Pratite nas

BiH

Marinko Čavara: Ne živimo ni u washingtonskom ni daytonskom uređenju

Objavljeno

na

”Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije”, rekao je Čavara.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara ukazao je danas u Banja Luci da zbog izmjena koje su se događale danas živimo u uređenju koje nije ni washingtonski ni daytonski sporazum i posljedica toga je nezadovoljstvo svih konstitutivnih naroda.

[ad id=”68099″]

Tijekom panel diskusije „Pogledi iznutra“, a na temu „Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Točke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?“, Čavara je rekao da oni koji su najviše bili zaduženi za provedbu tog sporazuma, najviše su rušili primjenu slova i duha Daytona te svojim odlukama pravili rješenja koja nisu navedena ni u Washingtonskom ni Daytonskom sporazumu.

”Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije”, rekao je Čavara.

On je naveo da su u Predsjedništvu BiH i domovima naroda bili predstavnici vlasti koji nisu bili predstavnici jednog od konstitutivnih naroda, što jasno negira pravo svakog konstitutivnog naroda da bira svoje predstavnike.

I za izlaz iz tog stanja, kazao je, postoje različita mišljenja.

Sudionicima konferencije o Daytonskom sporazumu obratio se i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore naglašavajući da dijalog nema alternativu i da iz kuta njegove države BiH ima jasnu međunarodnu poziciju.

On je istaknuo i to da EU prvi put iskreno želi pružiti pomoć jer se poslije Berlinskog procesa daje ono što je neophodno.

”Za Crnu Goru država BiH je državu koja ima puni suverenitet, jasnu međunarodnu poziciju. BiH doživljavamo kao državu sa dva jednokopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i tako treba ostati”, rekao je Vujanović.

Druga panel diskusija na ovoj konferenciji bila je “Pogledi regije” o temi: Regionalna suradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Daytonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu suradnju?”.

Na ovoj diskusiji panelisti su bili izaslanik premijera Srbije Marko Đurić, zatim član Madridskog kluba, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, također bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović, te bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Hrvatske Mate Granić.

Treća panel diskusija “Pogledi izvana” je o temi: Daytonsko uređenje Bosne i Hercegovine i pridruživanje EU; Što sa ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine – na koji način prevazići prepreke?”.

O ovoj temi govorili su predstavnici diplomatskoh kora zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veleposlanik Misije OSCE u BiH Jonathan Moore i zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Lawson.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Predložen jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Objavljeno

na

Objavio

Tužitelji državnog tužilaštva predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, piše Klix.ba.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana”, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su proveli noć sa četvrtka na petak u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su u petak oko 18 sati prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužitelji.

Tužiteljski tim je sastavila glavna tužiteljica Gordana Tadić, a sastavljen je od tri člana – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 milijuna KM traje više od mjesec dana, a tijekom tog razdoblja saslušano je mnogo svjedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu pomoći u rasvjetljivanju cijelog slučaja.

Nakon uhićenja premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) kojeg Tužiteljstvo BiH tretira kao jednog od osumnjičenih u aferi “Respiratori” postavilo se pitanje tko će voditi federalnu Vladu. S tim u vezi treba naglasiti da je Novalić još jučer tek usmeno ovlastio zamjenicu premijera i ministricu financija FBiH Jelku Milićević (HDZ) da predsjeda sjednicom Vlade što je ona odbila tražeći pismenu punomoć.

Međutim, potrebno je napomenuti da nije Milićević jedina u poziciji da mijenja premijera u njegovom odustvu. To prema zakonu može učiniti i drugi zamjenik premijera, Vesko Drljača (SBB), koji je ministar za rad i socijalnu politiku FBiH. Naime, prema članku 10. Zakona o Vladi FBiH “zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera”.

Ova informacija je utoliko interesantnija, ako se uzmu u obzir poruke iz SDA da se radi o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji, piše Klix.ba. Prema navedenom zakonskom rješenju, barem kada je riječ o predsjedanju Vlade FBiH, to se neće dogoditi ako Novalić ovlasti Drljaču da bude na čelu Vlade.

Također, SDA sa svojih 5 ministara uz SBB-ovih 4, imala bi većinu u odnosu na šest HDZ-ovih ministara. S druge, pak, strane, ukoliko bi izostao Novalićev potez da pismeno ovlasti, primjerice, Drljaču na potezu će biti predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) koji bi onda u tom slučaju zasigurno ovlastio stranačku kolegicu Milićević da bude na čelu Vlade u odusutnosti Fadila Novalića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

Velike američke zastave, na kojima na engleskom jeziku piše zajedno protiv korupcije, zasvijetlile su u petak u večer na dva kraja Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače.

Zastave su postavili mladi aktivisti grada Mostara povodom tvita koji je u četvrtak objavio američki državni tajnik Mike Pompeo, piše bljesak.info

Naime, Pompeo je u na svom službenom Twitteru javno je označio Amira Zukića, bivšeg glavnog tajnika Stranke demokratske akcije, umiješanim u “značajnu korupciju”.

U objavi i na Twitteru Pompeo je napisao: – Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije.


Zukiću i njegovoj obitelji na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u SAD.

Pompeo uvrstio na ‘crnu listu’ bivšeg bošnjačkog dužnosnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari