Connect with us

Intervju

Mario Banožić: Hrvatska vojska sposobna je obaviti svaku zadaću koja se pred nju postavi

Objavljeno

on

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić (42) jako je zadovoljan što se u njegovu sektoru zbivaju napokon veći pomaci. Stižu dobre vijesti, istina očekivane, nakon što je Hrvatska vojska (HV) krenula u ozbiljnu nabavu najsuvremenijih borbenih zrakoplova, francuskih Rafala i zato što već iduće godine stižu 4 Black Hawka, sjajna američka helikoptera.

Interes za poziv pilota eksplodirao je, u odnosu na prethodne tužne godine, kada gotovo da i nije bilo mladića i djevojaka zainteresiranih za strogu selekciju i obuku. Po svemu sudeći, ipak se ne trebamo brinuti, za nekoliko godina HV će imati znatno veći broj i pilota i certificiranih tehničara i inženjera, potrebnih za ambicioznu modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), piše Večernji List.

Zadnji put kad smo razgovarali rekli ste da ste u apsurdnoj situaciji, svi vas kao novog ministra pitaju što ćete vi učiniti novoga, a vas muče stari zaostaci i zastoji u nabavama otprije. Nakon vaše prve godine mandata, vidite li svijetlo na kraju tunela?

Izazovi uvijek postoje, ali situacija nije ni približno tako dramatična kako navodite u pitanju. Hrvatska vojska sposobna je obaviti svaku zadaću koja se pred nju postavi. Iako to javnost vidi, nije naodmet još jedanput ponoviti kako je Hrvatska vojska u posljednjim nedaćama, poput potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te Banovinu i tijekom aktualne pandemije koronavirusa, dala nemjerljiv doprinos. U tom teškom razdoblju s raspoloživim proračunskim sredstvima krenuli smo u završetak projekata koji su započeli još 2014. godine i koje kao ministar obrane želim privesti kraju u ovoj i 2022. godini. Želim istaknuti uvođenje helikoptera Black Hawk za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, za koje pripremamo pilote, tehničare i potrebnu infrastrukturu, ali isto tako i borbeno oklopno vozilo pješaštva na gusjenicama, Bradley.

Dakako, tu je povijesna Odluka Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale, koja je od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Nastavljeni su projekti izgradnje četiri obalna ophodna broda, a znatna su financijska sredstva uložena u vojarne u Sinju, Varaždinu, Pločama, Vukovaru, Puli, kamo se vratila Hrvatska vojska. Hrvatski sabor je u travnju ove godine donio Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Trenutačno radimo na izradi novog dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga koji će sadržavati projekte s definiranim rokovima realizacije, nositeljima i izvorima financiranja. Ne bojim se izazova. Naprotiv, zajedno sa svojim timom nastojim ih riješiti na dobrobit Hrvatske vojske i hrvatske države.

Odlazak na višednevni put u SAD, gdje ste bili zajedno s načelnikom Glavnog stožera, admiralom Robertom Hranjem, nije bio prigodni. Posjetili ste i naše
pilote na obuci na “Crnim jastrebima”, a razgovarali ste i sa zapovjednikom vojske SAD-a u Pentagonu. Donosite dobre vijesti? Planirate li nastavak takvih
nabava, nakon posjeta proizvođaču Black Hawka, Sikorsky?

Ovo je bio moj prvi službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama i smatram kako je bio vrlo sadržajan, koristan i produktivan pogotovo za daljnju
modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. Okosnica posjeta bilo je obilježavanje 25 godina partnerstva i suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote.
Ponosni smo na tu suradnju jer nam je pomogla u podizanju i razvijanju naših obrambenih sposobnosti. Zajedničkim sudjelovanjem u operacijama i misijama u inozemstvu, poput one u Afganistanu, podizali smo i razinu interoperabilnosti.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne Garde Minnesote tijekom svih tih godina razvili su izvrsne profesionalne i prijateljske odnose.
Posjetili smo i njihovu najmoderniju vojnu bazu gdje smo se upoznali sa svim sposobnostima Nacionalne garde Minnesote, a i mogućnostima buduće suradnje, kroz projekt Black Hawk i projekt Bradley. Razgovarali smo i o potencijalima suradnje u kibernetičkom području, gdje fakultet u Minnesoti, kao partner Nacionalne garde Minnesote, već ima kontakte i suradnju s Republikom Hrvatskom. Kada govorimo o helikopterima Black Hawk, posjetili smo tvrtku Sikorsky, gdje smo u proizvodnom pogonu vidjeli i hrvatski Black Hawk, koji će nam, kao i ostala tri biti isporučena tijekom 2022. godine. Naša ambicija je nastaviti razvijati ovu investiciju jer, kao pouzdanoj i vjerodostojnoj članici NATO-a, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put. Izražavam zadovoljstvo što u ovom trenutku hrvatski vojni piloti i zrakoplovni tehničari pohađaju treninge i obuke u Sjedinjenim Američkim Državama specijalizirane upravo za helikoptere Black Hawk. Imamo i dva pilota za stjecanje dodatnih sati leta u Minnesoti u suradnji i uz pomoć Nacionalne garde Minnesote. Ovo je za nas važno ne samo u kontekstu kupnje opreme već i sigurnosti jer ćemo dobiti potrebnu podršku u obuci.

Osim tradicionalnih vojnih zadaća, za Republiku Hrvatsku izrazito je važno to što se helikopteri Black Hawk mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim
institucijama – za gašenje šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno zračno medicinsko prevoženje i slično. Zadnji dio, no ne manje važan, našeg posjeta bio je posvećen posjetu Pentagonu, gdje smo se susreli s načelnikom združenog stožera, generalom Markom Alexanderom Milleyem, podtajnikom za obrambenu politiku Colinom Khalom i čelnicom Agencije za međunarodnu sigurnost i suradnju Heidi Grant. Potvrđeni su dobri odnosi. Sjedinjene Američke Države žele i dalje pridonositi podizanju obrambenih sposobnosti Republike Hrvatske. Naglašeno je da se posebno cijeni doprinos Hrvatske u međunarodnim operacijama i misijama, ali i općenito doprinos NATO-u. Cijeni se doprinos Hrvatske i regionalnoj stabilnosti, bilateralno s državama jugoistočne Europe, kroz regionalne inicijative, kao što su CEDC i A5.

Imate li osjećaj da se strategijska suradnja s našim vojnim partnerom SAD-om
“ohladila” nakon što se Vlada RH odlučila na nabavu francuskih višenamjenskih
borbenih aviona Rafalea? Je li SAD i dalje naš glavni strateški partner?

Nemam taj osjećaj jer to zaista nije tako! To što je Hrvatska odabrala francuski
Rafale, a ne američki F-16, neće i ne može utjecati na odnose između RH i
Sjedinjenih Američkih Država. Proces odabira aviona bio je transparentan i
korektan i nema razloga za nezadovoljstvo kako kod Sjedinjenih Američkih Država
tako i kod drugih ponuditelja. Sjedinjene Američke Države javno su pozdravile
odluku Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona te nam čestitale na izboru.
Kako sam već rekao, postoji niz projekata, poput borbenih oklopnih vozila
pješaštva Bradleya i helikoptera Black Hawk gdje surađujemo i gdje ćemo još
intenzivnije surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatska ima izvrsne
odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, pogotovo kada je riječ o vojnoj
suradnji i drugim pitanjima koji se tiču obrane i sigurnosti i zasigurno ćemo i
dalje raditi da ti odnosi budu još i bolji. Sjedinjene Američke Države će ostati
naš glavni strateški parter kada je riječ o području obrane i sigurnosti.

Premijer Andrej Plenković svrstao je nabavu Rafalea u jedno od četiri glavna
postignuća ove Vlade koji ostaju za pamćenje. Kako napreduju pregovori s
Francuzima oko potpisivanja ugovora i kad se očekuje potpisivanje?

Svakako da je nabava višenamjenskog borbenog aviona veliko postignuće. S obzirom
na vrijednost i važnost projekta, to je najveći iskorak u razvoju sposobnosti od
devedesetih godina i najveća investicija u Hrvatskoj vojsci, odnosno
Ministarstvu obrane. Ova nabava će uvelike pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i
multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske. Vezano za ugovor, Vlada je
zadužila Ministarstvo obrane da provede radnje za sklapanje ugovora između
Hrvatske i Francuske dok je za koordinaciju i praćenje aktivnosti osnovana radna
skupina.

Proces sklapanja ugovora je u tijeku. Ugovor će biti strateški sporazum te će
stvoriti dugoročnu političku, obrambenu i gospodarsku povezanost s Francuskom
zbog složenosti opremanja, operativne uporabe i održavanja sposobnosti borbenog
zrakoplovstva. Već je održano nekoliko sastanaka s francuskim izaslanstvom i
intenzivno se radi na tome kako bi ugovor bio potpisan do kraja ove godine.
Prema prijedlogu, do 2024. godine isporučilo bi se osam aviona, a 2025. godine
još četiri.

Pročitajte više na Vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR