Pratite nas

BiH

Marinko Čavara: Hrvatski narod je izigran (VIDEO)

Objavljeno

na

Na drugoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasan je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a u programu N1 to je komentirao Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH.

On je kazao da ovaj zakon, koji je izglasan sa 65 glasova “za” sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, te negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

“Mislim da se tvrdi da je predloženi zakon dobar, sve stranke koje su potpisale ovaj zakon, koji sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, sadrži negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Silovanje demokracije u kojem sudjeluju stranke sa dominantno Bošnjacima. Sadržaj zakona je neustavan, negira odluke Ustavnog suda”, kazao je predsjednik Federacije BiH Čavara.

Hoće li ga potpisati ako prođe Dom naroda?

“Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti – ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH”, naveo je.

“Vjerujem da Dom naroda neće usvojiti ovakav tekst zakona. Ustavni sud je pobrisao odobrenja, a ovaj zakon ih ima u dva članka. Ovaj zakon ruši koncepciju konstitutivnog naroda i legalnog predstavljanja”, poručio je Čavara.

Tvrdi da se i nedosljedno poziva na popis iz 2013. godine, te da se radi o “predizbornom spinu svih stranaka”.

“Nijedna stranka nije htjela biti izvan ove priče, čime se dokazuje tko je veći neprijatelj prema Hrvatima. Ovo je opasan smjer kojim su krenule ove stranke”, poručio je Čavara.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

“Ovo nije vrijeme za raspravu o izbornim jedinicama, a pogotovo ne za negiranje Ustavnog suda čime se ruši ustav”, kazao je.

Je li HDZ izigran od koalicijskih partnera SDA i SBB?

“Hrvatski narod je izigran. Svjedoci smo svaki dan takvih postupaka. Vokabular onih koji prijete u javnom prostoru, ja sam toga svjestan. 5.7 2017. sam imao slobodno mogu reći pokušaj ubojstva na autocesti. U 11 mjeseci Federalna uprava policije nije otkrila ko je bio suvozač i kako se zove osoba koja mi je ugrozila život. Neko javno kaže da će Marinko Čavara biti javno kažnjen ako ne uradi ono što smo mi zamislili”, kazao je.

Poručio je “ovaj sustav treba poštivati i ja ću ga do kraja poštivati”.

Na današnjem izvanrednom zasjedanju nisu nazočili zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Oni su napustili skupštinsku salu tijekom prethodne današnje sjednice i priopćili da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora. Budući da je novo zasjedanje zakazano tijekom prethodnog, odnosno tek dva i po sata prije najavljenog početka.

Čavara je kazao da nije bilo dogovora i razgovora između partnera u većini, te da je i tu narušeno demokratsko načelo.

“SDA i SBB sa oporbom prave rješenja bez dogovora sa onima s kojim su nosioci vlasti. Mijenjati pravila na ovakav način – naši zastupnici nisu željeli prisustvovati takvoj sjednici. Opasan smjer koji su zauzele ove stranke ne ide u korist Bošnjaka ni građana BiH”, rekao je Čavara.

Koji su naredni potezi, da li će biti pokretanja vitalnog nacionalnog interesa?

“Svako od nas dužnosnika se obavezao da poštuje Ustav. To ćemo raditi do kraja. Štiti ćemo interese hrvatskog naroda do kraja. Na maksimalan način kroz sustav ove države. Ako on ne može osigurati legitimno predstavljanje, onda možemo tražiti nova rješenja. Da li je to plan B ili druga rješenja kako vratiti funkcioniranje sustava”, kazao je.

A za plan B kaže da je to način da se osigura funkcioniranje pravnih institucija.

Bošnjački zastupnici u Zastupničkom domu izglasali Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

 

 

ZBOG NOVOG POKUŠAJA MAJORIZACIJE Hrvati napustili Federalni parlament, bojkot će trajati do odluke HNS BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Marinko Čavara: Ne smijemo zaboraviti veliku žrtvu koju je HVO Bihać dalo u teškim vremenima

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku.

„U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać, te članovima obitelji poginulih i nestalih pripadnika upućujem iskrene čestitke.

Doprinos hrvatskog naroda i HVO-a regije Bihać u obrani nekadašnjeg Bihaćkog okruga, a današnje Unskosanske županije, kao i zajedničku borbu i suradnju hrvatskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima tijekom Domovinskog rata moramo sačuvati od zaborava. Ne smijemo zaboraviti ni veliku žrtvu koju je HVO regija Bihać dao u tim teškim vremenima, 72 poginulih, troje nestalih i oko 250 teže i lakše ranjenih svojih pripadnika.

Svaki pripadnik HVO-a regije Bihać može biti ponosan na svoju dostojanstvenu borbu i žrtvu koju su postrojbe HVO-a regije Bihać dale za opstanak na ovim prostorima.

Stoga, obilježavanjem ove značajne obljetnice odajmo počast svim poginulim pripadnicima HVO-a regije Bihać, njihovim obiteljima uputimo izraze dubokog poštovanja, a svim pripadnicima HVO-a regije Bihać beskrajnu zahvalnost“, stoji u čestitki.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojom je izjavom kako je “sve na Bleiburgu trebalo pobiti” potaknuo brojne reakcije u BiH, a iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u ponedjeljak je stigao zahtjev da hrvatske političke stranke iz BiH zbog toga s njim prekinu svaku suradnju.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH u ponedjeljak je pozvala Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koordinaciju hrvatskih stranaka u BiH, da zbog najnovijih izjava o Bleiburgu potpuno prekine suradnju s Dodikom.

“Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili”, kazao je Dodik u intervjuu kojega je u nedjelju objavila beogradska “Politika”.

Ovakvo stajalište obrazložio je konstatacijom kako se ne može zaboraviti na zločine koje su ustaše počinile na području Banje Luke i okolnim selima te u logoru Jasenovac.

Dodik je ustvrdio kako su ustaše u NHD nad Srbima počinile ganocid te je iznio svoju procjenu kako ih je samo u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća.

“U mom selu, Mrčevcima, ustaše su pokupile 140 mirnih mještana i sve su ih ubili. Nema srpskog sela u kojem se to nije dogodilo”, kazao je Dodik dodajući kako je “povijesna istina” da su “ustaše koje su klale Srbe poslije bili rukovodioci u komunističkom režimu”.

Hrvatska stranka prava BiH pozvala je zbog ovih navoda na javnu osudu Milorada Dodika i prekid suradnje.

“Pozivamo HNS BiH koji je bio supokrovitelj obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju, da javno osudi Milorada Dodika, te da se prekine svaka suradnja s njim dok se javno ne ispriča za ovu suludu izjavu”, naveli su iz HSP-a BiH uz konstataciju kako su na u Bleiburgu “pobijeni nedužni, civili-starci, žene, djeca kao i razoružani vojnici”.

Dodik je bio među onima koji su se odlučno protivili služenju Svete mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

HSP sudjeluje u HNS-u kao tijelu koje koordinira djelovanje hrvatskih stranaka u BiH. Na čelu HNS-a je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna najavio kako će njegova stranka i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne samo zadržati dosadašnju razinu suradnje nego će je i ojačati. (Hina)

Ivan Miklenić: Predugih 45 godina bila je nametnuta apsolutna šutnja o bleiburškim žrtvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari