Pratite nas

BiH

Marinko Čavara: Odnos SDA i DF-a prema hrvatskom narodu imat će ozbiljne posljedice!

Objavljeno

na

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u razgovoru za “Avaz” da su SDA i DF na posljednjoj sjednici Federalne vlade pokazale “zabrinjavajući odnos prema predstavnicima hrvatskog naroda koji, ukoliko se nastavi, može imati ozbiljne posljedice po FBiH”.

[ad id=”68099″]

Komentirajući povlačenje točke dnevnog reda o rješavanju stanja u “Aluminiju”, nakon čega su hrvatski ministri odustali od sjednice, dok su joj ministri SDA i DF-a najnormalnije prisustvovali, Čavara kaže da takvi potezi mogu dovesti do problema u fukcioniranju Federacije.

Ne možete povlačiti tačke dnevnog reda 15 minuta prije sjednice, a upravo su one plod dogovora o tome kako da funkcionira Federacija u smislu da oni koji su preuzeli odgovornost rješavaju goruće probleme – kazao je on.

Prokomentirao je i potez federalnog premijera Fadila Novalića (SDA), koji je po drugi put odlučio održati sjednicu bez hrvatskih ministara.

Možda bi se prvo održavanje sjednice moglo protumačiti na način da je to bila neka početna zbunjenost, međutim, ovo sad upućuje na to da postoje očigledni dokazi da oni koji su formirali platformu prije četiri godine ne odustaju od ciljeva te platforme da se iz odlučivanja u FBiH istisne hrvatski narod – istakao je Čavara.

To je, kaže, opasno za Federaciju, “posebno u ovom jako osjetljivom trenutku, velikih socijalnih tenzija koje su posljedice ekonomske krize”.

Ne treba nam dodatno usložnjavanje odnosa u FBiH, posebno kada smo svjesni koliko je pred nama posla na važnim ekonomsko-socijalnim reformama te stabilizaciji odnosa između konstitutivnih naroda u FBiH. To ne odgovara nijednom normalnom čovjeku u FBiH – kazao je on.

Na upit kako će se HDZ dalje ponašati u ovakvoj teškoj političkoj krizi, Čavara je kazao da treba razgovarati, “ali očigledno je da se dogovori ne poštuju”.

U tom slučaju, onda moramo tražiti druga rješenja. Vjerujem da će kod usijanih glava koje misle da je najvažnije prevrnuti sto prevladati razum. Oni koji to nastave raditi treba onda odstraniti od stola, a da nastave surađivati oni koji žele dobro narodima i građanima FBiH – naveo je Čavara.

Čavara je istakao da ga iznenađuje odnos SDA, “bez obzira što im se približava kongres”.

Ako im ova situacija koristi pred kongres stranke, onda je to kontradiktorno. Zar je važniji kongres stranke i uspjeh unutar nje nego stanje u FBiH – upitao je Čavara.

Lider DF-a Željko Komšić kratko je na upit Avaza odgovorio da su „uvijek spremni za konstruktivne razgovore”.

On je izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da neće dopustiti uništavanje javnih poduzeća prokomentirao rečenicom “vjerojatno je mislio na “Soko””. Potvrdio je da će se DF o svemu očitovati na današnjoj konferenciji za novinare.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

UO I NO Aluminija pisali Čoviću: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Objavljeno

na

Objavio

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija.

Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija.

Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj.

Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Šoljić: Bošnjački dužnosnici manipuliraju, zasluge HVO-a pokušavaju pripisati sebi

Objavljeno

na

Objavio

”Zgrožen sam, to je ružno i tužno. Osim ako gospodin Džaferović ne posjeduje neki dokument iz kojega bi se vidjelo da Hrvatska traži pomoć od Petog korpusa Armije BiH. Ako ga ima, ja sam se onda spreman ispričati”, rekao je za HMS Vladimir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, danas predsjednika Glavnog vijeća HZ HB, komentirajući navode bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića, koji je izjavio kako su i pripadnici Armije BiH zaslužni za obranu Hrvatske od srpske agresije Bivši ministar obrane HR HB kaže da ovakve pojave nisu ništa novo te da one traju dugo.

“Poznato je da je obrana Mostara povjerena HVO-u i da je za to Predsjedništvo BiH dalo suglasnost. Slična je situacija i sa sudbinom Jajca i to ne smeta dužnosnike s bošnjačke strane da ulogu HVO-a pripišu sebi”, istaknuo je Šoljić.

”Obmane i manipulacije”

Šoljić je mišljenja da ovakve obmane i manipulacije ne vode ničemu dobrom i da one imaju svoj kontinuitet. “Tamo gdje je HVO zatočio Bošnjake to su logori, a gdje je Armija BiH zatočila Hrvate to su sabirni centri.

Gdje je HVO počinio zločin nad Bošnjacima to je zločin, a gdje je Armija počinila zločin nad Hrvatima to je incident. Ta ružna i tužna praksa trebala bi se promijeniti, ali vremena se mijenjaju a praksa ostaje ista” naglasio je Šoljić.

Šoljić je napomenuo i najnovije podvale s bošnjačke strane kada je u pitanju skandal s fabriciranom izjavom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović o militantnom islamu koji vlada u BiH , ili najnoviji slučaj (samo)iscrtavanja grafita u Uskoplju.

Kritika ”bošnjačkim medijima”

”Da su takvo nešto Hrvati učinili Bošnjacima svjetska javnost bi se digla na noge, ali bošnjački mediji su ovaj događaj zamaglili”, rekao je Šoljić.

 

Mišetić: Neka Džaferović objasni zašto je Vlada BiH 22. 7. 1995. zatražila hitnu vojnu intervenciju RH radi spašavanja Bihaća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari