le Pen borit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora, a ankete predviđaju tijesan rezultat. (Hina)

Njemačka razmatra slanje ‘Leoparda’ u Ukrajinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari