Pratite nas

BiH

Marinko Čavara: Ne živimo ni u washingtonskom ni daytonskom uređenju

Objavljeno

na

”Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije”, rekao je Čavara.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara ukazao je danas u Banja Luci da zbog izmjena koje su se događale danas živimo u uređenju koje nije ni washingtonski ni daytonski sporazum i posljedica toga je nezadovoljstvo svih konstitutivnih naroda.

[ad id=”68099″]

Tijekom panel diskusije „Pogledi iznutra“, a na temu „Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Točke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?“, Čavara je rekao da oni koji su najviše bili zaduženi za provedbu tog sporazuma, najviše su rušili primjenu slova i duha Daytona te svojim odlukama pravili rješenja koja nisu navedena ni u Washingtonskom ni Daytonskom sporazumu.

”Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije”, rekao je Čavara.

On je naveo da su u Predsjedništvu BiH i domovima naroda bili predstavnici vlasti koji nisu bili predstavnici jednog od konstitutivnih naroda, što jasno negira pravo svakog konstitutivnog naroda da bira svoje predstavnike.

I za izlaz iz tog stanja, kazao je, postoje različita mišljenja.

Sudionicima konferencije o Daytonskom sporazumu obratio se i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore naglašavajući da dijalog nema alternativu i da iz kuta njegove države BiH ima jasnu međunarodnu poziciju.

On je istaknuo i to da EU prvi put iskreno želi pružiti pomoć jer se poslije Berlinskog procesa daje ono što je neophodno.

”Za Crnu Goru država BiH je državu koja ima puni suverenitet, jasnu međunarodnu poziciju. BiH doživljavamo kao državu sa dva jednokopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i tako treba ostati”, rekao je Vujanović.

Druga panel diskusija na ovoj konferenciji bila je “Pogledi regije” o temi: Regionalna suradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Daytonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu suradnju?”.

Na ovoj diskusiji panelisti su bili izaslanik premijera Srbije Marko Đurić, zatim član Madridskog kluba, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, također bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović, te bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Hrvatske Mate Granić.

Treća panel diskusija “Pogledi izvana” je o temi: Daytonsko uređenje Bosne i Hercegovine i pridruživanje EU; Što sa ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine – na koji način prevazići prepreke?”.

O ovoj temi govorili su predstavnici diplomatskoh kora zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veleposlanik Misije OSCE u BiH Jonathan Moore i zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Lawson.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Arapi u Lepenici klanjali u dvorištu crkve (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Zašto Arapi “vole” prakticirati vjeru na javnim mjestima dok se istovremeno u vjerskom objektu skuplja na molitvu?

Pitanje je kojim se cijelo ljeto bave brojni mediji u Središnjoj Bosni, prenosi Pogled.ba Više je primjera posljednjih dana gdje su turisti iz istočnih zemalja vjerske obrede prakticirali doslovno gdje stignu, na cesti, kolodvorima pa i tržnim centrima.

Posljednji u nizu primjera stiže nam iz Lepenice gdje je ekipa lokala preko puta crkve snimila klanjanje jednog para upravo u dvorištu crkve. Kako javljaju čitatelji, gospođa iz župnog ureda ih je upozorila međutim, nisu se obazirali.

Radi li se o potrebi, provokaciji ili nećem trećem prosudit sami.

 

Davor Domazet Lošo: Stižu migranti, a ovo je istina o kojoj se šuti

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH danas je ipak zasjedalo: Ovo su odluke koje su donijeli

Objavljeno

na

Objavio

Nije bilo razgovora o ANP i mandataru, ali usvojeno niz drugih odluka

Iako je otkazana redovita sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se danas trebalo raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu za NATO, članovi Predsjedništva BiH održali su 5. redovitu sjednicu i usvojili nekoliko odluka.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za nastup izaslanstva BiH na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda za ciklus zasjedanja 2019/2020, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 24. do 30. rujna 2019., prenosi Klix.ba.

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usuglašenim Nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice UN. Predsjedništvo BiH, i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje UN i svoje opredjeljenje za promoviranje i jačanje multilateralizma.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog tajnika UN za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nositelj aktivnosti u sprječavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvјеšće o izvršenju proračuna instituciја BiH i međunarodnih оbvеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura 3 milijuna KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o financiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora) i Republike Srpske (koju predstavlja Ministarstvo financija) i grada Gradiška („Agencija za izvršenje projekta“), koji predstavlja gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 3.800.000,00 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Amandman broj 2 na Ugovor o financiranju između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Europske investicijske banke, zaključen 13. listopada 2011. godine u Luxembourgu i 27. listopada 2011. godine u Sarajevu, i naknadno izmijenjen Amandmanom broj 1 na Ugovor o financiranju /Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija A-Fi 31.529.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Protokol o suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova Sporazumu o izmjeni i pristupanju Srednjo europskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva prometa i veza BiH i Razvojnog programa UN (UNDP).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari