Pratite nas

Naši u svijetu

Marine Le Pen -Želim uništiti Europsku Uniju a ne Europu

Objavljeno

na

LIDERICA francuske Nacionalne fronte i pobjednica europskih izbora u Francuskoj Marine Le Pen u svom velikom intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel izjavila je da joj je cilj uništiti Europsku uniju ili kako ju ona naziva, Europsku Sovjetsku Uniju. Osim te bombastične izjave otkrila je i planove svoje stranke za Europski parlament te objasnila kako gleda na uspjeh svoje stranke u Francuskoj.

ODMAH-U-NAPAD-Ultradesna-Nacionalna-fronta-celnice-Marine-Le-Pen-zatrazila-raspustanje-francuskog-parlamenta

Marine Le Pen

“Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu! Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Ariane, u Europu zasnovanu na suradnji. Ali ne želim Europsku Sovjetsku uniju”, jasno je poručila Le Pen te dodala da ne vjeruje u mirovni projekt Europske unije.

“Ne. Europa je rat. Ekonomski rat. Povećalo se neprijateljstvo među zemljama. Nijemce se ponižava opisom da su okrutni, Grke da su prevaranti, a Francuze da su lijenčine. Gospođa Merkel ne može otputovati niti u jednu europsku državu bez osiguranja stotine policajaca. To nije bratstvo”.

Le Pen Europsku uniju vidi kao štetno, birokratsko i antidemokratsko čudovište. To čudovište želi spriječiti da se još više udeblja, nastavi disati i grabiti sve oko sebe te širiti svoje krakove u svim područjima nacionalnih zakonodavstava.

“Milijuni su umrli na putu slavne francuske prošlosti kako bi naša zemlja ostala slobodna. Danas jednostavno dozvoljavamo da nam pravo na samoodređenje bude ukradeno”, smatra Le Pen.

“Budite oprezni gospođo Merkel! Njemačka politika će dovesti do eksplozije EU”

Liderica Nacionalne fronte optužila je sadašnjeg i bivšeg francuskog predsjednika, Francoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja, da su doveli Francusku do ovako loše situacije zbog toga što se bespogovorno drže europskih propisa koji većinom promiču njemačke interese, ali su slabi kad trebaju obraniti francuske interese.

“Ne možete kriviti Njemačku što štiti svoje interese. Ne mogu kriviti gospođu Merkel što želi jak Euro. Krivim naše lidere koji ne brane naše interese. Jak Euro uništava našu ekonomiju”, rekla je Le Pen i dodala da je Euro stvorila Njemačka za Njemačku. Smatra kako se Francuska treba vratiti staroj valuti te da to ne bi dovelo do ekonomske katastrofe.

Le Pen je ipak izrazila i poštovanje prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel jer brani interese svoje zemlje.

“Njezina je politika pozitivna za Njemačku, ali nažalost negativna za ostale zemlje. Moje upozorenje glasi: ‘Budite oprezni gospođo Merkel. Ako ne vidite patnju koja je nametnuta ostalim europskim narodima, Njemačka će postati predmet mržnje’. Ona vjeruje da je moguće nametnuti politiku u drugim zemljama protiv volje tih naroda. To nikad ne bi napravila u Njemačkoj. To će dovesti do eksplozije Europske unije”.

Le Pen se ipak pohvalila kako su njezina 24 zastupnika četvrta po veličini skupina u Europskom parlamentu, nakon njemačkog CDU-a, talijanskih i njemačkih socijaldemokrata. Naglasila je kako već ima dogovor s Nizozemcem Wildersom, austrijskom Slobodarskom strankom, talijanskom Sjevernom ligom, belgijskim Vlaams Belangom. Održat će i niz sastanaka na temu uključivanja još nekih euroskeptika u frakciju, među njima i britanski UKIP Nigela Faragea, kako bi pokušala osnovati frakciju za koju joj je potrebno 25 zastupnika iz sedam zemalja.

Ne mrzim nikoga, ali dodatno useljavanje treba zaustaviti!

Le Pen ima oštre stavove i o slobodnom tržištu u Europi koje želi ukinuti te uvesti odgovarajuće carine. Tema od velikog interesa joj je i ograničavanje useljavanja.

“Zalažemo se za ukidanje useljavanja i to nije ksenofobija. Ksenofobija je mržnja prema strancima. Ja ne mrzim nikoga. Nema nikakvog smisla što smo primili 10 milijuna stranaca u proteklih 30 godina. Imamo milijune nezaposlenih i ne možemo si priuštiti dodatna useljavanja. Od čega bi oni trebali živjeti? To nije održivo” tvrdi Le Pen.

Le Pen je rekla i da ne podržava Putina protiv Europe već da podržava federalističko uređenje Ukrajine. Europska unija je dolila ulje na vatru kada je predložila ekonomsku suradnju zemlji za koju je poznato da polovično gleda prema istoku, a polovično prema Zapadu.

“Imam određenu dozu divljenja Vladimiru Putinu jer ne dopušta da mu odluke nameću druge zemlje. Mislim da se prvenstveno fokusira na ono što je dobro za Ruse. Zbog toga s poštovanjem gledam i na Putina kao i na Angelu Merkel”.

Smatra da bi Europa trebala prestati gledati američkim naočalama i napokon razviti svoj vlastiti stav. Ne možemo Rusiji dijeliti lekcije ako istovremeno stavljamo crveni tepih za Katar, Saudijsku Arabiju i Kinu.

Kontroverzna francuska političarka najavila je i svoju kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2017. godine na kojima se nada da će ući u drugi krug. Svoj intervju završila je rečenicom: “Ne treba težiti tome da se nekome bude gospodar, ali niti da se ikome bude rob”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari