Pratite nas

BiH

Marinko Čavara: Ne živimo ni u washingtonskom ni daytonskom uređenju

Objavljeno

na

”Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije”, rekao je Čavara.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara ukazao je danas u Banja Luci da zbog izmjena koje su se događale danas živimo u uređenju koje nije ni washingtonski ni daytonski sporazum i posljedica toga je nezadovoljstvo svih konstitutivnih naroda.

[ad id=”68099″]

Tijekom panel diskusije „Pogledi iznutra“, a na temu „Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Točke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?“, Čavara je rekao da oni koji su najviše bili zaduženi za provedbu tog sporazuma, najviše su rušili primjenu slova i duha Daytona te svojim odlukama pravili rješenja koja nisu navedena ni u Washingtonskom ni Daytonskom sporazumu.

”Federacija BiH je nastala kao zajednica Hrvata i Bošnjaka, a ona to ni izbliza nije”, rekao je Čavara.

On je naveo da su u Predsjedništvu BiH i domovima naroda bili predstavnici vlasti koji nisu bili predstavnici jednog od konstitutivnih naroda, što jasno negira pravo svakog konstitutivnog naroda da bira svoje predstavnike.

I za izlaz iz tog stanja, kazao je, postoje različita mišljenja.

Sudionicima konferencije o Daytonskom sporazumu obratio se i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore naglašavajući da dijalog nema alternativu i da iz kuta njegove države BiH ima jasnu međunarodnu poziciju.

On je istaknuo i to da EU prvi put iskreno želi pružiti pomoć jer se poslije Berlinskog procesa daje ono što je neophodno.

”Za Crnu Goru država BiH je državu koja ima puni suverenitet, jasnu međunarodnu poziciju. BiH doživljavamo kao državu sa dva jednokopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i tako treba ostati”, rekao je Vujanović.

Druga panel diskusija na ovoj konferenciji bila je “Pogledi regije” o temi: Regionalna suradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Daytonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu suradnju?”.

Na ovoj diskusiji panelisti su bili izaslanik premijera Srbije Marko Đurić, zatim član Madridskog kluba, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, također bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović, te bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Hrvatske Mate Granić.

Treća panel diskusija “Pogledi izvana” je o temi: Daytonsko uređenje Bosne i Hercegovine i pridruživanje EU; Što sa ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine – na koji način prevazići prepreke?”.

O ovoj temi govorili su predstavnici diplomatskoh kora zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veleposlanik Misije OSCE u BiH Jonathan Moore i zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Lawson.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Komšić: Nije sporan Pelješki most nego morska granica s Hrvatskom

Objavljeno

na

Objavio

“Hrvatski” član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u srijedu kako ne vidi što bi bilo sporno u odluci koju su dan ranije donijeli on i njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović da se ponovo otvori pitanje gradnje Pelješkog mosta i pokuša zaustaviti taj projekt ustvrdivši kako je u središtu pažnje pitanje morske granice s Hrvatskom, a ne sam most.

Regairajući na donošenje odluke, čijem se stupanju na snagu usprotivio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Komšić je za agenciju Fena kazao kako najvažnije pitanje nije most nego razgraničenje BiH i Hrvatske na moru pa je to, kako tvrdi, bit odluke donesene u utorak.

“Ovdje je most u drugom planu dok je fokus zaključaka usmjeren prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do točke pristupa otvorenome moru. O tome smo jučer razgovarali, što je po meni suštinsko pitanje”, izjavio je Komšić.

U odluci za koju su glasovali Komšić i Džaferović Hrvatska je ipak pozvana smjesta obustaviti gradnju Pelješkog mosta, a nakon toga bi se pristupilo “postupku mirenja”.

Ukoliko bi Hrvatska to odbila BiH bi protiv nje pokrenula postupak pred nekim od međunarodnih sudova, vjerojatno pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Takvu odluku osporio je Dodik koji se pritom pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, uz konstataciju kako za BiH nije u interesu pogoršavati odnose s Hrvatskom, ali i Europskom unijom i to u trenutku kada je nakon deset godina čekanja potpisan ugovor o gradnji međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške.

O tome hoće li Dodikov veto na Komšićevu i Džaferovićevu odluku ostati na snazi u četvrtak će odlučiti Narodna skupština Republike Srpske, no Komšić smatra kako je sve to apsurdno jer most kod Gradiške nema veze s onim za Pelješac.

“Čudnom i nepromišljenom” je nazvao situaciju u kojoj RS razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa u slučaju koji se tiče drugog entiteta odnosno Federacije BiH, a drži i kako entiteti zapravo nemaju nikakve ovlasti kada je riječ o utvrđivanju granica BiH i susjednih država.

“Nadam se kako u Narodnoj skupštini RS ima dovoljno ‘soli u glavi’ kod onih zastupnika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tijekom zasjedanja skupštine ili da će prilikom glasovanja jednostavno napustiti dvoranu kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom i time eventualno blokira tamo neke njima važne stvari. Neka o tome dobro razmisle”, upozorenje je što ga je Komšić uputio uoči sjednice parlamenta RS zakazane za četvrtak.

(Hina)

 

Džaferović i Komšić traže da se obustavi gradnja Pelješkog mosta

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Pet tisuća ratnih zločinaca u BiH je na slobodi zbog sporog pravosuđa

Objavljeno

na

Objavio

Najmanje pet tisuća identificiranih počinitelja ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine još uvijek nije procesuirano a nastavi li se ovim predmetima baviti na dosadašnji način pravosuđu će trebati barem desetljeće da ih sve završi, upozorio je voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH Bruce Berton kako ga u srijedu citira sarajevski list Oslobođenje.

„Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posljedica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH“, kazao je Berton u intervjuu listu.

Ocijenio je kako se Tužiteljstvo BiH, na čijem je čelu Gordana Tadić, ne usmjerava punim kapacitetom na istrage i kazneni progon najsloženijih predmeta ratnih zločina, rasipa raspoložive resurse a predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

Sastavni dio mandata misije OESS-a u BiH je upravo procjena stanja u pravosuđu te zemlje, posebice u odnosu na slučajeve ratnih zločina.

Posljednja objavljena analiza OESS-a pokazala je kako u ladicama Tužiteljstva BiH i dalje stoji oko 800 predmeta ratnih zločina koji obuhvaćaju oko pet tisuća osumnjičenika.

Berton je kazao kako bi pravosudna tijela u BiH morala ozbiljno razmotriti zaključke te analize te poduzete mjere kako bi se stanje promijenilo.

Izrazio je razočarenje time što tijela vlasti u BiH još nisu usvojila izmjene državne strategije o ratnim zločinima jer je ona, po njegovoj ocjeni, najbolji način za okončanje svih predmeta ratnih zločina do 2023. godine, što je ranije postavljeni rok koji se sada čini nedostižnim.

“Strategijom se predlažu konkretne mjere kojima će se poboljšati raspodjela preostalih predmeta i to tako da će se najsloženiji slučajevi ratnih zločina procesuirati na državnoj razini dok će ostali predmeti biti u nadležnosti entitetskih sudova i Brčko distrikta. Svako kašnjenje u usvajanju revidirane Strategije usporava dostizanje pravde, negativno utječe na žrtve ratnih strahota”, upozorio je američki diplomat.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari