Pratite nas

BiH

Marinko Čavara: Hrvatski narod je izigran (VIDEO)

Objavljeno

na

Na drugoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasan je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a u programu N1 to je komentirao Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH.

On je kazao da ovaj zakon, koji je izglasan sa 65 glasova “za” sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, te negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

“Mislim da se tvrdi da je predloženi zakon dobar, sve stranke koje su potpisale ovaj zakon, koji sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, sadrži negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Silovanje demokracije u kojem sudjeluju stranke sa dominantno Bošnjacima. Sadržaj zakona je neustavan, negira odluke Ustavnog suda”, kazao je predsjednik Federacije BiH Čavara.

Hoće li ga potpisati ako prođe Dom naroda?

“Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti – ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH”, naveo je.

“Vjerujem da Dom naroda neće usvojiti ovakav tekst zakona. Ustavni sud je pobrisao odobrenja, a ovaj zakon ih ima u dva članka. Ovaj zakon ruši koncepciju konstitutivnog naroda i legalnog predstavljanja”, poručio je Čavara.

Tvrdi da se i nedosljedno poziva na popis iz 2013. godine, te da se radi o “predizbornom spinu svih stranaka”.

“Nijedna stranka nije htjela biti izvan ove priče, čime se dokazuje tko je veći neprijatelj prema Hrvatima. Ovo je opasan smjer kojim su krenule ove stranke”, poručio je Čavara.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

“Ovo nije vrijeme za raspravu o izbornim jedinicama, a pogotovo ne za negiranje Ustavnog suda čime se ruši ustav”, kazao je.

Je li HDZ izigran od koalicijskih partnera SDA i SBB?

“Hrvatski narod je izigran. Svjedoci smo svaki dan takvih postupaka. Vokabular onih koji prijete u javnom prostoru, ja sam toga svjestan. 5.7 2017. sam imao slobodno mogu reći pokušaj ubojstva na autocesti. U 11 mjeseci Federalna uprava policije nije otkrila ko je bio suvozač i kako se zove osoba koja mi je ugrozila život. Neko javno kaže da će Marinko Čavara biti javno kažnjen ako ne uradi ono što smo mi zamislili”, kazao je.

Poručio je “ovaj sustav treba poštivati i ja ću ga do kraja poštivati”.

Na današnjem izvanrednom zasjedanju nisu nazočili zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Oni su napustili skupštinsku salu tijekom prethodne današnje sjednice i priopćili da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora. Budući da je novo zasjedanje zakazano tijekom prethodnog, odnosno tek dva i po sata prije najavljenog početka.

Čavara je kazao da nije bilo dogovora i razgovora između partnera u većini, te da je i tu narušeno demokratsko načelo.

“SDA i SBB sa oporbom prave rješenja bez dogovora sa onima s kojim su nosioci vlasti. Mijenjati pravila na ovakav način – naši zastupnici nisu željeli prisustvovati takvoj sjednici. Opasan smjer koji su zauzele ove stranke ne ide u korist Bošnjaka ni građana BiH”, rekao je Čavara.

Koji su naredni potezi, da li će biti pokretanja vitalnog nacionalnog interesa?

“Svako od nas dužnosnika se obavezao da poštuje Ustav. To ćemo raditi do kraja. Štiti ćemo interese hrvatskog naroda do kraja. Na maksimalan način kroz sustav ove države. Ako on ne može osigurati legitimno predstavljanje, onda možemo tražiti nova rješenja. Da li je to plan B ili druga rješenja kako vratiti funkcioniranje sustava”, kazao je.

A za plan B kaže da je to način da se osigura funkcioniranje pravnih institucija.

Bošnjački zastupnici u Zastupničkom domu izglasali Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

 

 

ZBOG NOVOG POKUŠAJA MAJORIZACIJE Hrvati napustili Federalni parlament, bojkot će trajati do odluke HNS BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Pet tisuća ratnih zločinaca u BiH je na slobodi zbog sporog pravosuđa

Objavljeno

na

Objavio

Najmanje pet tisuća identificiranih počinitelja ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine još uvijek nije procesuirano a nastavi li se ovim predmetima baviti na dosadašnji način pravosuđu će trebati barem desetljeće da ih sve završi, upozorio je voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH Bruce Berton kako ga u srijedu citira sarajevski list Oslobođenje.

„Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posljedica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH“, kazao je Berton u intervjuu listu.

Ocijenio je kako se Tužiteljstvo BiH, na čijem je čelu Gordana Tadić, ne usmjerava punim kapacitetom na istrage i kazneni progon najsloženijih predmeta ratnih zločina, rasipa raspoložive resurse a predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

Sastavni dio mandata misije OESS-a u BiH je upravo procjena stanja u pravosuđu te zemlje, posebice u odnosu na slučajeve ratnih zločina.

Posljednja objavljena analiza OESS-a pokazala je kako u ladicama Tužiteljstva BiH i dalje stoji oko 800 predmeta ratnih zločina koji obuhvaćaju oko pet tisuća osumnjičenika.

Berton je kazao kako bi pravosudna tijela u BiH morala ozbiljno razmotriti zaključke te analize te poduzete mjere kako bi se stanje promijenilo.

Izrazio je razočarenje time što tijela vlasti u BiH još nisu usvojila izmjene državne strategije o ratnim zločinima jer je ona, po njegovoj ocjeni, najbolji način za okončanje svih predmeta ratnih zločina do 2023. godine, što je ranije postavljeni rok koji se sada čini nedostižnim.

“Strategijom se predlažu konkretne mjere kojima će se poboljšati raspodjela preostalih predmeta i to tako da će se najsloženiji slučajevi ratnih zločina procesuirati na državnoj razini dok će ostali predmeti biti u nadležnosti entitetskih sudova i Brčko distrikta. Svako kašnjenje u usvajanju revidirane Strategije usporava dostizanje pravde, negativno utječe na žrtve ratnih strahota”, upozorio je američki diplomat.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik nije podržao Komšićevu i Džaferovićevu odluku za pokretanjem spora s Hrvatskom

Objavljeno

na

Objavio

Održana je sjednica Predsjedništva BiH nakon koje se medijima obratio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je kazao da su članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

Dodik je nakon sjednice u obraćanju medijima kazao da je postojao prijedlog u vezi sa obustavljanjem radova na Pelješkom mostu, koji on nije podržao.

“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče”, istaknuao je Dodik, prenosi N1.

Dodao je da je njegov prijedlog bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici.

“Moj zahtjev je bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac. Ima i nekih općih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Džaferović i Komšić traže da se obustavi gradnja Pelješkog mosta

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari