Connect with us

Pregled

Marini Lovrić Merzel presudit će njena pomoćnica: ‘Lažirala sam njene račune, ali dosta mi je kriminala!’

Objavljeno

on

“Nadam se da će policija i prije nego krene odjavna špica otići u urede SMŽ-e i pronaći dokaze prije nego li ih oni unište. Tamo će se naći svašta. Merzelica je, primjerice, jednoj osobi dala 15.000 kuna na račun županije, a na meni je bilo da osmislim razlog zbog kojeg je taj novac županija potrošila”, javno je posvjedočila Jasmina Jovev.

Aleksandar Stanković je u drugom dijelu emisije ugostio Jasminu Jovev, bivšu šeficu kabineta županice Marine Lovrić Merzel koja je rekla da je po nalogu svoje šefice sudjelovala u nezakonitim radnjama – izmišljala račune, kupovala oporbene čelnike i drugo… 

Jovev je rekla da je radila na HRT-u kao šefica dopisništva do 2011. godine, a onda se zaposlila u kabinetu Lovrić Merzel.

– Imala sam površnu i pogrešnu ocjenu kakav je to posao. Novinarstvo je stresan posao, a zbog djece htjela sam imati mirniji posao – rekla je.

Rekla je da je vrlo brzo shvatila da nešto ne valja.

 – Dolazili su računi koje mora platiti Županija, a koje se ne može pravdati, nikakvim događajem u županiji, protokolom, sastankom… Tražite odgovore i zatim shvatite da je riječ o računima koji su napravljeni za privatne potrebe ili za stranačke potrebe. Ne isključivo, ali većinom. Od mene se tražilo da to odobrim svojim potpisom i lažiram dokumentaciju  – objasnila je Jovev i rekla da je pristala na to zbog straha od otkaza.

Kolege su joj govorile da se to oduvijek tako radilo. Kad je odbila to napraviti onda su joj rekli da je bolje da se više ne vraća na posao. Njenog radnog mjesta više nema i sad je na bolovanju. Optužuju ju za tešku povredu službene dužnosti i traži se otkaz. To je, kaže, odmazda.

Navela je nekoliko primjera kako se izvlačio novac iz Županije.

Navela je primjer kako se platilo za obiteljski domjenak županice Lovrić Merzel na način da je novac plaćen sa stavke za domjenak za Dan branitelja koji nije održan te godine.

Zatim je dobila naredbu da jednoj osobi isplati 15.000 kn.

 – Izmislili smo domjenak na velikoj manifestaciji na kojoj mi nismo bili. Ta osoba donijela je račun za usluge koje nismo koristili i račun je plaćen – objasnila je Jovev.

Miroslav Škoro čiji koncert za Dan branitelja se već spominjao u medijima, jedini je, kaže Jovev koji je plaćen po ugovoru 50.000 kuna.

– Međutim nitko se nije pitao koliko je cijela ta proslava u šatoru koštala. Taj trošak je iznosio, po mojoj procjeni od 150.000 do 200.000 kuna. Ta cifra je razlomljena na tri računa i plaćena sa stavki koje za to nisu predviđene – rekla je.

Morala je izmišljati aktivnosti savjetnika županice Merzel.

Početkom 2012. dobila je naređenje da napiše izvješće sa sjednica savjetnika županice.

– Kad sam tražila da mi pokažu zapisnike s tih sjednica rečeno mi je da ne postoje i da se te sjednice niti nisu održale. A na temelju njih se savjetnicima trebao isplatiti honorar. Samo jedan savjetnik, čije ime ne želim sad navoditi odbio je potpisati te izmišljene zapisnike koje sam napravila, a čak nije imao ni mobitel za razliku od onih koji se nikad nisu ni pojavljivali – tvrdi Jovev.

 –  Boli me srce kad ima toliko nezaposlenih u Županiji, a prema mojim procjenama na sve to je potrošeno tri milijuna kuna – rekla je.

Prije godinu dana izvjestila je o tome jednog ministra u SDP-ovoj Vladi.

 – Dugo smo razgovarali. Nije bio iznenađen i rekao je da i oni imaju takve informacije, ali da bez dokaza i svjedoka ne mogu puno napraviti. Rekao mi je neka postupim po savjesti i zakonu. Što sam i napravila – kaže Jovev.

Prijavila je sve Uskoku prije godinu dana, a zatim je to došlo i do DORH-a. Dala im je pola metra dokumentracije. Rekli su da im trebaju takvi dokazi i takvi dokumenti. Očekivala je bržu reakciju.

– Sada očekujem laži i napade na mene, ali doista se nadam da ću brzo vidjeti nešto pravde, pravednosti i da će policija ući u Županiju i zaštititi dokumente koje bi netko sada mogao uništiti – zaključila je Jovev.

Božo Petrov: Želio sam biti franjevac s 14 godina

Metkovski gradonačelnik, po zanimanju psihijatar, Božo Petrov u emisiji Nedjeljom u 2 rekao je kako se politikom počeo baviti jer je osjećao dug prema društvu. Smatrao je da se u gradu nije ništa značajnije pomaklo u posljednjih 16 godina i želio je to promijeniti jer čak ni oporbene stranke nisu jasno ocrtavale što se događa u Metkoviću.

Kaže da nije pitao svoje suradnike i zaposlenike grada prije nego im je smanjio plaće za 10 posto.

 – Možda zvuči okrutno no nismo pitali zaposlenike jer će svatko normalan reći da nije za to. Međutim vidjeli su da moraju ‘pregrmiti’ određeni dio godine da bi nam bilo bolje i da uvedemo red – rekao je Petrov i dodao da su mjesečno na svim stavkama uštedjeli milijun kuna.

Prima plaću od 3000 kuna

Njemu su politički protivnici prigovorili da ima dodatne izvore prihoda jer trenutno prima plaću od 3000 kuna.

– Moja primanja prije politike bila su oko 10,5 tisuća kuna u bolnici i na fakultetu gdje sam bio suradnik. Radio sam u drugoj državi gdje se ne može zamrzavati mandat. Morao sam dati otkaz i na fakultetu i u bolnici – kaže Petrov i dodao da nema službeni automobil te da vozi Renault Clio.

 – Uštedjeli oko milijun kuna mjesečno. Trenutno smo u procesu revidiranja ugovora, recimo reprezentacije grada za medijske usluge što je bilo legalno izvlačenje novca i koristilo se za osiguravanje mandata bivše vlasti – rekao je Petrov.

O Stipi Gabriću Jambu ne želi razgovarati, smatra da se institucije trebaju baviti s njim. Ne bi bilo korektno reći da ništa dobro nije napravljeno u njegova četiri mandata, međutim zamjera mu način na koji se odnosio prema gradskom novcu.

Smatra da su Metkovci zaslužni za uspjeh u štednji jer su im uopće pružili priliku i povjerenje. Smatra da bi se država trebala bolje prema njima odnositi.

 – Državne i županijske vlasti bi trebale biti blagonaklone prema nama zbog toga jer smo pokazali da smo otvoreni za promjene – kaže Petrov i dodao da im država nije dala skoro ništa. Smatra da bi država trebala otpisati dugove Metkoviću kad otpisuju onima koji imaju puno veće dugove.

Otkrio da je želio biti franjevac

  – U 14. godini sam to žarko želio. Franjevci imaju svoj način života i shvatio sam da nisam građen za to da se držim tih zavjeta. Shvatio sam da neću moći biti dobar svećenik, ali da mogu biti dobar vjernik – rekao je Petrov.

Život ga je odveo u medicinu. Psihijatrija mu puno pomaže u životu i u politici. Kaže da ljude s kojima razgovara ne profilira.

Kaže da je ipak psihijatrija, a ne politika njegova ljubav.

 – Pristao sam na sve ovo da moja djeca imaju mogućnosti kakve sam ja imao. Dok građani Metkovića budu odlučili da sam im dobar, do tada ću se baviti politikom. Kad odluče drugačije vrlo rado ću se vratiti u struku – rekao je.

Bože Petrov je dobiju ocjenju gledateljstva 9,66.

[box_light]

Stanković najavio aferu na Facebooku

Ekskluzivno u Nedjeljom u 2 – korupcijski skandal jedne od najviše pozicioniranih osoba u SDP-u, objavljeno je na Facebook stranici emisije Nedjeljom u 2, koju vodiAleksandar Stanković.

Najavili su svjedočanstvo osobe koja tvrdi kako je po nalogu svoje šefice, visokopozicionirane SDP-ovke, dvije godine sudjelovala u nezakonitim radnjama – izmišljanje radnih mjesta, lažni računi, kupovanje oporbenih čelnika.

Nakon prvog dijela emisije i gostovanja metkovskog gradonačelnika Bože Petrova, najavili su svjedočanstvo osobe o razmjerima korupcije u jednoj od najsiromašnijih hrvatskih županija.

[/box_light]

24sata/kamenjar

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari